Planeta Terra face parte din sistemul solar, este cea mai mare planetă telurică, s-a format acum aproximativ 4,57 miliarde de ani și este cea mai densă planetă din întreg sistemul solar. Citește informații generale despre planeta Pământ.

Informații despre planeta Pământ

Planeta Pământ se învârte în jurul soarelui în 365,26 de zile, iar această perioadă este cunoscută drept un an. În tot acest timp, Pământul se rotește în jurul axei sale de aproximativ 366,26 de ori. În timpul gravitației, Pământul interacționează și cu alte obiecte din spațiu, în special cu Soarele și Luna, singurul satelit natural al Pământului.

Anotimpurile apar pe Pământ, deoarece axa de rotația a acestuia este înclinată în raport cu planul orbital. Interacțiunea gravitațională dintre Pământ și Lună stabilizează orientarea Pământului pe axa sa și încetinește treptat rotația.

Suprafața Pământului este acoperită în proporție de 71% cu apă, în principal de oceane, iar restul de 29% este formată din continente și insule care, împreună cu alte râuri și surse de apă, contribuie la hidrosferă.

Planeta Pământ
Planeta Pământ

Numele planetei Pământ

Numele planetei Pământ nu derivă din mitologia greacă sau romană, așa cum se întâmplă în cazul celorlalte planete ce au fost denumite după zei și zeițe din mitologia greco-romană. Cuvântul “Pământ” provine din limba latină “pavimentum”, care înseamnă “pământ bătătorit” sau “nivelat”, “podea”, “drum pietruit”, “loc neted”, “pavaj”, “mozaic” sau “bătătură”.

Numele Terra provine din latinescul “terra” care înseamnă “pământ”, “sol”, însă Terra a mai fost denumită în trecut și “orbe terracqueo”, iar cuvântul latin orbe a avut semnificația “cerc” și ulterior “lume”.

Istoria geologică

De la formarea sa, Pământul a trecut printr-o mulțime de procese geologice și biologice. Atmosfera și oceanele Pământului au fost formate de activitatea vulcanică și de expulzare. De aici, vaporii de apă s-au condensat în oceane amplificate cu apă și gheață de la asteroizi, comete și protoplante.

În urmă cu peste 3,5 miliarde de ani, câmpul magnetic al Pământului s-a stabilizat, iar asta a împiedicat împrăștierea atmosferei de către vântul solar.

Cu o vechime aproximativ egală cu 4,5 miliarde de ani, Pământul s-a format atunci când un nor de praf s-a prăbușit din cauza gravitației și, la fel ca planete precum Mercur, Venus și Marte, planeta Pământ este una stâncoasă, cu un nucleu central ce este înconjurat de o mantă și o crustă solidă.

Citește care este diferența dintre Asteroid, meteorit sau cometă

Caracteristici fizice ale Pământului

Forma este aproximativ sferoidală oblică și, datorită rotației, Pământul este aplatizat la poli și bombat în jurul ecuatorului. Diametrul său la ecuator este de 43 de kilometri, mai mare decât diametrul pol-pol.

Caracteristicile planetei TerraIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Principalele deviații de pe suprafața Pământului sunt: Muntele Everest, 8.850 de metri deasupra nivelului mării și Groapa Marianelor, 10.924 de metri sub nivelul mării.

Știi câte continente sunt pe Glob?

Compoziția chimică a Pământului

Masa Pământului se compune în principal din fier (32,1 %), oxigen (30,1 %), siliciu (15,1 %), magneziu (13,9 %), sulf (2,9 %), nichel (1,8 %), calciu 1,5 %), aluminiu (1,4 %), restul de 1,2 % constând din cantități mici de alte elemente. Datorită segregării masei se estimează că nucleul se compune în principal din fier (88,8 %), cu cantități mai mici de nichel (5,8 %), sulf (4,5 %) și mai puțin de 1 % oligoelemente.

Sursă informație: Wikipedia.org

Știi cum se formează ploaia?

Suprafața Pământului

Suprafața totală a Pământului este de aproximativ 510 milioane de kilometri pătrați, dintre care 70,8%, respectiv 361,13 kilometri pătrați sunt sub nivelul mării și acoperiți cu ocean, restul de 29,2%, respectiv 148,94 milioane de kilometri pătrați este neacoperit de apă și constă în munți, câmpii, deșerturi, platouri și alte forme de relief.

