Câinii de rasă Labrador sunt antrenați încă de la vârste fragede să fie câini de vânătoare sau de agrement, rasa fiind recunoscută de mai multe organizații și oficii sportive internaționale. Vezi ce informații trebuie să știi despre Labrador. Ce personalitate are Labradorul.

Informații despre Labrador

Rasa Labrador datează încă din secolul XVIII în Canada, atunci când, câinii de apă canadieni erau cunoscuți sub mai multe denumiri printre care: Newfoundland, Landseer, Retriever cu blană netedă și Retriever Chesapeake Bay.

Labrador - puiIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

La începutul anilor 1800, mai mulți călători au susținut că au văzut spre Newfoundland mai mulți câini mici și negri ce îi ajutau pe pescarii locali să caute în plasele lor. Atunci ei au susținut că rasele de câini erau dresate la fel ca și retrieveri.

Întreg secolul XVIII, pescarii au constatat că pot face mulți bani prin vânzarea acestor câini, așa că ajuns să vândă un număr tot mai mare de câini, în special la englezi.

Atunci, colonelul Hawker a spus pentru prima dată despre câinii din varietatea Newfoundland că sunt puternici, cu păr aspru și își poartă coada în sus. Asta a remarcat și la rasa de câini de apă, pe atunci St John, iar astăzi cunoscută drept rasa Labrador Retriever. Tot colonelul Hawker a spus și că această rasă de câini are un simț olfactiv bine dezvoltat.

Denumirea de astăzi este cunoscută încă din 1887, atunci când Earl de Malmesbury a trimis o scrisoare în care a vorbit despre această rasă drept “câinii Labrador”. Popularitatea acestei rase a scăzut mai târziu deoarece taxele autorităților pentru deținerea acestor câini era foarte mare.

A urmat o perioadă de încrucișări naturale între această rasă și alți retrieveri, timp în care caracteristicile predominante ale Labradorului au rămas, ba chiar progeniturile obținute din aceste încrucișări au devenit și mai valoroase, deoarece aveau un simț olfactiv foarte bine dezvoltat.

Într-un final rasa Labrador Retriever a fost recunoscută și clubul Kennel American a acceptat primul Labrador în anul 1903. Clubul Labradorilor din America a fost înființat mai târziu, începând cu 1931.

REPORTAJ. În Roșia Montană, pompierii scot apă din Tăul Mare, dar de secat, a secat încrederea oamenilor. Viceprimar: „N-avem un plan concret”
Recomandări
REPORTAJ. În Roșia Montană, pompierii scot apă din Tăul Mare, dar de secat, a secat încrederea oamenilor. Viceprimar: „N-avem un plan concret”

Astăzi, câinii Labrador sunt cele mai apreciate animale de companie, dar și câinii care ajută și ghidează persoanele cu dizabilități și care participă alături de polițiști la detecția de droguri și explozivi.

Știi că există și rase de câini mari? Descoperă rasele impunătoare

Câinii Labrador detectează droguri sau substanțe explozive
Câinii Labrador detectează droguri sau substanțe explozive

Cum arată câinii din rasa Labrador

Unul dintre cei mai frumoși câini din lume, Labradorul are o constituție moderată, o structură osoasă și bine dezvoltată, cap pătrat și ușor mai lung decât lat. Are picioare puternice, iar asta îl ajută să înoate și să alerge repede, urechi lungi, subțiri și late care îi atârnă de-a lungul capului, iar ochii sunt foarte expresivi.

Blana lui este scurtă, dar deasă și densă, cu o blană interioară moale. Datorită faptului că blana interioară este rezistentă la apă, câinele este protejat și în apele înghețată. Este o rasă inteligentă, iubitoare și devotată.

Labradorul negru - primul câine apărut din această rasă
Labradorul negru – primul câine apărut din această rasă
Când șeful Poliției Capitalei nu spune adevărul: 33 de accidente grave au provocat șoferii băuți în București și 3 au făcut șoferii aflați sub influența drogurilor
Recomandări
Când șeful Poliției Capitalei nu spune adevărul: 33 de accidente grave au provocat șoferii băuți în București și 3 au făcut șoferii aflați sub influența drogurilor

Personalitate și temperament

Rasa de Labrador Retriever nu face parte din lista celor mai buni câini de pază, deoarece este un câine care iubește atenția și se împrietenește repede cu oricine. Este un animal de companie loial, afectuos cu familia lui, prietenos și are mereu nevoie de atenția celor din jur.

Este una dintre cele mai populare rase de câini, nu se supără, ba din contră, este nerăbdător să facă pe plac celor din jur cu care își stabilește mereu contact fizic. Este un câine care se atașează repede de stăpân și refuză să stea prea mult timp singur. Iubește să se joace cu copiii, este răbdător și îi place cel mai mult când este în centrul atenției.

Labrador - rasa de câine care iubește să înoate
Labrador – rasa de câine care iubește să înoate

Datorită înfățișării și musculaturii puternice, rasa Labrador aleargă foarte repede, însă nu este un câine pretențios care are nevoie de prea mult spațiu pentru a se desfășura. Poate să trăiască într-un apartament, dar nu trebuie lăsat pentru prea mult timp singur, deoarece poate începe să distrugă lucrurile din jur și asta doar din plictiseală.

Ai aflat caracteristicile câinelui din rasa Pug?

Labrador – câine folosit pentru terapie

Este un câine iubitor și mereu vesel, iar rasa Labrador a fost dintotdeauna antrenată pentru terapie. Patrupezii sunt recunoscuți deja pentru abilitățile sale în rândul persoanelor cu dizabilități. Sunt antrenați pentru a le alina durerile persoanelor cu probleme, bătrânilor din centre sau copiilor ce suferă de diferite tulburări emoționale.

Dresaj pentru câini de rasă
Dresaj pentru câini de rasă

Cum să dresezi un Labrador

Să dresezi rasa Labrador este o adevărată plăcere, având în vedere că patrupezii sunt ascultători și dornici să facă oricui pe plac. Ei nu-și doresc decât să-i mulțumească pe cei din jurul lor, pentru ca ulterior să primească atenție, recompense ori o tratație specială.

Dresajul se începe încă de la vârste fragede și merge după reguli simple, însă regula de bază a antrenamentului este să fie unul haios și interesant, altfel Labradorii se vor plictisi și nu vor participa cu prea mare interes.

Pentru că este o rasă de câini care crește repede, Labradorii se dresează de mici, pentru ca ulterior să răspundă tuturor comenzilor. Pentru că sunt mereu plini de energie și veselie, principalele comenzi ce trebuie învățate cu ei sunt “stai” și “jos”. Nu sunt la fel de agili ca rasa Golden Retriever, însă sunt energici și dornici de joacă în orice moment al zilei.

Descoperă și cum se dresează patrupedul din rasa Cane Corso

Cum se dresează câinii Labrador
Cum se dresează câinii Labrador

Îngrijirea câinilor Labrador

Având o blană deasă, aceasta trebuie curățată des, altfel Labradorul va lăsa păr în fiecare loc în care va ajunge. Periajul trebuie făcut zilnic, iar în ceea ce privește baia, aceasta poate fi făcută o dată la două luni, pentru a le menține blana curată și frumos mirositoare.

Câinii Labrador trebuie curățați și pe dinți cu ajutorul periuței speciale pentru căței. Periajul se face de câteva ori pe săptămână pentru a preveni și îndepărta depunerile de piatră.

Urechile câinilor trebuie verificate periodic pentru a nu exista urme de paraziți ori infecții. De regulă, câinii care au urechile moi și căzute pot fi mai predispuși la răni, accidente ori iritații sau infecții. După fiecare baie, urechile Labradorilor trebuie să fie perfect uscate.

Știi care sunt cele mai frumoase rase de câini mici?

Cum se îngrijește rasa Labrador
Cum se îngrijește rasa Labrador

Sănătatea câinilor de rasă

Spre deosebire de alte rase de câini, Labrador Retriever are mai multe condiții de sănătate.

La aceștia pot apărea afecțiuni precum: displazia de șold, displazia de umăr, atrofia retinală, dilatația/torsiunea gastrică, hipotiroidismul, narcolepsia, epilepsia, OCD (o afecțiune ce apare la câinii de talie mare ce cresc repede), displazia valvei tricuspide, coada rece (o condiție benignă ce poate fi dureroasă la Labradori și se manifestă prin lipsa de reacție a cozii), infecție la nivelul urechii.

Cât costă un Labrator

În funcție de aptitudinile, conformația corpului, caracterul și calitățile, câinii din rasa Labrador pot ajunge să coste de la câteva sute de euro până la mii de euro.

