Fotografii: Vlad Chirea

ACTUALIZARE. Gigi Becali, la DigiSport: ”Am văzut niște cutiuțe cu gazon. Gabi Balint s-o țină cu mare atenție, e un gazon plătit de mine. Am văzut scaune. Eu am pus și scaune. Am o mare rugăminte: să aibă grijă cei de acolo de instalația de udat și de cea de încălzire! Îi rog foarte mult să n-o strice. Ce tradiție are CSA Steauia? Tradiție din liga a patra? Numele lor pe care îl au acum reprezintă o tradiție de anul trecut. Aceasta este istoria acestui club. Îi rog pe toți să țină scaunele și gazonul luate și să spună: „Bă, pe astea le-a cumpărat Gigi Becali!””.

Jucători de legendă ai clubului de fotbal Steaua au păşit, marţi, pentru ultima oară pe gazonul stadionului din Bulevardul Ghencea înaintea demolării acestuia în vederea EURO 2020, în cadrul unui eveniment organizat de Clubul Sportiv al Armatei.

Au fost prezenţi componenţi ai echipei care câştiga Cupa Campionilor Europeni, Miodrag Belodedici, Marius Lăcătuş, Gabi Balint, Adrian Bumbescu, Anghel Iordănescu, dar şi reprezentanţi ai formaţiei care atingea faza semifinalelor Cupei UEFA în 2006, Mirel Rădoi, George Ogăraru şi Adrian Neaga. Aceştia au acordat autografe şi s-au fotografiat cu cei aproximativ 70 de suporteri stelişti, iar la final au primit din partea CSA Steaua câte o mostră din gazonul stadionului pe care au jucat.

Daune de 10.000 de euro pentru un copil din Cluj accidentat la grădiniță: „Există lege de pe vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe în România”
Recomandări
Daune de 10.000 de euro pentru un copil din Cluj accidentat la grădiniță: „Există lege de pe vremea lui Cuza, dar nimeni nu știe în România”

Pe teren a avut loc un meci demonstrativ între echipele de juniori ale clubului Steaua, folosindu-se mingea oficială a Campionatului European din 2020.

La eveniment au mai participat preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu şi primarul Sectorului 5, Daniel Florea.

Comandantul Clubului Sportiv al Armatei, Cristian Petrea, a declarat că demolarea efectivă a început la 20 august, prin excavarea pământului de sub una dintre peluze.

„Investiţia în noul stadion va fi de 60 de milioane de euro şi va fi gata în martie 2020. Atunci va fi inspectat şi omologat de UEFA. Demolarea a început, jumătate din peluză este deja excavată, pentru că e făcută pe val de pământ. De mâine se începe cu scoaterea scaunelor. Data oficială a începerii demolării este 20 august, atunci a fost dat ordinul de către Compania Naţională de Investiţii. Iar demolarea trebuie să dureze 3 luni, deci totul va fi jos pe 20 noiembrie. Sâmbătă stadionul va fi deschis între orele 10 şi 16 pentru ca suporterii să îşi ia rămas bun de la acest stadion încărcat de istorie”, a spus Petrea.

„Sunt într-un fel trist pentru că tot ce a însemnat acest stadion pentru Steaua şi echipa naţională azi se face primul pas spre reconstrucţie. Dar sunt şi sentimente de fericire pentru că suporterii şi echipa va beneficia de un stadion modern. Amintirile nu mor niciodată în sufletele noastre. După ce vom lua în primire stadionul aşteptăm ca şi echipa naţională să îşi programeze meciuri pe stadionul Ghencea”, a adăugat Petrea.

Amenințarea unui general rus: „Lovim ținte militare din România, Polonia și Bulgaria, dacă Ucrainei i se va permite să tragă rachete cu rază lungă”
Recomandări
Amenințarea unui general rus: „Lovim ținte militare din România, Polonia și Bulgaria, dacă Ucrainei i se va permite să tragă rachete cu rază lungă”

Valoarea contractului pentru demolarea Stadionului Steaua semnat de Compania Naţională de Investiţii cu firmele Construcţii Erbaşu SA şi BS Recycling SRL se ridică la 6.504.233,28 lei cu TVA.

Conform unui comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), lucrările de demolare vor fi finanţate de Ministerul Apărării Naţionale, în baza unei convenţii de cofinanţare încheiate cu Compania Naţională de Investiţii.

