Concurenții au de parcurs un traseu fabulos, însă extrem de solicitant în lungime de peste 7.000 de kilometri, ce traversează teritoriul a trei țări din zona Caraibelor – Mexic, Guatemala și Columbia. Fără bani și fără telefon mobil, aceștia sunt nevoiți să se descurce pe cont propriu pentru a găsi mâncare, transport și cazare apelând la bunăvoința localnicilor.

Vedetele au de îndeplinit misiuni pe cât de inedite, pe atât de dificile, adaptate culturilor locale și zonelor prin care trec, fiind gata să calce pe urmele marilor conchistadori în încercarea de a supraviețui în căutarea orașului de aur: El Dorado.

Locul unde a început aventura în America Express – Drumul Aurului a fost Mexic, tărâmul zeilor azteci, o țară a marilor contraste. Sate parcă uitate de lume situate în munți, locuri absolut senzaționale cu oameni veseli, clădiri inedite încărcate de istorie, multă culoare, sit-uri arheologice precum misterioasele piramide mayașe cam așa ar putea fi descris în câteva cuvinte Mexicul.

Ce trebuie să știm despre Mexic

Mexic este o republică federală situată în America de Nord, care este mărginită la vest de Oceanul Pacific, la est de Marea Caraibelor și Golful Mexic, la nord de Statele Unite ale Americii, iar la sud de Guatemala și Belize
Mexic
Unde a fost găsit copilul de 2 ani din Botoșani după mai bine de 24 de ore de căutări. „Manu, Laur și Ionuț sunt eroii zilei”
Recomandări
Unde a fost găsit copilul de 2 ani din Botoșani după mai bine de 24 de ore de căutări. „Manu, Laur și Ionuț sunt eroii zilei”

Suprafața Mexicului

Mexic (n.n. – México  în limba spaniolă) este o republică federală situată în America de Nord, care este mărginită la vest de Oceanul Pacific, la est de Marea Caraibelor și Golful Mexic, la nord de Statele Unite ale Americii, iar la sud de Guatemala și Belize. De asemenea, are granițe maritime cu Cuba și cu Honduras. Din punct de vedere geografic, Mexicul aparține Americii de Nord, însă etnologic vorbind, acest stat aparține Americii Latine.

Denumirea oficială a țării este Statele Unite ale Mexicului (n.n. – Estados Unidos Mexicanos în limba spaniolă), fiind împărțită în 31 de state plus Districtul Federal. Aceasta se întinde pe o suprafață totală de 1.972.550 km², fiind de aproape patru ori mai mare decât Spania și de vreo trei ori mai mare decât statul american Texas. Este a treia națiune ca mărime din regiune, după Brazilia și Argentina.

Populația Mexicului

Populația țării numără 128.932.753 de locuitori (în 2020), ceea ce face din Mexic a doua țară din regiune, după Brazilia, și cea mai populată țară vorbitoare de limba spaniolă din lume. În plus, 70% dintre mexicani trăiesc în mediul urban. Drapelul țării, „El Tricolor”, constă din trei zone egale în culorile verde (speranță), alb (unitate) și roșu (sângele eroilor) și are în mijloc stema care înfățișează un vultur auriu, un șarpe și un cactus. Deși semnificația lor s-a schimbat de-a lungul timpului, culorile au rămas aceleași de la adoptarea acestora la sfârșitul războiului de independenţă al Mexicului de Spania.

Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”
Recomandări
Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”

Ciudad de Mexico- cel mai mare oraș din Mexic

Cel mai mare oraș al țării este Ciudad de Mexico. Supranumit La ciudad de los palacios (n.n. – Orașul palatelor), acesta a fost construit pe locul unui lac străvechi care a acoperit de-a lungul timpului ruinele fostei capitale a Imperiului aztec Tenochtitlan, care a fost distrusă de către conchistadorii spanioli în anul 1521.

Aflat la o altitudine de 2.250 de metri, Ciudad de Mexico sau Mexico City este cea mai mare capitală din America și una dintre cele mai aglomerate metropole din lume. Potrivit celor mai recente estimări, citate de NationsOnline.org, populația din capitală și din zona metropolitană numără în total 18 milioane de suflete, aceasta fiind cea mai mare concentrație de locuitori din emisfera vestică.

Legenda vulcanului Popocatepetl

Civilizațiile antice mayașă și aztecă au existat aici cu mulți ani înainte ca aceste teritorii să fie cucerite de conchistadorii spanioli și au lăsat în urmă temple și piramide, precum și sisteme calendaristice, matematice și studii de astronomie impresionante. Loc al civilizațiilor amerindiene avansate, Mexicul s-a aflat sub dominație spaniolă timp de trei secole înainte de a obține independența, la începutul secolului al XIX-lea, mai exact la 16 septembrie 1810.

Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit
Recomandări
Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit

În Mexic trăiesc o mare varietate de grupuri etnice, scrie. Mestizoșii mexicani (n.n. – termen folosit pentru clasificarea rasială care face referire la o persoană de ascendență mixtă europeană și indigenă americană) sunt cel mai mare grup cu aproximativ 62%. Pe locurile următoare se situează amerindienii predominanți – 21%, amerindienii (populațiile indigene americane) – 7% și mexicanii de origine europeană – 9 %.

