Parfumul puternic, culorile strălucitoare și inflorescența bogată sunt trăsăturile caracteristice ale zambilelor. Aceste flori sunt cunoscute încă din antichitate și există mai multe legende cu privire la apariția zambilei.

Despre planta de zambilă

Zambila sau Hyacinthus orientalis, care este denumirea științifică, este o plantă perenă decorativă originară din Orientul Mijlociu, însă s-a răspândit în toată lumea. Zambila face parte din ordinul Asparagales. și poate atinge chiar și 40 cm în înălțime.

Frunzele de zambile sunt alungite, cu o lungime de 15 până la 30 cm. Florile sale pot avea cele mai diverse culori: purpuriu, violet, alb, roz, piersic, albastru, roșu, galben și portocaliu, grupate câte 5 – 10. Bulbul de zambilă are dimensiuni de până la 10 cm. Înflorește primăvara. Are nevoie de un sol umed, cald.

Cum și când se plantează zambilele

Zambilele se dezvoltă armonios în locurile însorite, cu soluri fertile și bine drenate.

Plantare zambile

Cel mai frecvent, zambilele se plantează prin intermediul bulbilor, toamna, în lunile septembrie-noiembrie. Aceste minunate flori se pot planta și prin semințe, însă în cazul acesta va fi nevoie de până la 5-6 ani pentru ca planta să se dezvolte suficient pentru a înflori.

Bulbii de zambile se plantează la 15 cm adâncime și tot la 15 cm distanță unul de altul. În cazul în care pământulnu este foarte uscat, acestea nu necesită multă apă după plantare. Iar după ce înfloresc, nu necesită deloc udare.

Cum se păstrează bulbii de zambile

Iarna, plantale de zambilă intră în repaus vegetativ și este de preferat să fie acoperite cu frunze uscate sau paie. De asemenea, bulbii de zambile se pot scoate din pamânt anual, după înflorire, și se păstrează în locuri uscate și aerisite, învelite în hârtie groasă.

Boli și dăunători ai zambilelor

Plantele de zambile pot fi atacate de acarieni. Planta se deformează, se dezvoltă precare și prezintă flori diforme. Pentru combaterea acestor dăunători se aplică tratamente cu acaricide specifice.

Zambilele pot fi atacate și de nematozi, care sunt niște dăunători greu de combătut. Simptomele se manifestă prin umflarea frunzelor la bază, răsucirea acestora și apariția unor pete galbene. Florile sunt mici și deformate și de cele mai multe ori acestea nu mai apar. Și în acest caz se aplică tratamente cu acaricide specifice.

Zambile în ghiveci

Zambile în ghiveci

Zambilele pot fi plantate și în ghivece și ținute în casă. Ghivecele de zambile trebuie să aibă suficientă lumină, dar, pentru a ne bucura de el un timp îndelungat, este bine să nu fie expuse direct în razale soarelui. Bulbii de zambile conțin toate elementele necesare dezvoltării plantei, așa că nu este nevoie de fertilizare, ci doar de apă.

Ce facem cu bulbii de zambile din ghiveci după uscarea florii

Bulbii de zambile din ghivece pot fi scoși la fel ca și cei din grădină și păstrați în locuri aerisite, răcoroase și întunecoase până toamna, când pot fi plantați în pământ.

În cazul în care ne dorim zambile în mijlocul iernii, horticultorii susțin că este posibil. Pentru asta este nevoie ca, după ce zambila s-a uscat, bulbii să fie scoți, apoi lăsați câteva zile la întuneric. Ulterior, se bagă la rece (chiar la frigider) pentru o perioadă de 12 săptămâni. Odată scoși, se plantează din nou în ghiveci și se expun la lumină și căldură pentru a înflori din nou. Această metodă nu popate fi însă folosită de mai multe ori consecutiv.

Bulbii de zambile, toxici pentru oameni și animale

Bulbii de zambile sunt toxici din cauza conținutului de alcalozi. Contactul cu suprafața pielii poate duce la o reacție alergică de inflamare, înroșire, senzație de mâncărime. Ingurgitarea accidentală, atât de către oameni, cât și de către animale, poate produce tulburări gastrointestinale serioase.

Buchet de zambile

Legende și curiozități despre zambile

O veche legendă grecească descrie originea zambilei și a denumirii științifice a acesteia. Legenda spune că doi zei, Apollo și Zephyr, adorau un chipeş adolescent grec pe nume Hyakinthis. Apollo l-a învățat pe Hyakinthos arta de a arunca cu discul. Zephyr, care a fost zeul vântului de vest, a fost copleşit de gelozie și a suflat discul înapoi. Acesta l-a lovit pe Hyakinthos în cap şi l-a ucis. Din sângele lui a crescut o floare, pe care zeul soarelui Apollo a denumit-o după numele tânărului.

Zambila era cunoscută în Sparta ca fiind floarea nunții! Primăvara, când zambilele înfloreau, tinerele își împodobeau părul sau făceau coronițe din ele.

Zambila sălbatică, ca și minunatele lalele, este nativa din Turcia şi Orientul Mijlociu, de-a lungul malurile de est ale Mediteranei. Zambile au fost cultivate în Europa în timpul grecilor şi a romanilor. Atât Homer cât şi Virgil au remarcat mirosul ei frumos.

Zambilele au fost cultivate pentru comerț încă din a doua jumătate a secolului al XVI-lea. În Europa zambilele au devenit foarte populare în secolul al XVIII-lea.

Zambila este cultivată într-o mică măsură în Olanda si pentru producerea parfumurilor.

Urmărește-ne pe Google News