Noul Stadion Steaua va avea o capacitate totală de 30.500 de locuri pentru spectatori, o suprafaţă desfăşurată de 70.000 mp, 4 vestiare, spaţii de cazare pentru sportivi (24 de camere), 1.070 mp de spaţiu de expunere (muzeu), 980 mp de spaţii comerciale, restaurant pitch-view/bar sky view. Durata de realizare a obiectivului este de 25 de luni, iar valoarea totală a investiţiei este de 301,77 de milioane de lei, finanţarea fiind asigurată de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerului Apărării Naţionale.

România a primit organizarea a patru meciuri din cadrul Campionatul European din 2020 pe Arena Naţională din Capitală. UEFA obligă ţările organizatoare să pună la dispoziţie alte patru stadioane la standarde internaţionale pentru antrenamentele oficiale ale echipelor naţionale. Cele patru arene pe care România le-a ales pentru a le moderniza sunt Arcul de Triumf, Steaua, Rapid şi Dinamo.

Bilanțul furtunii Boris: cel puțin 15 morți, dintre care șapte în România, și mii de sinistrați în Europa Centrală și de Est. „Este un coșmar”
Recomandări
Bilanțul furtunii Boris: cel puțin 15 morți, dintre care șapte în România, și mii de sinistrați în Europa Centrală și de Est. „Este un coșmar”

Din motive juridice, lucrările la stadionul Dinamo vor întârzia, noua arenă din Şoseaua Ştefan cel Mare urmând să fie construită pe un alt amplasament, în locul velodromului. Variante de rezervă sunt arenele din Ploieşti, Giurgiu, Voluntari şi Mogoşoaia. În afară de Dinamo, probleme există şi la Stadionul Rapid, acolo unde a fost făcută o estimare prea mică a costurilor, doar 26 de milioane de euro pentru capacitatea de 14.000 de locuri a arenei.

Anghel Iordănescu: ”N-am putut să mă obișnuiesc cu gândul demolării și am emoții. Pentru că aici este Templul fotbalului românesc, pentru că aici s-a scris o parte din istoria fotbalului nostru, aici au avut loc cele mai mari performanțe atât ale Stelei, cât și ale echipei naționale. În 1961 am pășit pentru prima dată pe acest stadion, în acest complex sportiv. Erau doar două terenuri de fotbal și un câmp imen. Imens! Cu timpul, totul s-a transformat. Aveam acest stadion modern, la vremea aceea, aveam o bază sportivă, care mai apoi s-a transformat în Complexul Sportiv. Aici au adus performanțe Lăcătuș, Bumbescu, Iovan, Tudorel Stoica, Pițurcă, Boloni, aici au evoluat o mare parte dintre marii noștri jucători pe care cu toții ni-i amintim. Chiar dacă au venit ca adversari, au jucat aici și Mircea Lucescu și Cornel Dinu si Rică Răducanu și Domide. Aveam 11 ani când am ajuns pe acest stadion. Aici a fost și casa mea. Mi-am petrecut o mare parte din cariera și din viața mea sportivă. Este greu să vorbești despre stadionul Steaua, este greu să nu spui că și echipa națională a avut ani buni de glorie petrecuți aici. S-au obținut cele mai importante calificări.  De mâine totul va fi aici în transformare. Sunt convins că se va construi un stadion ultramodern, performanțe vor veni din nou și suporterii, oamenii de fotbal vor avea în amintire Stadionul Ghencea, stadionul Steaua”.

Gabi Balint: ”Mi-am luat și eu două caserole cu gazon. Unul roșu și unul albastru. Le voi duce la mine la țară, să păstrez vie amintirea stadionului Ghencea. Sentimentele sunt amestecate. Și de tristețe, dar și de bucurie. Bucurie, pentru că am jucat 9 ani aici și tristețe pentru că, odată cu demolarea, parcă și amintirile se vor îngropa undeva în zona asta. Pentru că nu va mai fi la fel să spui că pe acest stadion a jucat Steaua și a realizat și a făcut și alta e să spui că în acest loc. Nu va mai fi la fel. Dar, cel mai important este că amintirile rămân. Cum spuneam, am petrecut aici 9 ani din viață, cu peste 150 de meciuri jucate aici. Sunt mândru că fac parte din istoria Stelei și bineînțeles din istoria acestui stadion”.

