În literatură, specia literară desemnează o categorie de opere literare în cadrul fiecăruia dintre cele trei genuri literare: epic, liric și dramatic. Vezi care sunt trăsăturile genului epic și ce specii literare cuprinde genul.

Genul epic – definiție

Opera epică este opera literară în care autorul își exprimă sentimentele, gândurile și ideile în mod indirect, prin intermediul acțiunii și al personajelor.

Caracteristicile operelor epice

 • Autorul își exprimă indirect ideile și sentimentele prin intermediul acțiunii și al personajelor.
 • Are o acțiune ce poate fi prezentată pe momentele subiectului literar și anume: expoziție, intrigă, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământul.
 • Are personaje care săvârșesc acțiunea. Personajele sunt fictive, însă pot părea de multe ori reale și sunt rodul imaginației autorului.
 • Este prezent autorul. Se poate observa prezența naratorului prin folosirea verbelor la persoana a III-a (narator obiectiv) și persoana I (narator subiectiv).
 • Modul de expunere specific genului epic este narațiunea, folosită în relatarea faptelor ori evenimentelor în ordine cronologică. Narațiunea este completată și de descriere și dialog, iar uneori și de monologul interior, atunci când sunt povestiri de tip jurnal la persoana I.

Ce rol au modurile de expunere într-un text epic

 • Narațiunea are rolul de a dezvolta firul epic, mai exact de a relata ori prezenta întâmplările.
 • Descrierea este folosită în expoziție în prezentarea cadrului și descrierea atmosferei, locul și timpul acțiunii.
 • Dialogul are rolul de a caracteriza indirect, cu ajutorul limbajului, personajele. Dialogul asigură un dinamism aparte povestirii, prin schimbul de replici dintre personaje.
 • Monologul interior este o modalitate specifică prozei, atunci când un personaj analizează propriile stări sufletești. Vorbirea personajului cu sine însuși.

Speciile genului epic în proză

 • Anecdotă;
 • Autobiografie;
 • Basm;
 • Biografie;
 • Jurnal;
 • Memorii;
 • Mit;
 • Nuvelă;
 • Parabolă;
 • Povestire;
 • Roman;
 • Schiță.

Anecdotă

Este o povestire scurtă în care se relatează un incident interesant, o scurtă poveste amuzantă ori un eveniment curios. Această specie a genului epic este întotdeauna bazată pe evenimente reale, cu oameni și personaje în locuri reale.

Scopul anecdotelor este de a exprima mai general nuvela în sine, pentru a forma o anumită trăsătură de caracter. O anecdotă este mai aproape de pilda povestirii, figuri geometrice umane și personaje himerice, dar se distinge de parabolă prin specificul său istoric. Nu este o metaforă, nu are nici morală.

Autobiografie

Este o relatare sub forma unei povești, așa cum s-a întâmplat, scrisă și prezentată la persoana I.

Basm

Denumit și poveste, împreună cu povestire, legendă și snoavă este una dintre cele mai vechi specii ale literaturii orale. Basmul diferă de restul scrierilor fantastice, deoarece prezintă evenimente și personaje care posedă caracteristici supranaturale, fără a pretinde că acestea seamănă cu realitatea sau sunt chiar reale.

Biografie

Este o expunere scrisă sau orală, care relatează despre viața și activitatea unei persoane. Se poate referi la viața propriu-zisă a unei persoane. Autobiografia este o scriere al cărei autor este chiar subiectul.

Jurnal

Jurnalul intim este o specie a genului autobiografic. Termenul provine din limba franceză veche, “journal”, care descinde din latinescul târziu “diurnalis”. O variantă a acestor jurnale literare, de regulă jurnalele intime ale unor scriitor, care formează o specie literară aparte a genului memorialistic.

Memorii

Memorii este o specie a literaturii autobiografice, în care evenimentele istorice sau de altă natură sunt recompuse pornind de la observații și experiențe strict personale. Memoriile formează o subclasă a genului autobiografic.

Mit

Este o povestire fabuloasă care cuprinde credințele popoarelor antice despre originea universului și a fenomenelor naturii, în special despre eroi legendari și zei.

Nuvelă

Nuvela este specia genului epic în proză care cuprinde schiță și roman, cu un singur fir narativ, și urmărește un conflict unic în care puține personaje sunt antrenate în derularea unor evenimente cu o intrigă foarte atent construită. Accentul se pune mai mult pe definirea personajului decât pe acțiune.

Parabolă

Este o narațiune care ilustrează unul sau mai multe principii instructive ori noractive și care se deosebește de fabulă prin captul că prezintă, în general, personaje umane și nu personaje animale, obiecte neînsuflețite sau plante, așa cum prezintă fabula.

