Frumoșii ghiocei înveselesc atât parcurile și grădinile, cât și casele oamenilor, fiind unele dintre cele mai apreciate flori de primăvară. De apariția ghioceilor sunt legate multe legende și superstiții.
Cuprins:
Despre planta de ghiocel
Ghiocelul, a cărui denumire științică este Galanthus, e un gen de plante bulboase din familia Amaryllidaceae, plante care înfloresc printre primele la începutul primăverii. Denumirea de Galanthus vine din limba greacă, gala însemnând lapte, iar anthos, floare.
Toate speciile genului Galanthus au bulbi, frunze liniare și tulpini drepte, lipsite de frunze, cu o singură floare în vârf, sub formă de clopot. Floarea albă a ghiocelului este actinomorfă, bisexuată și are șase petale. Cele trei petele exterioare ale ghiocelului sunt mai mari decât cele interioare. Petalele interioare au câte o maculă verde sau gălbuie, în funcție de specie.
Soiuri de ghiocei
Ghioceii sunt plante cu bulbi și sunt originari din Europa şi Asia. Au 2-3 frunze lungi şi subţiri, de culoare verde închis. Florile sunt albe şi apar doar câte una la fiecare bulb.
Există numeroase tipuri de ghiocei. Aceștia înfloresc din ianuarie până în februarie, de regulă în zilele mai calde, după perioade geroase. Galanthus nivalis, cea mai răspândită specie de ghiocei, înfloreşte din ianuarie până în martie.
Deși pare că toţi ghioceii sunt identici, în realitate nu este aşa. În lume există peste 100 de soiuri de ghiocei.
Galanthus nivalis– este ghiocelul obișnuit,care înflorește din ianuarie și care, în condiții favorabile, continuă să înflorească până în martie.
Galanthus nivalis Flore Peno– este o varietate cu flori duble, foarte frumoase, care se înmulțește ușor.
Galanthus elwesii – este o specie de ghiocel care înflorește în februarie-martie, atinge 15-30 cm înălțime, iar florile sunt parfumate și de dimensiuni mai mari.
Galanthus nivalis f. plenilorus – esre cunoscut drept ghiocel bătut și are o înălțime de 10-15 cm. Înflorește în februarie, iar florile interioare sunt verde deschis iar celelalte sunt albe
Galanthus nivalis Pagoda este un soi de ghiocel care are petalele uşor răsucite spre exterior, iar Galanthus nivalis virescens are petalele cu dungi verzi.
- Care sunt cele mai frumoase flori de primavara, pentru grădină sau apartament
Cum se plantează ghiocelul
Ghioceii pot fi plantați cu succes în orice gradină. Ca să să vă bucurați de frumusețea ghioceilor încă de pe la începutul lunii februarie, este indicat ca bulbii să fie plantați încă din toamnă.
Ghioceii se pot planta și în luna ianuarie, far în acest caz vor înflori în martie și este important să fie feriți de îngheț. îi puteți planta în luna ianuarie, însă vă trebui să îi protejați cu mare atenție împotrivă înghețului. De asemenea, ghioceii pot fi plantați și în ghivece.
Bulbii ghioceilor sunt mici și firavi, așa că va trebui să ai grijă în momentul plantării. În mod ideal, micii ghiocei ar trebui plantați într-un loc în care au acces la soarele de dimineață. Ghioceii se plantează în grupuri de 10-25 pentru a da un aspect frumos grădinii. Alege bulbi de la magazine specializate. Bulbii de ghiocei trebuie să fie în stare bună, să nu fie moi sau uscați.
Ghiocei -înmulțire
Ghioceii se înmulțesc prin bulbi. În fiecare an, planta de ghiocel produce un număr mic de bulbi care se desprind de bulbul-mamă.
După ce înfloresc și florile se usucă, se scot bulbii din pământ, se scutură și se pun într-un loc umbros pentru 2-3 zile. Apoi se separă bulbii noi de cei vechi și se plantează din nou în pământ. Bulbii noi de ghioceu vor înflori abia după 2-3 ani.