Descoperă mările și oceanele lumii

Curiozități despre planeta Pământ

 • Pământul a fost pentru prima dată fotografiat din spațiu în anul 1959 cu camera Explorer 6.
 • Nucleul Pământului conține atât de mult aur, încât ar putea acoperi întreaga suprafață a planetei cu un strat de aproape 45 de cm.
 • Peste 68% din apa proaspătă a Pământului este în stare solidă, inclusiv ghețarii.
 • Nucleul interior al Pământului are o rază de aproximativ 1220 de km, comparabil cu 70% din raza lunii.
 • Cel mai uscat loc de pe Pământ este în deșertul Atacama din Chile și Peru. Acolo sunt locuri în care nu a plouat niciodată.
 • Cel mai rece loc de pe Pământ este în Antarctica, aici temperaturile iernii scad până la -73 de grade Celsius.
 • Cele mai mari valuri de pe Pământ cauzate de fluxuri sunt observate în Golful Fundy, Canada și au 18 metri.
 • Lacul Baikal din Rusia este cel mai adânc și mai vechi lac din lume. Acesta reprezintă 20% din totalul rezervelor mondiale de ape dulci.
 • Chiar dacă până la o altitudine de aproximativ 115 kilometri atmosfera conține oxigen, respirația umană devine imposibilă la o altitudine de 9 kilometri.
 • Pământul se rotește de la vest la est și din cauza fiecărei zile următoare, fiecare zi este mai lungă decât precedenta cu o medie de 29 de nanosecunde.
 • Un singur fulger poate încălzi aerul cu 30.000 de grade Celsius.
 • Cel mai mare cutremur înregistrat vreodată pe Pământ a fost de 9,5 grade pe scara Richter. Acesta a fost în Chile, pe 22 mai 1960.
 • Cel mai mare tsunami cunoscut a avut loc p1 26 decembrie, în 2004, în sud-estul Asiei. Acesta a avut o magnitudine de 9,3 și a fost cauzat de un cutremur subacvatic din Oceanul Indian,
 • Din cauza sincronizării fluxului, luna se îndepărtează cu aproximativ 38 de milimetri pe an de Pământ. Această schimbare mică ar putea provoca schimbări în milioane de ani precum creșterea zilei Pământului cu 23 de microsecunde.
 • Cea mai toxică plantă de pe Pământ este arborele de Tisa. Fiecare parte a copacului este otrăvitoare, cu excepția boabelor, dar semințele sunt tot otrăvitoare.

Citește și cele mai interesante curiozități despre cascada Niagara

Filme documentare despre planeta Pământ

Planet Earth – Planeta Pământ

Este un serial TV produs de BBC Natural History Unit și este cel mai scump documentar despre natură comandat de BBC, dar și primul documentar filmat în High Definition.

Planet Earth – Trailer

The Wandering Earth – Pământul rătăcitor

Este filmul în care vei urmări cumi o coliziune iminentă cu Jupiter amenință Pământul iar oamenii sunt în căutarea unei noi stele. Acum, întreaga soartă a planetei se află în mâinile câtorva eroi.


THE WANDERING EARTH – Trailer

Vezi și care sunt cele mai bune filme cu sfârșitul lumii

A space Odyssey – Odiseea spațială

Este un film din 1968, dar considerat și astăzi unul dintre cele mai bune filme despre spațiu. Filmul aduce în prim plan evoluția umană, inteligența artificială și tehnologia, toate într-un mod foarte real.


A Space Odyssey – Trailer 

Apollo 13

Producția care prezintă cea de-a treia misiune NASA ce trebuia să ajungă pe Lună în anul 1970. Echipajul nu a mai ajuns niciodată să aselenizeze din cauza unei erori la sistemul electric.


Apollo 13 – Trailer

WALL-E

Este un film ce are în prim plan povestea unui robot ce a fost construit cu misiunea de a curăța Pământul de deșeurile pe care oamenii le-au lăsat.


WALL-E – Trailer

Sursă foto: Shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News
Abia eliberat din pușcărie, un fost fotbalist din Liga 1 a plecat în Anglia și lucrează ca livrator: "Ce sunt, animal?! Ce am văzut acolo m-a șocat"
PARTENERI - GSP.RO
Abia eliberat din pușcărie, un fost fotbalist din Liga 1 a plecat în Anglia și lucrează ca livrator: "Ce sunt, animal?! Ce am văzut acolo m-a șocat"
Ce a scris în biletul de adio tânăra polițistă care s-a sinucis în gara din Strehaia. Ți se rupe sufletul
Playtech.ro
Ce a scris în biletul de adio tânăra polițistă care s-a sinucis în gara din Strehaia. Ți se rupe sufletul
Poliţistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni a recunoscut scena cu bocancul. Cum îşi justifică, însă, gestul
Observatornews.ro
Poliţistul care a accidentat-o mortal pe Raisa pe trecerea de pietoni a recunoscut scena cu bocancul. Cum îşi justifică, însă, gestul
Horoscop 21 ianuarie 2022. Capricornii sesizează avantajele contextului, dar nu le pot fructifica, pentru că sunt incomplete
HOROSCOP
Horoscop 21 ianuarie 2022. Capricornii sesizează avantajele contextului, dar nu le pot fructifica, pentru că sunt incomplete
Țările cu cele mai puternice armate din lume. Pe ce loc se clasează România
Știrileprotv.ro
Țările cu cele mai puternice armate din lume. Pe ce loc se clasează România
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
Telekomsport
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat
PUBLICITATE
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat