Este genul literar al discursului subiectiv care exprimă sentimentele cu ajutorul figurilor de stil și simbolurilor. Discursul genului liric este la persoana I, dar este folosită și persoana a II-a. Opera lirică poate fi cultă, cu autor cunoscut, ori populară, cu caracter anonim, colectiv sau oral.

Genul liric – definiție

Genul liric este opera literară în care autorul își exprimă gândurile și sentimentele în mod direct cu ajutorul a numeroase procedee artistice precum figuri de stil ori simboluri artistice.

Descoperă lista cu genuri literare și exemple de specii literare pentru fiecare gen în parte.

Ce este opera lirică

Este o creație literară în care autorul își exprimă gândurile, sentimentele și emoțiile în mod direct, folosind un limbaj expresiv.

Ce este lirismul

Este un registru artistic, o tonalitate, care pune accent pe expresia poetică a sentimentelor personale și implicit a pasiunii.

Genul liric – trăsături

 • Vocea autorului – se numește și eu liric și este acea modalitatea prin care autorul își exprimă trăirile. Eul liric poate fi subiectiv, atunci când în text apar mărcile subiectivității eului precum adjective pronominale ori verbe și pronume la persoana I, ori obiectiv, atunci când în text nu apar aceste mărci, ci forme pronominale și verbe la persoana a III-a.
 • Accentul – va fi mereu pe exprimarea sentimentelor, stărilor sufletești și trăirilor și este caracterizat de stări precum: dragoste, dor, melancolie, tristețe, extaz, teamă, admirație, etc.
 • În textul liric este remarcată și varietatea figurilor de stil și a imaginilor artistice precum metafore, hiperbole, enumerații, comparații, hiperbole, epitete, imagini olfactive, auditive, etc.
 • Creația lirică – este o confesiune permanentă a eului liric, o dezvăluire a sensibilității și sentimentelor intime ale acestuia.

Lirismul este o tonalitate care pune accentul pe expresia poetică a sentimentelor personale, a pasiunii. Cuvântul “liric” își are originea în cuvântul “liră”, instrument muzical cu coarde, care era considerat atributul lui Apollo, inventatorul său legendar, dar și al lui Orfeu sau Erato, muza antică a poeziei lirice și erotice. Lira era însemnul lui Apollo, zeul luminii, al poeziei și al muzicii la greci.

Adjectivul liric a apărut pentru prima dată în secolul al XV-lea, în legătură cu poezia greacă antică și a rămas în strânsă legătură cu muzica.

Știi ce caracteristici are genul epic?

Specii ale genului liric

 • Elegia;
 • Epigrama;
 • Epistola;
 • Oda;
 • Pastelul;
 • Meditația;
 • Satira;
 • Pamfletul;
 • Sonetul;
 • Rondelul;
 • Gazelul;
 • Glosa;
 • Romanța;
 • Imnul;
 • Doina;
 • Idila;
 • Haiku.

Elegia

Este specia genului liric caracterizată prin exprimarea unui sentiment de tristețe ajungând de la melancolie la durere. Sentimentele elegiace pot fi identificate la mai multe specii ale liricii culte. Elegia a fost și este considerată muza durerii.

Epigrama

Este o specie a poeziei lirice care are proporții reduse, de regulă catren, și satirizează elementele negative ale unui caracter omenesc ori ale unei situații și se poate termina într-o poantă ironică la adresa unui personaj ori a unui fapt. Epigrama este o formă fixă de poezie ce are un conținut umoristic, satiric, poetic și o structură binară ce poate oferi simetrie și opoziție între argument și contraargument.

Epistola

Este specia care ilustrează genul liric de nuanță didactică specifică clasicismului și care denumește o scriere literară în versuri, care respectă canonul unei scrisori. Aceasta poate fi adresată unui destinatar real ori fictiv și se poate distinge printr-un conținut filozofic și o atitudine satirică.

Oda

Este specia poeziei lirice alcătuită din strofe care au aceeași formă și structură metrică în care se prezintă entuziasmul sau admirația față de persoane ori fapte eroice sau idealuri. În anumite realizări, oda este înrudită cu imnul.

Pastelul

Pastelul este o creație care, prin intermediul unui peisaj, poate transmite sentimentele eului liric contemplator. Modul de expunere folosit în creația lirică este descrierea, iar piesele dominante aici sunt imaginile artistice realizate prin figuri de stil ce sunt organizate într-o descriere de tip tablou.

Meditația

Este un fenomen mental care descrie o stare de atenție asupra unui gând ori conștientului, subconștientului sau inconștientului. Meditația implică atenția spre gândirea însăși, fără a te lăsa dus de alte gânduri.