”Până la urmă, toți ne transformăm în gazon (n.r. – râde). O să-l păstrez cu sfințenie, o să-l țin acasă și când o să mă uit la el să-mi amintesc că poate, pe undeva, am călcat și eu pe acest pământ.

E greu să-mi amintesc de primele contacte cu Steaua, dar nu pot uita că, imediat după ce am semnat, locuiam într-o cameră situată aici la tribuna a doua, unde era cantonamentul pe vremuri. Mă pregăteam pentru examenul de Bacalaureat și după-amiaza sau seara veneam aici pe gazon și îmi puneam o pătură d-aia de Armată, cum aveam atunci, și învățam. Dar, îmi și imaginam cum va fi stadionul arhiplin și cum eu o să joc și o să marchez goluri. Mă gândeam chiar cum ar fi ca Steaua să câștige un meci în ultimul minut, meci extrem de important, iar eu să marchez acel gol. Astea erau visele mele și mă bucur că s-au îndeplinit.

Au fost și momente în care am fost supărat, pentru că nu jucam, eram pe bancă sau uneori nici măcar în lot, dar totuși am marcat câteva goluri importante care au rămas în istorie și pentru Steaua și pentru echipa națională”, a mai spus Balint, la Digi Sport.

Chestionat care a fost, în opinia sa, cel mai important moment trăit pe Ghencea, Balint a replicat: ”Au fost două, pentru că nu pot face diferențe. Primul moment ar fi meciul cu Anderlecht, când ne-am calificat în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986 (n.r. – 3-0 în retur pe Ghencea, după 0-1 la Bruxelles), cel mai bun meci făcut de Steaua în istorie și meciul cu Danemarca, din toamna lui 1989 (n.r. scor 3-1), când ne-am calificat la Mondialul din Italia 90 iar eu am marcat două goluri”, a mai spus Balint, la Digi Sport.

Balint nu a mai vrut să comenteze pe marginea scandalului iscat între FCSB și CSA Steaua. ”Nu mă interesează dacă va juca aici și echipa lui Becali. Eu vreau să văd echipa Stelei jucând aici. Asta este tot ce-mi doresc cel mai mult. Este un stadion mare pe care vreau să-l văd mereu umplut”, a mai spus Balint, la Digi Sport.

Marius Lăcătuș: ”Atât mass-media, dar mai ales suporterii steliști știu ce înseamnă Ghencea pentru mine. Este stadionul unde am obținut cele mai mari performanțe ca jucător, este stadionul pe care am reușit ușor ușor să obțin rezultate cât se poate de bune, chiar dacă nu la cel mai înalt nivel și este locul unde îmi continui activitatea în cadrul clubului Steaua.  Sigur că acest stadion îmi va rămâne veșnic în amintire. Sper din tot sufletul ca, odată terminat noul stadion, să am bucuria și plăcerea să fiu din nou pe acest stadion alături de echipa care, cred eu, că în cel mai scurt timp va ajunge acolo unde-i este locul, adică în Liga 1”.

Mirel Rădoi: ”Nu exagerează niciun suporter care spune că aici se află Casa Fotbalului Românesc, Templul Fotbalului Românesc. Când am ajuns aici prima dată, m-am descălţat şi am păşit pe acest gazon. Era un vis împlinit pentru mine. Îl văzusem doar la televizor… Trebuie să transmitem mai departe senzaţiile trăite pe acest gazon, în camerele de aici, jucătorilor. Nu văd doar o echipă care va juca aici, acest stadion poate fi una dintre arenele care va găzdui cele mai importante meciuri. Va veni vremea când aici va evolua şi echipa naţională”.

ACTUALIZARE 28 august, 11.45. Foste glorii ale clubului, Anghel Iordănescu, Marius Lăcătuș, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Gabi Balint, Mirel Rădoi sau George Ogăraru, au au fost prezente azi la stadion și au depănat amintiri de pe mitica arenă. La eveniment a luat parte și comandatul clubului Steaua, Cristian Petrea, dar și juristul CSA Steaua, Florin Talpan.

IMG_8704-01Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

Suporterii prezenți, circa 40, au primit în dar cutii cu bucăți de gazon cu certificat de autenticitate!

