Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Despre cacao

Theobroma înseamnă hrana zeilor și a fost botezată astfel de omul de știință Carl Linnaeus. Boabele de cacao sunt semințele uscate și complet fermentate are arborelui, din care se mai prepară și cacaoa solidă (un amestec de substanțe fără grăsime) și untul de cacao.

Arborele de cacao își are originile în Mexic, iar culturile pre-hispanice îl consumau de acum mai bine de 4.000 de ani.

Arborele crește și la poalele Anzilor din bazinele Amazonului și Orinoco din America de Sud, în Columbia și Venezuela. Acești arbori cresc într-o zonă geografică limitată, la nord și sud de Ecuator, iar mare pare, aproape 70% din recolta mondială este cultivată astăzi în Africa de Vest.

Cele trei tipuri principale de plante sunt Forastero, Criollo și Trinitiario. În timp ce primul soi este larg utilizat, reprezentând cam 80-90% din producția mondială de cacao, cele din soiul Criolllo sunt mai rare și sunt considerate o delicatesă. Al treilea tip este o combinație între primele două, cu o calitate mai mare decât Forastero, dar mai puțin sensibil decât Criollo.

Clotilde Armand, de la Mafie la Curtea de Conturi
Recomandări
Clotilde Armand, de la Mafie la Curtea de Conturi
Ce conține boaba de cacao
Ce conține boaba de cacao

O păstaie de cacao are coaja aspră și pielea cam de 2 centimetri grosime, umplută cu pulpă dulce și cu o textura mucilaginoasă. Are o culoare de mov pal, până la violet sau maro închis.

În timpul recoltării, păstăile sunt deschise, se păstrează semințele, iar păstăile goale sunt aruncate, în timp ce pulpa este transformată în suc. Semințele se lasă la fermentat, unde își pierd culoarea mov și devin maro. Pielea se decojește ușor după prăjire.

Unde se găsesc arborii de cacao

Arborii de cacao cresc în zone tropicale calde și ploioase. Recolta nu este limitată la o perioadă de an și se face în câteva luni. În majoritatea țărilor în care cresc arbori de cacao, recolta poate fi făcută în orice moment al anului. 

Păstăile de cacao neajunse la maturitate sunt verzi, roșii sau violete, iar pe măsură ce se dezvoltă, culoarea lor devine galbenă sau portocalie. Păstăile cresc direct din trunchiul sau ramura mare a unui copac, lucru care ușurează recoltarea. Pentru că păstăile nu se coc toate deodată, recoltarea trebuie făcută în etape și periodic.

Propunerea de a interzice accesul rușilor în Europa e contestată și de rușii din exil: „După aceea o să-i extrădăm pe toți cei care vorbesc rusește?”
Recomandări
Propunerea de a interzice accesul rușilor în Europa e contestată și de rușii din exil: „După aceea o să-i extrădăm pe toți cei care vorbesc rusește?”

O păstaie normală conține până la 40 de boabe de cacao. Sunt necesare aproximativ 400 de boabe pentru a face 450 de grame de ciocolată. Păstăile cântăresc în medie 400 de grame și fiecare produce cam 35-40 de grame de boabe de cacao.

Valori nutriționale și compoziție

Deși sunt de dimensiuni mici, boabele de cacao au o cantitate impresionantă de nutrienți.

Boabele de cacao sunt printre cel mai puțin procesate produse, motiv pentru care au mult mai puțin zahăr decât alte produse de pe piață.

30 de grame de bucățele din boabe de cacao au următoarele:

 • Calorii: 175
 • Proteine: 3 grame
 • Grăsimi: 15 grame
 • Fibre: 5 grame
 • Zahăr: 1 gram
 • Fier: 6% din necesarul zilnic de referință 
 • Magneziu: 16% din necesarul zilnic
 • Fosfor: 9% din necesarul zilnic
 • Zinc: 6% din necesarul zilnic
 • Mangan: 27% din necesarul zilnic
 • Cupru: 25% din necesarul zilnic 

Au antioxidanți și minerale

Spre deosebire de multe produse din ciocolată, boabele de cacao sunt în mod natural sărace în zahăr. Sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre, proteine ​​și grăsimi sănătoase – substanțe nutritive care ajută la promovarea senzației de sațietate.

Sunt bogate în multe minerale, inclusiv fier, magneziu, fosfor, zinc, mangan și cupru. Magneziul este un mineral necesar pentru peste 300 de reacții enzimatice diferite din corpul uman, dar lipsit din dietele multor oameni.