Satira

Este forma caracteristică genului liric ce se descrie prin forma de critică a slăbiciunilor individuale, sociale sau general omenești, uneori chiar într-un mod acuzator. Caracteristicile stilistice ale formei sunt ironia, extragerea caricaturală a anumitor aspecte particulare și construirea unor relații neobișnuite de o apartenență absurdă.

Pamfletul

Pamfletul este o specie literară în versuri sau proză cu caracter satiric, unde autorul înfierează anumite stări morale, concepții sau aspecte negative ale realității sociale ori trăsături de caracter ale unei persoane.

Sonetul

Începând din secolul al XIII-lea, sonetul a început să semnifice un poem cu formă fixă de paisprezece versuri, care respectă o schemă foarte precisă de rimă și o structură logică.

Rondelul

Este o poezie scurtă care care o formă fixă cu o structură care se bazează, ca și balada, pe refren. A apărut în Franța medievală sub denumirea de „rondeau”, iar originile sale se găsesc în cântec.

Gazelul

Poate fi definit ca o poezie lirică în distihuri cu monorime ce sunt dispuse astfel: versurile primului distih rimează între ele, iar rima se păstrează în al doilea vers al celorlalte distihuri. În multe cazuri, după rimă urmează radiful, un cuvânt sau un grup de cuvinte care se repetă, iar ultimul distih conține takhallos-ul, pseudonimul poetului.

Glosa

Este o poezie cu formă fixă și caracter gnomic unde, în fiecare strofă, începând de la cea de-a doua, comentează succesiv câte un vers din prima strofă. Versul comentat se repetă la sfârșitul strofei respective, iar ultima strofă reproduce în ordinea inversă versurilor primei strofe.

Romanța

Este o poezie lirică de inspirație erotică, ce poate fi cântată pe o melodie lină, melancolică. Romanța în Evul Mediu denumea poemele epice care sărbătoreau fapte eroice sau vitejia unor erori.

Imnul

Prin imn se înțelege un anumit tip de cântec, de obicei religios, care este compus pentru a admira, lăuda sau adora, care se adresează de cele mai multe ori zeități ori figuri importante istorice sau mitologice.

Doina

Doina este o creație vocală, instrumentală sau lirică, specifică poporului român, în care autorul necunoscut, își exprimă sentimentele de dor, tristețe, jale, de revoltă, iubire sau chiar ură împotriva asupritorilor.

Idila

Este o specie de poezie lirică și erotică din sfera poeziei bucolice în care este prezentată viața și dragostea în formă optimistă sau idealizată.

Haiku

Haiku este un gen de poezie japoneză cu o formă fixă ce este alcătuită din 17 silabe ce sunt repartizate pe 3 versuri formate din 5, 7 silabe.

Află caractersticile pentru genul dramatic!

Ce tipuri de rima întâlnim în poeziile românești

Sursă foto: Shutterstock.com

Citeşte şi:

Legea lui Arhimede – în ce constă legea hidrostaticii și care este originea expresiei “Evrika”

Tabelul lui Mendeleev – Cum a apărut tabelul periodic al elementelor

Triunghiul Bermudelor – care este originea fenomenului denumit și Triunghiul Dragonului

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
BOMBĂ! Cine sunt, de fapt, fostele soții ale lui Toni Iuruc. Cu cine s-a iubit actualul bărbat al Simonei Halep
Playtech.ro
BOMBĂ! Cine sunt, de fapt, fostele soții ale lui Toni Iuruc. Cu cine s-a iubit actualul bărbat al Simonei Halep
Săptămâna viitoare am putea avea record de îmbolnăviri. Medicii fac scenarii sumbre: "Mortalitate care poate ajunge la 5-10% din populație"
Observatornews.ro
Săptămâna viitoare am putea avea record de îmbolnăviri. Medicii fac scenarii sumbre: "Mortalitate care poate ajunge la 5-10% din populație"
Horoscop 23 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să dea curs invitațiilor care vin de la prieteni
HOROSCOP
Horoscop 23 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să dea curs invitațiilor care vin de la prieteni
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
Știrileprotv.ro
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
Închisoare cu executare pentru un patron de televiziune din România: ”Avea o frică în oase de nu vă imaginaţi”. EXCLUSIV
Telekomsport
Închisoare cu executare pentru un patron de televiziune din România: ”Avea o frică în oase de nu vă imaginaţi”. EXCLUSIV
Laptopurile ASUS OLED ajută ochii asediați de lumina albastră
PUBLICITATE
Laptopurile ASUS OLED ajută ochii asediați de lumina albastră