Lucrările de demolare vor începe din exterior spre interior, deoarece nu există posibilitate ca buldozerele să intre pe gazon.

FOTO&VIDEO | A început demolarea stadionului Ghencea. Sâmbătă se poate vizita ultima dată mitica arena. Reacția lui Gigi Becali: ”Bă, p-astea le-am cumpărat eu”

Există plăcuța pentru șantier, cu termen de inagurare a lucrării de demolare, cu termen de două luni.

FOTO&VIDEO | A început demolarea stadionului Ghencea. Sâmbătă se poate vizita ultima dată mitica arena. Reacția lui Gigi Becali: ”Bă, p-astea le-am cumpărat eu”

Acțiunea de azi a fost deschisă de un meci intre juniori CSA Steaua, ultimul inainte de demolare!
FOTO&VIDEO | A început demolarea stadionului Ghencea. Sâmbătă se poate vizita ultima dată mitica arena. Reacția lui Gigi Becali: ”Bă, p-astea le-am cumpărat eu”
Sâmbătă se mai poate intre pe Ghencea. Stadionul va funcționa ca un ”muzeu” pentru cine vrea să-l viziteze!

––––––-

44 de ani de la inaugurarea stadionului Steaua. Ghencea este astăzi în paragină

Construcția stadionului Ghencea va începe în martie 2019 și va fi gata la începutul anului 2020 când Bucureștiul va organiza 4 meciuri de la Campionatul European.

Procesul de demolare în sine va dura aproximativ 4 luni.

De la 1 octombrie se dorește demararea lucrării noului stadion, cu prepararea fundației arenei, iar dacă timpul va permite, inclusiv turnarea ei. Dacă nu vor apărea complicații, din martie 2019 va începe construcția propriu-zisă.

Începe demolarea stadionului din Ghencea. Suporterii au fost ultima oară în ”templu” | FOTO

Stadionul Steaua,, aflat în proprietatea publică a statului și administrarea Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, a fost inaugurat la 9 aprilie 1974,  cu un meci între Steaua – OFK Belgrad (2–2). Capacitatea oficială a stadionului a fost inițial de 32.000 locuri, dar în 1991, când au fost puse scaunele de plastic, aceasta a scăzut la 28.365. Stadionul a fost renovat în 1996. Momentan, stadionul principal nu are nici un beneficiar din cauza conflictului dintre CSA Steaua și FCSB. Nici după ce CSA Steaua și-a înființat o nouă secție de fotbal în 2017 și a înscris-o în Liga IV, aceasta și-a disputat meciurile pe teren propriu pe terenul 5 al complexului, arena principală urmând a fi reconstruită din temelii.

Stadionul din Bulevardul Ghencea a fost inaugurat pe data de 9 aprilie 1974, cu meciul amical dintre Steaua şi OFK Beograd (2-2). Gigi Tătaru a fost primul marcator.

Pe această arenă, Steaua a jucat peste 700 de meciuri, printre care trei semifinale de Cupa Campionilor Europeni.

Marcel Răducanu, Anghel Iordănescu, Liţă Dumitru, Gică Hagi, Marius Lăcătuş, Ilie Dumitrescu şi Adrian Ilie sunt doar cîţiva dintre legendarii jucători ai Stelei şi ai României care au încântat tribunele din Ghencea.

  • – 9 aprilie 1974 – inaugurare Steaua – OFK Belgrad 2-2
  • – 28 septembrie 1977 – Barcelona marelui Cruyff vine în Ghencea şi câştigă cu 3-1
  • – 3 octombrie 1979 – Steaua obţine cea mai categorică victorie în cupele europene: 6-0 cu Young Boys Berna, în Cupa Cupelor
  • – 16 aprilie 1986 – Steaua dispută prima dintre cele trei semifinale de Cupa Campionilor în Ghencea: 3-0 cu Anderlecht (manşa retur)
  • – 7 decembrie 1988 – cea mai clară victorie a Stelei: 11-0 cu Corvinul Hunedoara
  • – 1991 – s-au montat scaune în locul gradenelor, iar capacitatea a scăzut la 27.000 de locuri (de la 30.000)
  • – 1991 – a fost dată în funcţiune instalaţia de nocturnă (1.400 de lucşi)
  • – 1996 – renovare
  • – 4 aprilie 1998 – cea mai categorică victorie a Stelei în faţa lui Dinamo, în Ghencea: 5-0
  • – 24 februarie 2005 – Steaua a invins Valencia cu 2-0 în timpul regulamentar, iar în urma penalty-urilor s-a calificat în optimile de finală ale Cupei UEFA, cea mai mare performanţă a fotbalului românesc la nivel de club după ’89, la acel moment

Ultimul meci s-a jucat în martie 2015, Steaua – Viitorul 4-1.

