Fructele de physalis sunt bogate în nutrienți, iar planta care le produce este adesea folosită și în scop decorativ. Acest fruct conține de două ori mai multă vitamina C decât o lămâie și are numeroase proprietăți benefice pentru organism.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre planta de physalis
Physalis alkekengi este o plantă perenă, erbacee, originară din America de Sud. Această plantă face parte din genul Physalis, familia Solanaceae, fiind inrudită cu tomatele. În România, acest fruct este cunoscut și sub denumirile de păpălău, lampion chinezesc sau floarea lampion.
Rădăcina acestei plante este superficială, iar tulpina poate atinge înălțimi de până la 60 de cm. Frunzele sunt netede și lucioase, întregi.
Fructul de physalis este învelit de niște frunze subțiri precum hârtia, care poartă denumirea de caliciu și care se îndepărtează înainte de consum. Aceste frunze protejează fructul și reprezintă sepalele rămase în urma coacerii fructelor.
Cultivare physalis
Planta de physalis se cultivă destul de uşor, iar în grădina este considerată o plantă invazivă, așadar este nevoie de mare atenție.
Această plantă este destul de pretențioasă în ceea ce privește lumina și temperatura, însă rezistă destul de bine în ceea ce privește umiditatea.
Physalis se cultivă din semințe, în ghivece sau răsadnițe. Semințele de physalis se pun destul de la suprafață, fiind acoperite cu pământ foarte puțin. Apoi, când temperaturile despășesc 15 grade, în luna aprilie, se poate cultiva în grădină, în locuri bine drenate și cu multă lumină. Odate plantate, atât timp cât temperaturile nu sunt scăzute, iar lumina este din plin, această plantă nu are nevoie de îngrijiri speciale.
Planta de physalis poate să rămână și în ghiveci. Pe lângă faptul că este comestibilă și bună la gust, aceasta are și un rol ornamental, fiind plăcută ca aspect.
Ce gust are physalis și cum se mănâncă
Acest fructe mic și portocaliu are o textură asemănătoare cu cea a roșiilor și conține numeroase semințe mici, comestibile. Aceste fructe au gust dulce, tropical, oarecum similar cu cel de ananas și mango. Pe lângă faptul că sunt extrem de gustoase, aceste fructe conțin numeroase substanțe nutritive.
Aceste fructe se pot consuma ca atare sau în salate alături de alte fructe, dulceţuri, marmelade sau pentru ornarea prăjiturilor.
Beneficii și proprietăți
Aceste fructe au un conținut ridicat de antioxidanți.
Antioxidanții protejează și repară daunele provocate de radicalii liberi, care sunt molecule legate de îmbătrânire și boli, cum ar fi cancerul. Până în prezent, studiile au identificat 34 de compuși unici în physalis care pot avea beneficii pentru sănătate.
Valori nutriționale pentru 140 de grame
- Calorii: 74
- Carbohidrați: 15,7 grame
- Fibre: 6 grame
- Proteine: 2,7 grame
- Grăsime: 1 gram
- Vitamina C: 21% DZR
- Tiamina: 14% DZR
- Riboflavină: 5% din DZR
- Niacină: 28% din DZR
- Vitamina A: 7% din DZR
- Fier: 8% din DZR
- Fosfor: 8% din DZR
Întărește imunitatea
Studiile arată că fructele de physalis pot ajuta la reglarea sistemului imunitar. Fructul conține mai mulți polifenoli care blochează eliberarea anumitor markeri imunitari inflamatori.
Sunt o sursă bună de vitamina C care joacă mai multe roluri cheie într-un răspuns sănătos al sistemului imunitar.
Proprietăți antiinflamatoare
Compușii din aceste fructe numiți withanolide pot avea efecte antiinflamatorii, protejând împotriva cancerului de colon.
Într-un studiu, un extract din coaja de fructe de physalis a redus inflamația la șoarecii cu boală inflamatorie a intestinului. În plus, șoarecii tratați cu acest extract au avut niveluri mai scăzute de markeri inflamatori în țesuturile lor.