„Căldură mare, monșer!”. Ce pași a făcut România, în aproape două decenii, pentru a se adapta la schimbările climatice
Recomandări
„Căldură mare, monșer!”. Ce pași a făcut România, în aproape două decenii, pentru a se adapta la schimbările climatice

Fosforul, magneziul și manganul sunt vitale pentru oase sănătoase, în timp ce cuprul și fierul sunt necesare pentru producerea celulelor roșii din sânge care furnizează oxigen corpului.

În plus, boabele de cacao sunt ambalate cu compuși puternici ai plantelor, inclusiv antioxidanți flavonoizi, care au fost asociați cu numeroase beneficii pentru sănătate.

Atunci când radicalii liberi depășesc numărul de antioxidanți, aceasta duce la o afecțiune cunoscută sub numele de stres oxidativ, care a fost legată de o serie de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, anumite tipuri de cancer, declinul mental și diabetul.

Boabele de cacao sunt bogate în antioxidanți. Acestea includ o clasă de antioxidanți polifenolici numiți flavonoizi, cum ar fi epicatechina, catehina și procianidinele.

Datorită conținutului lor ridicat de flavonoizi, boabele și alte produse din cacao pot aduce o contribuție semnificativă la aportul de antioxidanți din dietă.

Beneficii și proprietăți 

Datorită conținutului lor puternic de nutrienți și antioxidanți, boabele de cacao au fost legate de multe beneficii pentru sănătate.

Proprietăți antiinflamatorii

Inflamarea pe termen scurt este o parte importantă a sistemului de apărare al corpului și ajută la protejarea împotriva rănilor și bolilor.

Pe de altă parte, inflamația cronică este dăunătoare și a fost legată de diverse afecțiuni de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și diabetul.

Creșterea producției de radicali liberi este o posibilă cauză a inflamației cronice. Alimentele bogate în antioxidanți – cum ar fi bucățile de boabe de cacao – ajută la combaterea acestui efect.

Aceste produse din cacao au proprietăți antiinflamatoare puternice. De exemplu, cercetările arată că polifenolii pot reduce activitatea proteinei NF-κB, care joacă un rol esențial în procesele inflamatorii.

Diferite culori ale boabelor de cacao
Diferite culori ale boabelor de cacao

Studiile pe eprubete și pe animale au demonstrat că polifenolii din cacao reduc în mod eficient nivelurile de markeri inflamatori, cum ar fi factorul de necroză tumorală alfa (TNF-alfa) și interleukina 6 (IL-6).

Un studiu de 4 săptămâni efectuat pe 44 de bărbați a constatat că cei care au consumat 30 de grame de produse din cacao care conțineau 13,9 mg pe gram de polifenoli aveau niveluri scăzute de markeri inflamatori.

Ajută sistemul imunitar

Proprietățile puternice antiinflamatorii și antioxidante ale boabelor de cacao pot avea un impact pozitiv asupra sistemului imunitar.

Cercetările arată că aceste produse au efecte benefice asupra sistemului imunitar. De exemplu, flavonoidele ajută la scăderea inflamației, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea răspunsului imunitar general.

Boabele pot îmbunătăți, de asemenea, funcția țesutului limfoid asociat intestinului, o parte importantă a sistemului imunitar situat în intestine, care conține aproximativ 70% din toate celulele imune din corp.

Studiile la animale au demonstrat că boabele de cacao pot avea efecte protectoare împotriva alergiilor alimentare.

S-a demonstrat că dietele îmbogățite cu cacao scad sensibilitatea la antigenele orale – toxine și alergeni – prin îmbunătățirea funcției unui strat special în intestine, care ajută la protejarea împotriva alergiilor alimentare și la menținerea sănătății intestinului.

Ajută la controlul glicemiei

Consumul de cacao poate aduce beneficii celor cu probleme de control al glicemiei.

Studiile la om au arătat că produsele de cacao pot ajuta la reglarea controlului de zahăr din sânge și la îmbunătățirea sensibilității la insulină, un hormon care ajută celulele să absoarbă zahărul din sânge.

Un studiu efectuat pe 60 de persoane a constatat că cei care au mâncat aproximativ 25 grame de ciocolată neagră cu polifenol zilnic timp de 8 săptămâni au văzut reduceri mai mari ale glicemiei în post și ale HbA1c (un marker al controlului pe termen lung al zahărului din sânge) comparativ cu un grup placebo.

Mai mult, o concluzie recentă a 14 studii efectuate la peste 500.000 de persoane a arătat că aportul a două porții de ciocolată neagră pe săptămână a fost asociat cu un risc redus cu 25% de diabet.

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Multe studii au descoperit că polifenolii din cacao – inclusiv catechinele și antocianinele – pot aduce beneficii sănătății inimii în multe feluri.

S-a demonstrat că acest produs reduce numeroși factori de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială și nivelurile de colesterol în studiile la om.

De asemenea, s-a demonstrat că aportul de cacao îmbunătățește funcția vaselor de sânge, fluxul sangvin și colesterolul HDL (bun), reducând în același timp colesterolul LDL (rău) și inflamația – toate acestea putând proteja împotriva bolilor de inimă.

Previne cancerul 

Antioxidanții puternici concentrați din boabele de cacao pot avea proprietăți anticancerigene.

Antioxidanții din cacao – inclusiv epicatechinele și catechinele – ajută la reducerea inflamației, previn răspândirea celulelor canceroase și induc moartea în anumite celule canceroase.

De exemplu, studiile demonstrează că dietele îmbogățite cu cacao au stopat răspândirea celulelor canceroase ale colonului și au indus distrugerea celulelor canceroase ale colonului la rozătoare.

Cum să consumi boabe de cacao

Boabele de cacao sunt substanțial mai scăzute în zahăr decât alte produse din ciocolată și oferă o serie de beneficii puternice pentru sănătate.

Sunt disponibile pe scară largă în magazine și online și pot fi ușor încorporate într-o varietate de rețete dulci și sărate.

Arbore de cacao
Arbore de cacao

Totuși, reține că boabele sau bucățile din boabe de cacao au o aromă bogată și un gust mult mai amar decât chiar și ciocolatele cu un procent mare de cacao, deoarece nu conțin îndulcitori adăugați.

Cum să le consumi

Iată câteva modalități de a adăuga aceste produse în dieta ta:

 • Adaugă-le în smoothie-ul tău preferat
 • Folosește bucățele în produse de patiserie precum croisante sau brioșe
 • Pune bobițe sfărâmate în unt
 • Adaugă-le în ovăzul de dimineață 
 • Amestecă-le cu nuci și fructe uscate pentru o gustare plină de energie.
 • Adăugă în cafea 
 • Folosește-le în sosuri sărate
 • Pune-le în ciocolată caldă sau în lapte fierbinte
 • Amestecă-le cu nucă de cocos, unt de migdale și curmale pentru a face mici gustări
 • Folosește-le în loc de ciocolată în fursecuri sau granola
 • Adaugă-le zdrobite peste iaurt

Vrei să afli despre beneficiile cafelei? Uite de ce ar trebui să o consumi zilnic

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News
Gestul șocant făcut de Serena Williams după ce a fost umilită de Simona Halep. Acum s-a aflat: "Doamna organizatoare devenise palidă când a văzut"
GSP.RO
Gestul șocant făcut de Serena Williams după ce a fost umilită de Simona Halep. Acum s-a aflat: "Doamna organizatoare devenise palidă când a văzut"
Fata din nuc, micuța spion care și-a dat viața pentru România, la numai 12 ani: „Vreau să fac și eu ceva”. A apucat doar să strige victoria...
Playtech.ro
Fata din nuc, micuța spion care și-a dat viața pentru România, la numai 12 ani: „Vreau să fac și eu ceva”. A apucat doar să strige victoria...
Cătălin şi-a luat familia şi s-a mutat din Târgu Jiu la ţară şi nu e singurul. Din acest motiv, preţurile terenurilor au crescut şi de 10 ori
Observatornews.ro
Cătălin şi-a luat familia şi s-a mutat din Târgu Jiu la ţară şi nu e singurul. Din acest motiv, preţurile terenurilor au crescut şi de 10 ori
Horoscop 13 august 2022. Berbecii acordă prea multă atenție unor amănunte neimportante, de care se agață fără să își dea seama
HOROSCOP
Horoscop 13 august 2022. Berbecii acordă prea multă atenție unor amănunte neimportante, de care se agață fără să își dea seama
Un polițist „odios” a inventat o iubită și i-a mințit pe șefii săi că a murit de cancer pentru a obține zile libere
Știrileprotv.ro
Un polițist „odios” a inventat o iubită și i-a mințit pe șefii săi că a murit de cancer pentru a obține zile libere
Plecat din Guvernul Rusiei, a dat de gol când are loc finalul războiului din Ucraina! Răsturnare de situaţie: ce se întâmplă imediat cu Vladimir Putin
Orangesport.ro
Plecat din Guvernul Rusiei, a dat de gol când are loc finalul războiului din Ucraina! Răsturnare de situaţie: ce se întâmplă imediat cu Vladimir Putin
Gina Pistol a dezvăluit câte kg are. Ar vrea să mai dea jos 4, deși e deja ușurică ușurică
PUBLICITATE
Gina Pistol a dezvăluit câte kg are. Ar vrea să mai dea jos 4, deși e deja ușurică ușurică
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
PUBLICITATE
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.