Povestire

Specie a genului epic, în proză, în care sunt relatate fapte din punctul de vedere al naratorului. Acesta este martor sau participant la evenimentul povestit, povestire ce este, de obicei, de mică întindere și relatează un singur fapt, cu personaje puține.

Roman

Romanul este specie a genului epic, în proză, de mare întindere și cu o acțiune complexă care se desfășoară pe mai multe planuri narative. Într-un roman sunt prezentate personaje numeroase cu o personalitate bine individualizată și cu un destin ce este determinat de trăsături, de caracter și întâmplările ce formează subiectul operei.

Schiță

Schița este tot o specie a genului epic, în proză, dar de dimensiuni reduse și cu o acțiune restrânsă unde participă un număr mai mic de personaje. În schiță se redă o întâmplare scurtă și simplă, caracteristică a unui individ ori a vieții sociale.

Speciile genului epic în versuri

 • Baladă;
 • Epopee;
 • Fabulă;
 • Poem.

Baladă

Specie a genului epic care înfățișează ca un amplu poem narativ, fără să excludă și unele accente lirice, acolo unde, în general, se proiectează un eveniment istoric cu personaje din timpuri istorice ori din vremuri legendare sau fantastice.

Epopee

Este un poem epic de mari dimensiuni în care sunt povestite fapte eroice, istorice sau legendare, ale unui personaj sau grup de oameni sau chiar ale unui popor. Sunt acțiuni uneori ieșite din comun care se petrec în locuri ciudate și îndepărtate și unde participă personaje supranaturale sau extraordinare.

Fabulă

Specie care aparține genului epic și care reprezintă o scurtă povestire alegorică, de obicei în versuri, în care autorul se identifică cu fenomene ale naturii, lucruri, animale, plante și satirizează anumite deprinderi, mentalități și greșeli cu scopul de a le îndrepta.

Poem

Specie a poeziei epice de întindere relativ mare, care are caracter istoric, mitologic, eroic, filozofic, legendar. Aici se povestesc fapte mari ce sunt săvârșite de personaje însuflețite de sentimente nobile.

Cum demonstrezi apartenenţa unui text la genul epic

Unul dintre primii pași pentru a argumenta apartenența unui text la genul epic este definirea operei epice. Genul epic cuprinde opere literare în care autorul îşi exprimă în mod indirect gândurile, ideile şi sentimentele, prin intermediul acţiunii, al personajelor şi al naratorului. Un text aparține genului epic deoarece:

 • are acţiune – rezumat, eventual momentele subiectului;
 • are personaje – prezentare scurtă;
 • are narator – felul naratorului, la ce persoană povesteşte;
 • se foloseşte naraţiunea, ca mod de expunere principal, dar, în funcţie de text, ea se împleteşte cu dialogul şi descrierea.

Citește tot ce trebuie să știi despre genul liric și despre genul dramatic!

Citeşte şi:

Tabelul lui Mendeleev – Cum a apărut tabelul periodic al elementelor

Legea lui Arhimede – în ce constă legea hidrostaticii și care este originea expresiei “Evrika”

Triunghiul Bermudelor – care este originea fenomenului denumit și Triunghiul Dragonului

Divorțul Laurențiu Reghecampf - Anamaria Prodan. S-a ajuns la înjurături și jigniri: „S-a întrecut orice limită de bun simț””
PARTENERI - GSP.RO
Divorțul Laurențiu Reghecampf - Anamaria Prodan. S-a ajuns la înjurături și jigniri: „S-a întrecut orice limită de bun simț””
Postul TV din România, amendă uriașă din cauza Dianei Șoșoacă. Ce a spus senatoarea în direct
Playtech.ro
Postul TV din România, amendă uriașă din cauza Dianei Șoșoacă. Ce a spus senatoarea în direct
"Bate Poliţia ăsta, bă!". Doi polițiști locali, luați la pumni în centrul Timişoarei, în miez de noapte
Observatornews.ro
"Bate Poliţia ăsta, bă!". Doi polițiști locali, luați la pumni în centrul Timişoarei, în miez de noapte
Horoscop 24 octombrie 2021. Berbecii au parte de o zi care îi invită la recunoașterea unor erori față de sine
HOROSCOP
Horoscop 24 octombrie 2021. Berbecii au parte de o zi care îi invită la recunoașterea unor erori față de sine
Din 7.000 de angajați ai Primăriei Capitalei, 1.500 nu fac nimic, dar sunt păstrați în funcții
Știrileprotv.ro
Din 7.000 de angajați ai Primăriei Capitalei, 1.500 nu fac nimic, dar sunt păstrați în funcții
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele