Când spunem rase de câini mici ne gândim imediat la rasa Pomeranian, descendenții direcți ai raselor de câini Spitz din țările nordice. Patrupedul mic cu ochi strălucitori și blană pufoasă este inteligent, mereu vesel și foarte curajos, având în vedere dimensiunea și greutatea sa. Vezi ce caracteristici are, dar și cum se dresează un Pomeranian.

Pomeranian - dresajIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Informații generale despre rasa Pomeranian

Câinii din rasa Pomeranian au apărut în provincia Pomerania și sunt descendenții raselor Spitz din țările nordice. Ei sunt înrudiți cu câinii Elkhound Norvegian, Spitz German, Samoyed, dar și alți membri ai câinilor Spitz și Câinele Eschimoș American.

Au devenit cele mai populare rase de câini datorită inteligenței pe care o au. Cu sute de ani în urmă, multe personalități celebre dețineau un Pomeranian, printre care Michelangelo, care îl ținea lângă el pe o pernă din satin atunci când picta Capela Sixtină, dar și Martin Luther King.

Cum arată un Pomeranian
Cum arată un Pomeranian

Pomeranienii erau printre cele mai căutate exemplare, alături de Bichon Maltez, pentru show-urile canine. Primii câini de rasă care au apărut aveau culoarea albă, neagră, ciocolatie și chiar albastră, dar mai târziu, a apărut și un câine de culoarea portocalie și, începând cu 1920, culorile au început să fie modificate.

Cum arată un Pomeranian

Cei mai frumoși câini din lume au un aspect compact, spate scurt, blană dublă care constă într-o blană interioară scurtă și deasă și blană exterioară ușor mai dură și mai lungă. Are capul în echilibru cu restul corpului, ochi negri și luminoși, urechi închise și ușor rotunjite spre vârf, coada acoperită în totalitate de blană și cântărește între 1,3 și 3 kg.

Temperament și personalitate

Bineînțeles că nu îi putem considera câini de pază, având în vedere dimensiunea și greutatea, însă câinii Pomeranian sunt foarte curajoși, jucăuși, veseli și energici.

Sunt mereu curioși să afle ce se petrece în jurul lor, latră adesea și iubesc să fie în centrul atenției. Pentru că au energie în exces, Pomeranienii trebuie plimbați zilnic, mai ales că le și place foarte mult să alerge.

Sunt câini posesivi, mai ales cu lucrurile din jurul lor, așa că nu este recomandat să fie lăsați în preajma copiilor mici, deoarece, în mod involuntar, pot deveni geloși și pot sări să muște.

Află și ce temperament are rasa Cane Corso

Temperament și personalitate - rasa Pomeranian
Temperament și personalitate – rasa Pomeranian

Cum se dresează un Pomeranian

Pentru că au o personalitate puternică, la fel ca și câinii Golden Retriever, Pomeranienii sunt foarte greu de dresat. Ei vor să fie mereu în centrul atenției și să preia conducerea, așa că nu acceptă să facă ce li se spune. Sunt încăpățânați, fermi pe poziție și nu se lasă manipulați.

Dresajul nu este imposibil, însă este nevoie de răbdare și de o perioadă lungă și constantă, deoarece odată învățat, el va știi să răspundă comenzilor.

Cel mai bine reacționează atunci când primesc recompense delicioase, la fel ca rasa Labrador, așa că mâncarea poate fi un ajutor în lecțiile de dresaj. Nu sunt nici cei mai prietenoși câini la prima vedere, iar în fața străinilor pot deveni uneori agresivi sau reticenți. După ce se împrietenesc, încep să mai răspundă la comenzile stăpânului.

Cum se îngrijește rasa Pomeranian
Cum se îngrijește rasa Pomeranian

Cum îngrijești un Pomeranian

Câinii de rasă își schimbă blana o dată pe an, iar asta înseamnă că năpârlesc destul de mult. Pentru a nu lăsa păr în exces, Pomeranienii trebuie periați de două ori pe săptămână cu un pieptene nu foarte fin, deoarece poate afecta stratul inferior al blănii.

Se poate face perierea cu un pieptene tare, dar cu mișcări ușoare. Se pot spăla oricât de des este nevoie, important este să se folosească un șampon special pentru câini .

Câinii trebuie spălați pe dinți de câteva ori pe săptămână pentru a îndepărta depunerile de piatră și unghiile trebuie lunar.

Rasa Pomeranian
Rasa Pomeranian

Sănătatea câinilor de rasă

Spre deosebire de alte rase de câini, chiar și față de cele mai cunoscute rase de câini mari, Pomeranienii sunt mai sensibili în fața bolilor și pot suferi de: displazia de șold și de umăr, mai ales atunci când îmbătrânesc, atrofia retinală progresivă, torsiunea gastrică, cataracta, displazia retinei sau degenerarea retinei, epilepsia și cancer de piele.

Speranța medie de viață a unui Pomeraniai este între 10 și 12 ani. Înălțimea unei femele de rasă poate fi între 17 și 30 cm, la fel și pentru masculii rasei. Femelele din rasa Pomeranian aduc pe lume la o naștere între 1 și 5 pui.

Câinii din rasa Pomeranian sunt inteligenți, foarte energici, iubitori și devotați stăpânului.

Sursă foto: Shutterstock.com

Citeşte şi:

Păsări cu comportamente ciudate

Cele mai frumoase pisici din lume – feline iubitoare și jucăușe

Păsări care pot vorbi – care sunt cele mai inteligente specii

Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
PARTENERI - GSP.RO
Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
Horoscop 22 ianuarie 2021. Vărsătorii se văd prinși în capcana responsabilităților pe care nu le înțeleg
HOROSCOP
Horoscop 22 ianuarie 2021. Vărsătorii se văd prinși în capcana responsabilităților pe care nu le înțeleg
VIDEO. Gestul făcut de Melania Trump când a coborât din avion. Imaginile au devenit virale
Știrileprotv.ro
VIDEO. Gestul făcut de Melania Trump când a coborât din avion. Imaginile au devenit virale
Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani
Telekomsport
Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani
Un smartphone nou? Află ce trebuie să ai ca să fii cool (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Un smartphone nou? Află ce trebuie să ai ca să fii cool (PUBLICITATE)