Fructele kumquats sunt unele dintre cele mai mici citrice, foarte gustoase și parfumate. Sunt bogate în vitaminele A și C și au numeroase beneficii pentru sănătate. În ultimii ani, arborele care produce aceste fructe se cultivă și la noi, dar în ghivece.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Despre planta de Kumquats

Arborele de kumquats face flori albe, plăcut parfumate. Ramurile de kumquat sunt verzi, spinoase, cu frunze simple, zimțate în vârf și de un verde deschis. Planta dă fructe de mai multe ori pe an în regiunile călduroase. Din acest motiv, deși se adaptează bine și la zone cu temperaturi mai mici, este recomandat să fie crescut într-un climat călduros.

Planta de kumquats

În mod natural, arborele crește în zonele tropicale, subtropicale, dar și în unele zone temperate cu ierni blânde. Originea lui este Asia de Sud, dar azi este cultivat intens în China, Brazilia, SUA, Spania și Mexic.

Numele acestui fruct vine din limba cantoneză – kum kwat – care înseamnă portocala de aur, tocmai datorită asemănării dintre cele două citrice.

Kumquats au mărimea unor măsline mai mari. Coaja este de culoare portocalie și are o formă ovaloidă. Kumquat se consumă cu tot cu coajă, acesta fiind sigurul fruct citric din lume a cărui coajă se mănâncă.

Kumkuats – plantare în ghiveci

Ghiveciul trebuie să fie destul de mare, pentru ca rădăcinile arborelui de kumquats să aibă loc să se dezvolte. Ghveciul trebuie să aibă tot timpul lumină. În plus, un arbore adult poate atinge înălțimi de până la 2 metri, așa că locul în care este amplasat trebuie să fie unul spațios. Kumquat-ul crescut direct în pământ se înalță mai mult decât cel care este plantat în ghiveci

Kumkuats in ghiveci

Pe timp de vară ghiveciul cu arborele de kumquat poate fi ținut afară, pe terase ori în grădină, dar în timpul iernii acesta trebuie protejat de temperaturile scăzute.

Pământul în care este plantat trebuie să bogat nutrienți, dar și bine drenat. Apa în exces poate dăuna.

Cum se aleg fructele kumquats?

Atunci când cumpăraţi kumquats, este bine să alegeţi fructe care sunt ferme, foarte puțin moi, de culoare portocalie, cu codiţă. Evitaţi-le pe cele verzi sau lovite. Fructele se pot păstra pentru 3-4 zile la temperatura camerei şi până la 3 săptămâni în frigider, în zona special dedicată fructelor și legumelor. Deoarece se consumă cu tot cu coaja este recomandat ca fructele să fie foarte bine spălate înainte de consum.

Coaja lor are un gust dulce și foarte aromat, care se îmbină perfect cu miezul acrișor, al fructului. Gustul fructelor kumquats este foarte asemănător cu cel al portocalelor, însă este mult mai concentrat, iar coaja lor dulce le dă o savoare inedită.

Kumquats – beneficii

Kumquats – beneficii și proprietăți

Kumquat este un fruct citric plin de vitamine și nutrienți, fiind, de asemenea, o sursă foarte bună de fibre. Ca în cazul tuturor fructelor citrice, kumquat conține o cantitate însemnată de vitamina C.

Valori nutriționale

  • Calorii: 71
  • Carbohidrați: 16 grame
  • Proteine: 2 grame
  • Grăsime: 1 gram
  • Fibre: 6,5 grame
  • Vitamina A: 6% din DZR
  • Vitamina C: 73% din DZR
  • Calciu: 6% din DZR
  • Mangan: 7% din DZR

Kumquats furnizează, de asemenea, cantități mai mici vitaminae B, vitamina E, fier, magneziu, potasiu, cupru și zinc.

Puternic antioxidant

Kumquats sunt bogate în compuși vegetali, inclusiv flavonoide, fitosteroli și uleiuri esențiale.

Există cantități mai mari de flavonoide în coaja comestibilă a kumquatului.
Unele dintre flavonoidele fructelor au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Potrivit studiilor, acestea pot ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă și a cancerului.

Uleiurile esențiale din kumquats lasă un miros pe mâini și în aer. Cea mai proeminentă este limonena, care are acțiuni antioxidante în organism.

Reglează nivelul colesterolului

De asemenea, studiile arată că fitosterolii din kumquats au o structură chimică similară cu a colesterolului, ceea ce înseamnă că pot ajuta la blocarea absorbției colesterolului în corpul dumneavoastră. Acest lucru vă poate ajuta la scăderea colesterolului din sânge.

Stimulează sistemul imunitar

În medicina populară din unele țări asiatice, kumquats sunt utilizate pentru a trata răceala, tusea și alte inflamații ale căilor respiratorii.

Studiile arată și ele că există anumiți compuși în kumquats care susțin sistemul imunitar.

Kumquats sunt o sursă superioară de vitamina C. În plus, unii dintre compușii vegetali din kumquats pot ajuta, de asemenea, la consolidarea sistemului imunitar.

Ajută în diminuarea obezității

Compușii vegetali din kumquats pot ajuta la combaterea obezității și a bolilor asociate, inclusiv a bolilor de inimă și a diabetului de tip 2.

Oamenii de știință testează acest lucru la șoareci folosind extract din coji de kumquat. Acest extract este bogat în special în flavonoide neocriocitină și poncirină.

Într-un studiu preliminar, șoarecii cu greutate normală hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi timp de opt săptămâni au luat în mod semnificcativ mai mult în greutate decât șoarecii cărora li s-a administrat o dietă bogată în grăsimi plus extract de kumquat.

O analiză suplimentară a arătat că extractul de kumquats a contribuit la minimizarea creșterii dimensiunii celulelor grase. Cercetările anterioare sugerează că poncirina flavonoidă poate juca un rol în această reglare a celulelor grase.

Ce alte fructe exotice bogate în vitamine mai poți consuma

Urmărește-ne pe Google News