Aperitive de Crăciun

Baba Ganoush

  • 2 vinete mari
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 3 linguri pastă de susan
  • 2 căţei usturoi
  • sucul unei lămâi
  • câteva fire pătrunjel
  • sare
  • piper

Se tapetează cu o folie de aluminiu o tavă mare și se spală vinetele, apoi se taie în jumătăți și se pun pe tavă. Se ung cu ulei de măsline și se lasă la copt 40 de minute, apoi la răcit. 

Se scoate miezul copt al fiecărei jumătăți de vânătă și se mărunțește cu o furculiță, apoi se adaugă pasta de susan, suc de lămâie, usturoi pisat, sare, piper și două linguri de ulei. 

Se amestecă bine până se formează o pastă omogenă. Se servește cu lipie sau pâine prăjită. Se poate servi cu semințe de rodie pe deasupra.

Platou de brânzeturi și mezeluri

  • câteva feluri de brânză – afumată, cu mucegai, cremoasă
  • 3-4 feluri de fructe proaspete – smochine, nectarine, pepene galben, struguri
  • fructe deshidratate – curmale, prune, caise
  • biscuiți sărați
  • miere, dulceață, piure de fructe
  • nuci, alune, migdale, fistic
  • prosciutto, salam italienesc, chorizo

Ia un platou frumos sau un fund de lemn mare și așază brânza, fructele, biscuiții și celelalte ingrediente. Poți adăuga orice fel de mezeluri îți plac. Pune grisine, migdale, fistic, nuci, biscuiți sau sărățele și apoi dulceața sau mierea în recipiente mici cu lingurițe. Este un aperitiv ideal. 

Ouă umplute

  • 6 ouă
  • 1/4 cană de maioneză
  • 1 linguriță de oțet alb
  • 1 linguriță de muștar galben
  • 1/8 linguriță de sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • paprika afumată

Pune ouăle într-un singur strat într-o cratiță și acoperă-le cu suficientă apă cât să fie 2,5 cm de apă deasupra ouălor. Se încălzește la foc mare până când apa începe să fiarbă, apoi se acoperă, se dă focul la mic și se fierbe timp de 1 minut. 

Se ia de pe foc și se lasă acoperit timp de 14 minute, apoi se clătește sub apă rece continuu timp de 1 minut.

Se sparg cojile ouălor și se decojesc cu grijă sub jet de apă rece. 

Se usucă ușor cu prosoape de hârtie. Taie ouăle în două pe lungime, scoțând gălbenușurile într-un bol mediu și așezând albușurile pe un platou de servit. 

Zdrobește gălbenușurile până devin pastă fină cu ajutorul unei furculițe. Se adaugă maioneza, oțetul, muștarul, sarea și piperul și se amestecă bine.

Se umple uniform albușurile. Se presară cu paprika și se servește.

Vezi mai multe rețete de ouă umplute!

Salată de icre de crap

Salată de icre de crap- ingrediente:

  • 80 g icre de pește crap
  • 200 ml ulei de floarea-soarelui
  • 60 ml apă minerală
  • Sucul de la 1 lămâie mică
  • 25 g pesmet uscat și fin
  • 1 ceapă roșie
  • Măsline pentru servire

Într-un castron, folosiți o furculiță pentru a începe să amestecați icrele de pește cu pesmetul uscat fin până când se combină. Începeți să adăugați câteva picături de ulei de floarea-soarelui și încorporați-le complet în amestec. Adăugați o linguriță de apă minerală, apoi încorporați-o și pe aceasta. Adăugați câteva picături de suc de lămâie, apoi încorporați-le în amestec. Repetați acești pași până când obțineți o compoziție pufoasă, care și-a schimbat culoarea de la maro mediu la un maro mai deschis, rozalie. Puteți amesteca ceapa tocată mărunt cu icrele de pește și să o serviți așa, sau o puteți orna cu măsline și servi cu ceapa tocată alături, într-un bol separat.

Vezi cele mai bune rețete de salata de icre!

Rețete fel principal de Crăciun

Cotlete de miel cu legume la cuptor

  • cotlete de miel (în funcție de câți invitați ai)
  • cartofi
  • ceapă
  • morcovi
  • dovlecei
  • ulei de măsline
  • usturoi
  • condimente italienești
  • muștar Dijon
  • sare și piper
  • rozmarin proaspăt
  • suc de lămâie

Marinează cotletele de miel. Folosind un prosop de hârtie, usucă complet cotletele de miel și transferă-le într-un castron mare sau într-o pungă cu fermoar. 