Din punct de vedere cultural, până în anul 2011, pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse nu mai puțin 34 obiective din această țară. În 2008, sărbătoarea „Día de los Muertos” (n.n. – Ziua Morților) a fost inclusă de UNESCO în Patrimoniul cultural imaterial al umanității.

Mexicul este una dintre cele mai vizitate țări ale planetei, care se laudă cu o mulțime de lucruri care o fac să fie una dintre cele mai populare destinații de vacanță din lume, una pe cât de incitantă, pe atât de provocatoare.

Ne referim aici la misterul vechilor civilizații meso-americane, orașele coloniale încântătoare, deșerturile aride și lagunele de mangrove, faimoasele plaje cu nisip alb și fin, celebra băutură tequila, pălăriile sombrero asortate cu renumitele poncho din lână, muzica mariachi și, nu în ultimul rând, bucătăria extraordinară și ospitalitatea locuitorilor.

Potrivit unei vechi legende aztece, Popocatepetl sau El Popo, cel mai cunoscut vulcan activ din regiune, a fost de fapt un soldat aflat în slujba regelui. Acesta era îndrăgostit de o superbă prințesă, care s-a sinucis crezându-l pe iubitul ei mort pe câmpul de luptă. Legenda spune că, întors victorios de la război, acesta a așezat corpul neînsuflețit al prințesei pe un munte și veghează lângă ea cu o făclie fumegândă.

20 de lucruri mai puțin știute despre Mexic

În cele ce urmează îți vom prezent o serie de lucruri mai puțin știute despre Mexic, o țară care se remarcă prin istorie, cultură, oameni și fapte:

  • Mâncărurile tradiționale mexicane (tortilla, taco, burrito, chilli, etc.) sunt pe bază de fasole, porumb, ardei iute, roșii, carne și brânză. Nu demult, preparatele mexicane au fost clasificate de UNESCO drept o parte de neînlocuit a patrimoniului cultural al umanității.
Mâncărurile tradiționale mexicane (tortilla, taco, burrito, chilli, etc.) sunt pe bază de fasole, porumb, ardei iute, roșii, carne și brânză
Mâncărurile tradiționale mexicane (tortilla, taco, burrito, chilli, etc.) sunt pe bază de fasole, porumb, ardei iute, roșii, carne și brânză
  • Limba spaniolă vorbită în Mexic nu este aceeași cu cea vorbită în alte țări hispanice. Spre exemplu, în Mexic, torta nu înseamnă prăjitură, ci sandwich, în timp ce sope nu înseamnă supă, ci este așa-numita pizza mexicană, un preparat similar cu celebra pizza italiană, scrie Annaeverywhere.com.
  • Cetățenii mexicani reprezintă cea mai mare parte a populației care s-a născut și trăiește într-o țară străină, și anume în SUA. În schimb, cetățenii americani reprezintă cel mai mare grup de imigranți din Mexic, peste 850.000 de americani locuind în țara aztecilor.
  • Capitala Mexico City este construită pe locul unui străvechi lac și, drept urmare, se scufundă în fiecare an cu 15 până la 20 de centimetri, un proces care încă nu a fost oprit.
  • Frida Kahlo a fost o pictoriță mexicană devenită celebră mai ales prin autoportretele realizate în stil suprarealist. Imaginea ei este sinonimă cu paleta de culori mexicană, înclinată către consumerism (n.n. – ordine social-economică ce încurajează achiziția de bunuri și servicii în cantități din ce în ce mai mari). Coroniţa de flori multicolore și sprâncenele unite într-una singură sunt deja marcă minimalistă înregistrată a Fridei.
  • Muzica mexicană este cântată la chitară, iar Mariachi sunt celebrele formații în care există câte două viori, trompete și chitări și un guitarrón. Aceasta din urmă este o chitară tradițională mexicană, care este mai mare comparativ cu cea tradițională.
Mariachi- Mexic
Mariachi- Mexic
  • În ciuda stereotipului potrivit căruia femeile mexicane ar fi abuzate în mod constant, acestea sunt, de fapt, destul de ocrotite și privilegiate. În Ciudad de Mexico circulă autobuze destinate doar femeilor, în timp ce la metrou sunt secțiuni speciale dedicate exclusiv lor, mai precizează Annaeverywhere.com.
  • Prima tipografie din America de Nord a fost folosită în Mexico City în 1539, la „Casa de la Primera Imprenta de América”, cu mult timp înainte de a fi folosită în SUA.
  • „Cinco de Mayo” este o sărbătoare prin care se comemorează victoria armatei mexicane condusă de generalul Ignacio Zaragoza Seguin împotriva invaziei franceze în bătălia de la Puebla (5 mai 1862). Este sărbătorită doar în statul mexican Puebla și de către imigranții mexicani în SUA. Ziua Națională a Mexicului este sărbătorită la 16 septembrie.
  • În Mexic există cea mai veche universitate din America de Nord. Este vorba despre Universitatea Națională Autonomă (UNAM), care a fost fondată de Carol al V-lea al Spaniei în 1551, cu 85 de ani înainte de universitatea Harvard din Cambridge (SUA).
  • Guillermo González Camaren a fost un inventator mexican originar din orașul Arandas. Pe când avea doar 17 ani, acesta a creat adaptorul cromoscopic pentru echipamentele de televiziune, un sistem timpuriu de transmisie TV color. Camaren a realizat asta în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar prima transmisie color oficială a avut loc în 1946.
  • Asemenea altor civilizații precolumbiene, în Mexic porumbul este plantă sacră, care este ocrotită de zeul aztec Centeotl. Aici s-au descoperit cele mai vechi seminţe de porumb și tot aici se află Paxil, locul unde Tepeu şi Gucumatz (n.n. – Adam şi Eva în variantă aztecă) au găsit ştiuleţii albi şi galbeni. Azi, în Mexic există de 59 de soiuri de porumb.
  • O legendă locală spune că restauratorul italo-american Caesar Cardini a inventat în anul 1924, la Tijuana, celebra salată care îi poartă numele. Potrivit sursei citate, Cardini deținea un restaurant în cunoscuta turistică din statul mexican Baja California cu care, conform spuselor sale, îi „atrăgea pe americanii frustrați de prohibiție”.
  • Actorul Manuel Antonio Rodolfo Quinn Oaxaca, devenit celebru sub numele de Anthony Quinn, a fost primul mexican care a câștigat Premiul Oscar. El a câștigat patru statuete, câte două pentru cel mai bun actor și, respectiv pentru cel mai bun actor în rol secundar.
  • Ciocolata și popcornul au apărut în Mexic. Ciocolata caldă era considerată băutura zeilor, în timp ce „floricelele” se făceau în oale de lut încinse și se numeau momochtli.
  • Copiii din Mexic primesc cadouri atât de Crăciun, cât și pe 6 ianuarie, de Ziua Celor Trei Regi, o sărbătoare foarte importantă în această țară.
  • Anual, milioane de fluturi Monarh migrează din nordul SUA spre pădurile de pini din regiunea Michoacan din centrul Mexicului. Aceștia străbat în zbor peste 4.000 de kilometri, avînd nevoie de circa opt săptămâni pentru a ajunge în Mexic.
  • În Mexic există peste 50 de specii de pasărea colibri, în timp ce rasa de câine Chihuahua este originară tot din această țară și a fost denumită astfel după un stat mexican.
  • În Mexic există cel mai mic vulcan din lume, care se numește Cuexcomate. Acesta este situat în orașul Puebla și este, de fapt, un fost gheizer. În interior există o scară motiv pentru care acesta poate fi vizitat.
  • „Día de los Muertos” este una dintre cele mai importante sărbători din această țară. Mexicanii se îmbracă în costume ce imită scheleții și participă la parade, festivaluri și petreceri, din zori și până în noapte. Sunt oferite flori portocalii, pâinea morţilor, băuturi și cranii de zahăr și se aprind lumânări pentru fiecare suflet amintit.