Menține sănătatea oaselor
Aceste fructe au un conținut ridicat de vitamina K, o vitamină solubilă în grăsimi implicată în metabolismul osos.
Această vitamină este o componentă necesară a osului și a cartilajului. Cele mai recente dovezi sugerează că vitamina K ar trebui luată alături de vitamina D pentru o sănătate osoasă optimă.
Ajută vederea
Physalis furnizează luteină și beta-caroten, împreună cu alte câteva carotenoide.
Studiile arată că o dietă bogată în carotenoizi din fructe și legume este legată de un risc mai scăzut de degenerescență maculară legată de vârstă, principala cauză de orbire.
În mod specific, luteina carotenoidă este bine cunoscută pentru prevenirea bolilor oculare
De asemenea, s-a demonstrat că luteina și alte carotenoide, inclusiv zeaxantina și licopenul, protejează împotriva pierderii vederii din cauza diabetului.
Contraindicații
Fructele de physalis care nu sunt bine coapte conțin solanină, o toxină care se găsește în mod natural în legume precum cartofii și roșiile.
Solanina poate provoca tulburări digestive, inclusiv crampe și diaree – și poate fi fatală în cazuri foarte rare.
De aceea se recomandă ca aceste fructe să fie consumate doar coapte, evitându-se consumul atunci când au încă porțiuni verzi.
În plus, consumul de cantități mari poate fi periculos.
Ce alte fructe exotice bogate în vitamine mai poți consuma
Rețete cu physalis
Physalis poate fi consumat ca atare, în stare proaspătă, după îndepărtarea frunzelor, dar și uscat. Poți adăuga fructele sale în rețete de salate, dar și în diferite preparate, precum dulceață, gem, marmeladă, sosuri sau sirop.
Salată de crudități
Ingrediente:
- mix de salată
- 4-5 ridichi
- câteva fructe physalis
- 6 roșii cherry
- 1 ceapă roșie
- parmezan ras
Mod de preparare: Spală bine legumele și fructele. Pune într-un bol mixul de salată, ridichile tăiate felii, roșiile cherry tăiate în jumătate, ceapa roșie tăiată julien și physalis, întreg sau tăiat în jumătate. Adaugă apoi parmezanul ras și dressing-ul pentru salată, în funcție de gust. Amestecă bine și servește.
Dulceață de physalis
Ingrediente:
- 500 g physalis
- 200 ml apă
- 1 lingură suc de lămâie proaspăt stors
- 400 g zahăr
Mod de preparare:
Curățați, clătiți și înjumătățiți fructele. Apoi, se pun într-o cratiță și se adaugă apa și sucul de lămâie. Acoperiți și fierbeți timp de aproximativ 5 minute. Adăugați zahărul și fierbeți încă 3 minute. Se toarnă în borcane calde, sterilizate.
Budincă de physalis cu chia
- 4 linguri semințe de chia
- câteva fructe physalis
- 250 ml lapte de cocos
- 2 linguri miere
- 1 linguriță extract de vanilie
- 200 g iaurt grecesc
- musli
Mod de preparare:
Amestecă laptele de cocos cu mierea și cu vanilia. Când mierea s-a dizolvat, adaugă semințele de chia, amestecă bine și lasă compoziția la frigider, peste noapte. A doua zi, pune cate 100 g de iaurt grecesc într-un recipent, adaugă budinca de chia, apoi musli și physalis tăiat în bucăți mici. Se pot aduăuga și alte fructe pentru gust și decor.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Costica2023 • 18.12.2023, 14:19
Acest fruct este adesea consumat proaspăt sau uscat și are o varietate de beneficii pentru sănătate, fiind bogat în nutrienți și antioxidanți
Costica2023 • 18.12.2023, 14:19
Physalis, cunoscut și sub numele de coacăză, este un mic fruct învelit într-o husă subțire, papier-mâché, care îi conferă un aspect exotic