Asezonează generos toate părțile cu ulei de măsline, sare și piper. Adaugă usturoiul, rozmarinul, sucul de lămâie și muștarul Dijon și amestecă bine pentru a le acoperi uniform. 

Se lasă deoparte la temperatura camerei timp de cel puțin 20 de minute. Acest lucru ajută cotletele de miel să infuzeze toate aromele și să se gătească uniform atunci când mielul este adus la temperatura camerei. 

Pregătește legumele. Într-un castron mare adaugă cartofii, ceapa, morcovii, dovleceii și usturoiul, uleiul de măsline, sucul de lămâie, condimentele italiene, sarea și piperul. Amestecă pentru a le combina până când sunt bine acoperite. 

Pune amestecul de legume într-un singur strat pe o tavă mare de copt cu jumătate de foaie. 

Coace amestecul de legume într-un cuptor preîncălzit timp de 20 de minute. Scoate tava din cuptor și scutură ușor pentru a asigura o gătire uniformă.

Așază deasupra cotletele de miel marinate, usturoiul și crenguțele de rozmarin. Reintrodu tava în cuptor și coace încă 25 de minute până când legumele sunt fragede și aurii.

Scoate tava din cuptor și lasă cotletele de miel să se odihnească la temperatura camerei timp de 5 minute. Servește cotletele de miel cu legume prăjite și opțional un sos. 

Ruladă de pui cu ciuperci

  • piept de pui – dezosat și fără piele
  • ceapă
  • ulei
  • ciuperci
  • ouă
  • pesmet panko
  • piper negru măcinat
  • spanac
  • sare
  • piper
  • ierburi italiene

Încălzește uleiul într-o tigaie la foc mediu-mare. Pune ceapa și ciupercile. Se amestecă și se gătește timp de 2-3 minute. Transferă amestecul într-un bol și lasă-l să se răcească la temperatura camerei timp de cel puțin 20 de minute.

Puiul se condimentează pe ambele părți cu piper negru, sare și ierburi italienești. Așază fiecare piept de pui, unul câte unul, între două foi de folie de plastic sau într-o pungă de congelare cu fermoar. 

Aplatizează cu grijă piepturile de pui. Așază un piept de pui pe o foaie curată de folie de plastic. Pune ⅓ ceașcă de spanac baby deasupra pieptului de pui. Rezervă 1-2 linguri din amestecul de ciuperci și ceapă, apoi adaugă o treime din amestecul de ciuperci și ceapă deasupra. 

Asigură-te că răspândești umplutura în mod egal, lăsând o margine.

Rulează strâns puiul într-o ruladă și înfășoară-l bine în folie de plastic. Odată înfășurat, prinde cele două capete ale foliei de plastic și rulează-le pentru a le răsuci și a le strânge foarte bine. Repetă acești pași cu ceilalți doi piepți de pui. 

Transferă rulourile de pui în frigider și lasă-le să se întărească timp de 30-60 de minute.

Adaugă învelișul pane. Scoate rulourile de pui din frigider și îndepărtează folia de plastic. Ia două farfurii de mică adâncime și bate ouăle în una și în alta pune pesmetul panko. Scufundă fiecare rulou de pui în ouăle bătute și apoi tăvălește-l în panko pentru a-l acoperi complet.

Prăjește puiul pe ambele părți sau îl poți coace în cuptor. Când e gata, taie rulada.

Friptură de porc glazurată cu miere și legume

  • carne de porc – poți folosi cotlete, ceafă sau orice altă parte
  • cartofi noi
  • fasole verde
  • ceapă
  • ulei de măsline
  • condimente italiene
  • sare
  • piper
  • sos hoisin
  • miere
  • zahăr brun
  • usturoi
  • ceapă verde
  • sos soia

Marinează carnea într-o pungă sau un bol cu sosul hoisin, mierea, sosul de soia, usturoiul, ceapa verde și piperul negru. Pune-o la frigider la marinat timp de cel puțin o oră, până la o noapte.