Foto:Shutterstock/123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (5)

Adrian014   •   15.03.2024, 07:10

Foarte frumos in Mexic dar foarte departe

Ghiocel06   •   21.02.2024, 10:07

Un articol foarte interesant!

Luntrasul   •   25.01.2024, 08:55

O tara foarte interesanta si frumoasa...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
FANATIK.RO
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
Teo Trandafir recunoaște că relația dintre ea și fiica ei s-a schimbat: „Probabil și ea ascunde niște lucruri față de mine. Realitatea este că…”. Maia are 19 ani / EXCLUSIV
Viva.ro
Teo Trandafir recunoaște că relația dintre ea și fiica ei s-a schimbat: „Probabil și ea ascunde niște lucruri față de mine. Realitatea este că…”. Maia are 19 ani / EXCLUSIV
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Libertateapentrufemei.ro
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Moment uluitor cu Ioan Niculae: „M-a șocat. Pentru mine e inacceptabil!”
GSP.RO
Moment uluitor cu Ioan Niculae: „M-a șocat. Pentru mine e inacceptabil!”
Zodiile care vor avea zile pline de noroc. Totul se schimbă în bine în viața lor începând din 19 martie
FANATIK.RO
Zodiile care vor avea zile pline de noroc. Totul se schimbă în bine în viața lor începând din 19 martie
Unde a fost găsit, de fapt, Radu Aryan, copilul de 2 ani dispărut în Botoșani. Cine sunt "eroii zilei" | GALERIE FOTO
Știrileprotv.ro
Unde a fost găsit, de fapt, Radu Aryan, copilul de 2 ani dispărut în Botoșani. Cine sunt "eroii zilei" | GALERIE FOTO
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Unica.ro
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Orangesport.ro
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Observatornews.ro
Misterul morţii avocatei Monica Cioată, dezlegat după 3 ani. Înregistrarea cu ultimele minute din viaţa femeii
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
HOROSCOP
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
RECOMANDĂRI