Ghiocei – îngrijire
Ghioceii par flori firave, dar, cu toate acestea, ei sunt destul de rezistenți, așa că nu au nevoie de îngrijiri deosebite. Udă florile în perioadele secetoase, aplică fertilizatori naturali și curăță regulat iarba din jur și, astfel, te vei bucura de culoare și parfum în fiecare primăvară.
Frumoșii ghiocei nu au nevoie de multă apă, însă hidratarea plantei ajută la preluarea substanțelor nutritive pentru sezonul următor.
Când se răresc ghioceii
După mai mulți ani, micuțele tufe de ghiocei pot fi destul de dense. Ghioceii se pot rări, după ce florile sunt uscate, dar frunzele sunt încă verzi. Separă bulbii și replantează-i în noile spații pe care le-ai pregătit deja. În cazul în care precipitațiile lipsesc, asigură-te că uzi bulbii până când frunzele lor se se usucă.
Află lucruri uimitoare și despre magnolia
Cum se păstrează ghioceii în vază
Ghioceii pot rezista în vază chiar și o săptămână. Pentru a te bucura cât mai mult timp de frumusețea lor este bine să tai puțin din codițe, chiar dacă acestea sunt atât de mici. Pune ghioceii într-o vază mică, într-un loc cu lumină, dar care să fie mai degrabă răcoros.
Legende, curiozități și povești despre ghiocei
Bulbii ghioceilor sunt otrăvitori. Tocmai din acest motiv trebuie să fie manevrați cu grijă. Copiii și animalele de companie trebuie să evite contactul cu acești bulbi de ghiocei. Tocmai pentru că sunt otrăvitori, bulbii de ghiocel fac ca nici un rozător să nu le atace rădăcina în timpul iernii, în condițiile în care aceste plante sunt în perioada de vegetație când altele sunt în repaus.
Legenda spune că, în vremuri îndepărtate, copiii vântului de primăvară şi-au pierdut mama, iar tatăl lor s-a căsătorit cu fiica vântului de miază-noapte care avea o fire rece şi ursuză. Doar că mama-vitregă alunga copiii de acasă în absenţa soţului ei pe o vreme rea, vijelioasă, tocmai când se lupta mai amarnic frigul cu căldura. Pentru că nu mai puteau să rabde frigul şi foamea, copiii se rugau lui Dumnezeu să le vină în ajutor, iar Acesta îi preface în primele flori ale primăverii – frumoșii ghiocei.
O altă legendă spune că atunci când Adam şi Eva au fost alungaţi din Rai era iarna, iar pământul era acoperit cu un strat gros de zăpadă. Pe măsură ce înainta prin zăpadă, Eva a început să îngheţe şi să plângă, amintindu-şi de frumuseţile din Grădina Paradisului. Atunci din zăpadă au răsărit ghioceii. Astfel, se crede despre ghiocel că este prima floare de pe pământ.
În Marea Britanie, persoanele superstițioase asociază ghiocelul cu moartea, din cauza unei legende care spune că o tânără şi-a găsit iubitul mort, iar lângă el era aşezat un ghiocel.
Istoria ghiocelului este veche de câteva milenii. În urma cu 3000 de ani, Homer, în Odiseea, scrie că zeul Mercur îi dă lui Ulise o iarbă numită moly -Galanthus nivalis (denumirea științifică pentru ghiocel), care l-a protejat pe eroul antic de otrăvurile vrăjitoarei Circe.
Ce simbolizează ghiocelul
Ghioceii simbolizează speranţa, prietenia, inocenţa, puritatea, alinarea şi smerenia şi multe persoane cred că este de bun augur să cultive în propriile grădini aceste flori albe și delicate. În popor, se crede că grădina în care sunt ghiocei este ferită de boli.
- Ce flori de gradina poți planta, în funcție de anotimp