MENIU CAUTĂ
, de Dragoș Tănase

Un singur caz de prelevare de organe în Alba, în şase ani! Care sunt explicațiile medicilor

Distribuie

La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia a avut loc un singur caz de prelevare de organe, în ultimii şase ani, respectiv în anul 2015, potrivit purtătorului de cuvânt al unităţii medicale, Dragoş Suciu.

„Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia este acreditat pe activitatea de prelevare de organe, ţesuturi şi celule din anul 2013, iar de atunci şi până în prezent s-au prelevat organe de la un pacient, în anul 2015”, a precizat Dragoş Suciu, pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, anul trecut nu a fost înregistrat la spitalul din Alba Iulia niciun pacient în moarte cerebrală şi, în consecinţă, nu au existat nici donatori şi nici tentative de prelevare de organe. Și asta pentru că mulţi dintre pacienţii aflaţi în stare gravă în spitalele din Alba sunt transferaţi la clinici din Cluj Napoca şi Târgu Mureş.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba, la sediul instituţiei nu este înregistrat niciun dosar din partea pacienţilor din judeţ care aşteaptă un transplant, acestea fiind depuse, de obicei, în judeţele unde există clinici care efectuează astfel de activităţi.

La nivel naţional, un număr de 160 de donatori potenţiali de organe au fost înregistraţi în 2018, iar dintre ei au devenit reali doar 55.

Anul trecut s-au realizat 102 transplanturi renale, 46 de ficat, trei de plămâni şi cinci de cord, după cum anunţa, în luna noiembrie, şefa Agenţiei Naţionale de Transplant, Anca Baculea.

La acea dată, erau 37 de pacienţi care aşteptau un transplant, după evidenţele dosarelor depuse la Direcţiile de Sănătate Publică, potrivit unei declaraţii făcute, în urmă cu o lună, de către ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

La începutul acestui an, cinci oameni au fost salvați cu organele donate de un bărbat din Buzău. Un bolnav din Slovenia se află printre beneficiari.

În ceea ce priveşte cadrul legal, ministrul anunţa că Legea transplantului a fost finalizată şi „cât de curând” va fi supusă dezbaterii publice.

FOTO: spitalulbuzau.ro


Citește și… Tatăl Larisei, revoltat că șoferul care i-a ucis soția și i-a băgat copila în comă e în arest la domiciliu: „El doarme liniștit în patul său, eu fac nopți albe”


 

Citește mai multe despre Alba, judetul Alba, prelevare de organe și spitale pe Libertatea.

Comentarii