Femela Labrador poate naște între 6 și 8 pui la o singură naștere.

Câini de rasă - Labrador Retriever
Câini de rasă – Labrador Retriever

Curiozități despre Labrador

  • Câinii Labrador au fost crescuți pentru a ajuta la pescuit, iar asta i-a făcut să iubească apa și înotul. Coada lor are aceeași geometrie cu cea a vidrelor și îi ajută pe câini să cârmească oriunde vor. Blana scurtă le permite să înoate foarte bine, ba chiar îi ajută să nu înghețe de frig în apele mai reci, deoarece este impermeabilă.
  • Rasa de câini este recunoscută în întreaga lume pentru blana aurie, ciocolatie sau neagră, însă există și Labradori cu blană argintie sau maro-roșcat.
  • Sunt printre cei mai sociabili câini. Iubesc să se joace și să se alinte în fața stăpânilor, ba chiar devin cei mai buni prieteni ai copiilor.
  • Labradorilor le place să roadă în continuu, tocmai din acest motiv trebuie să ai grijă ce îi lași în preajmă. Are o mușcătură fină, nu face întotdeauna ravagii cu tot ce prinde.
  • Primul Labrador cunoscut a fost cel negru, iar mai târziu au fost recunoscute și celelalte două varietăți: labradorul auriu și ciocolatiu.
  • Sunt câini care se educă ușor încă din primele luni de viață, ceea ce îi face să fie excelenți pentru familie.
  • Rasa Labrador are un simț olfactiv foarte bine dezvoltat, tocmai din acest motiv este folosit de poliție pentru depistarea drogurilor.

Sursă foto: Sutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Știți cât a ajuns să coste un duș fierbinte?”. Dezvăluire șoc făcută de un român mutat în Danemarca
GSP.RO
„Știți cât a ajuns să coste un duș fierbinte?”. Dezvăluire șoc făcută de un român mutat în Danemarca
ȘOC! I-au tăiat microfonul lui Băsescu! HALUCINANT ce a spus despre Putin în Parlamentul European
Playtech.ro
ȘOC! I-au tăiat microfonul lui Băsescu! HALUCINANT ce a spus despre Putin în Parlamentul European
Câți bani a putut să dea mama Geta ca dar la nunta fiicei ei. Cum a reacționat Culiță Sterp, după ce s-a deschis cutia
Viva.ro
Câți bani a putut să dea mama Geta ca dar la nunta fiicei ei. Cum a reacționat Culiță Sterp, după ce s-a deschis cutia
"Ai zis c-o dăm parte-n parte!". Elevă de 12 ani, bătută de o colegă mai mare chiar sub ochii părinţilor, pe o stradă din Hunedoara
Observatornews.ro
"Ai zis c-o dăm parte-n parte!". Elevă de 12 ani, bătută de o colegă mai mare chiar sub ochii părinţilor, pe o stradă din Hunedoara
Putin s-ar putea confrunta cu o lovitură de stat. Care sunt scenariile
Știrileprotv.ro
Putin s-ar putea confrunta cu o lovitură de stat. Care sunt scenariile
Scandal în cazul Caracal. Avocata familiei Melencu, despre mama Alexandrei: ”A fost păcălită sau știe unde e fata”
FANATIK.RO
Scandal în cazul Caracal. Avocata familiei Melencu, despre mama Alexandrei: ”A fost păcălită sau știe unde e fata”
Pink a dat peste un român într-un hotel şi a început o discuţie incredibilă! "Nu înţelegi, aici nu e ca pe scenă". Artista i-a dat o replică neverosimilă
Orangesport.ro
Pink a dat peste un român într-un hotel şi a început o discuţie incredibilă! "Nu înţelegi, aici nu e ca pe scenă". Artista i-a dat o replică neverosimilă
Horoscop 6 octombrie 2022. Peștii ar bine să țină cont de vocea ghidului lor interior, care astăzi este mai limpede și mai puternică
HOROSCOP
Horoscop 6 octombrie 2022. Peștii ar bine să țină cont de vocea ghidului lor interior, care astăzi este mai limpede și mai puternică
Riscurile autodiagnosticării pe internet: Același simptom poate să apară în 5 boli diferite
PUBLICITATE
Riscurile autodiagnosticării pe internet: Același simptom poate să apară în 5 boli diferite