Într-un castron mare, pune cartofii, fasolea verde și ceapa. Se stropesc cu ulei de măsline și se asezonează cu condimente italiene și sare. Se amestecă pentru a se combina până când sunt bine acoperite. 

Transferă amestecul de legume pe o tigaie de fontă (sau o tavă de copt cu un sfert de foaie) și întinde-le uniform.

Așază carnea de porc marinată deasupra legumelor și stropește restul marinadei peste legume. Coace fără capac într-un cuptor preîncălzit timp de 1,5 până la două ore.

Timpul de coacere va varia în funcție de mărimea bucății de porc. După ce carnea de porc este gata, las-o să se odihnească la temperatura camerei timp de 10-15 minute înainte de a o tăia.

Într-un bol mic, amestecă sosul hoisin, mierea și zahărul brun închis într-o pastă omogenă. Unge generos sosul peste carnea de porc și rumenește-o la foc mare timp de 3-4 minute sau până când obții o culoare maro caramel și marginile cărnii de porc devin frumos carbonizate. 

Se taie în felii și se servește cu legume la cuptor și un strop de sos.

Deserturi pentru masa de Crăciun

Negresă cu scorțișoară

  • 200 g de unt nesărat
  • 100 g de ciocolată neagră, mărunțită
  • 100 g de ciocolată cu lapte, mărunțită
  • 3 ouă mari
  • 300 g de zahăr pudră
  • 100 g de făină
  • 50 g de pudră de cacao
  • ½ linguriță de condimente pentru turtă dulce (scorțișoară, nucșoară, cardamom, anason stelat)

Se unge și se tapetează o formă de 20 cm x 20 cm. Se încălzește cuptorul la 180 C/160 C. 

Se pun untul și ambele tipuri de ciocolată într-un bol termorezistent și fie se topesc în cuptorul cu microunde (în reprize de 30 de secunde, amestecând după fiecare), fie se pun deasupra unei cratițe cu apă abia clocotită, amestecând din când în când până când ciocolata se topește.

Lasă amestecul de ciocolată și unt să se răcească puțin, în timp ce bați ouăle, condimentele și zahărul pudră într-un castron mare, folosind un mixer.

Odată ce amestecul este palid, pufos și arată ca și cum și-ar fi dublat aproximativ volumul, pune ciocolata topită. 

Pune făina, pudra de cacao și condimentele amestecate până când nu mai rămâne niciun cocoloș de făină, apoi toarnă în forma pregătită. 

Se nivelează partea de sus cu o spatulă și se coace timp de 20-25 de minute. Partea de sus ar trebui să arate bine închegată și strălucitoare, dar ar trebui să fie puțin lichidă dacă se mișcă ușor forma.

Lasă negresa să se răcească complet în formă, apoi răcește-o în frigider până se întărește.

Cheesecake cu caramel sărat

  • 250 g de biscuiți digestivi
  • 125 g de unt nesărat, topit
  • 2 linguri de sos de caramel sărat din comerț
  • Pentru umplutură
  • 750 g de cremă de brânză
  • 2 linguri de sos caramel sărat
  • 3 linguri de zahăr pudră
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • Pentru topping
  • 3 linguri de sos de caramel sărat
  • 2 biscuiți digestivi

Se pun biscuiții digestivi într-un robot de bucătărie și se pasează până se fac firimituri fine. Se toarnă untul și sosul de caramel și se pulsează din nou până când devin umede și nisipoase. Pune amestecul într-o formă de tort de 20 cm și folosește o lingură pentru a-l presa într-un strat uniform la baza formei. Se lasă la rece timp de 30 de minute.

Pentru umplutură, amestecă brânza moale, sosul de caramel sărat, zahărul și extractul de vanilie. Odată ce baza este rece și s-a întărit, pune umplutura cu o lingură și netezește partea de sus cu dosul lingurii. Se dă la rece pentru cel puțin 4 ore. 

Pentru a servi, scoate cu grijă cheesecake-ul din formă și pune-l pe un platou de servire sau pe un suport de tort. 

Sfărâmă doi biscuiți digestivi și adaugă-i deasupra, apoi toarnă în fire subțiri sosul de caramel sărat.

Retețe de cozonac. Cum faci cei mai gustoși și pufoși cozonaci | 12 rețete

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News