Pe arena din Ghencea a jucat și naționala României, care a obținut aici calificările la CM 1990, 1994 și 1998 și la Euro 1996 și 2000.

Probleme la Rapid și la Dinamo, Ploiești sau Giurgiu, variante de rezervă

Care este situația celorlalte stadioane
Pe 27 august, vicepremierul Paul Stănescu a declarat, la Casa Fotbalului, că există o problemă în ceea ce priveşte începerea lucrărilor de modernizare a Stadionului Rapid în vederea Euro 2020, dar a precizat că până la urmă vor fi găsiţi banii necesari pentru ca arena să fie gata în anul 2020.

„Foarte siguri suntem de stadionul Steaua, unde mâine începe demolarea, apoi şi Arcul de Triumf unde nu sunt probleme. Rămâne Stadionul Rapid unde suntem în stadiul de evaluare a ofertelor… Eu sper şi am convingerea că şi Rapid va fi gata până în 2020. Problema este la Dinamo, unde au fost lucruri de lămurit din punct de vedere juridic şi ne-au întârziat foarte, foarte mult. Suntem la studiul de prefezabilitate, urmează studiul de fezabilitate, iar apoi va intra în procedura de proiectare şi execuţie. Dar nu cred că va Dinamo va fi gata până la începerea Euro 2020. Însă avem rezerve, este stadionul de la Ploieşti, stadionul de la Giurgiu… deci avem variante pentru antrenamentele celor 8 echipe care vor fi în ţara noastră. Ne-am fi bucurat să fie gata şi Dinamo, dar nu pot să spun că va fi gata în prima parte a anului 2020. La Rapid găsim soluţii. Problema? Păi la noi legislaţia a fost proastă, dar am schimbat-o. Începeai studiile şi treceau 2-3 ani… Dacă ne gândim numai la inflaţie cât poate duce inflaţia… Într-adevăr, e o problemă la Rapid, dar nu trebuie să luăm totul de la început. Eu cred că vom găsi banii necesari. Nu e vorba de lipsă de fonduri, pentru că sunt două companii interesate, nu le ştiu numele, iar ele spun că e cam puţin pentru reabilitarea şi modernizarea stadionului Rapid. Dar vom găsi fonduri suplimentare pentru a face şi Rapidul. Estimarea… s-au dus ani de când s-au făcut estimările. Probabil că la celelalte stadioane sumele au fost altele, nu ştiu să dau detalii, sunt prea tehnice. Dar vă asigur că vom găsi bani pentru ca şi Rapid să fie gata în 2020”, a spus Paul Stănescu, potrivit Agerpres.

Inspecţia UEFA pentru stadioanele din Ploiești și din Giurgiu va avea loc pe 10 noiembrie.

Ce se întâmplă cu gazonul de pe stadionul ”Ilie Oană”. Precizările administratorului: ”Mana a distrus iarba. Montăm rulouri pe 200 mp”. Pe 7 septembrie, la Ploiești se joacă România – Muntenegru, în Liga Națiunilor

 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO
Știrileprotv.ro
Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO
S-a aflat! Cine este și cu ce se ocupă fiul lui Nicolae Ciucă. Ștefăniță Ciucă lucrează într-un domeniu diferit față de tatăl său
Viva.ro
S-a aflat! Cine este și cu ce se ocupă fiul lui Nicolae Ciucă. Ștefăniță Ciucă lucrează într-un domeniu diferit față de tatăl său
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Libertateapentrufemei.ro
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Ce a spus un german care a vizitat toate țările din Europa despre România. Care sunt destinațiile care nu l-au impresionat: “Este dezamăgitor”
FANATIK.RO
Ce a spus un german care a vizitat toate țările din Europa despre România. Care sunt destinațiile care nu l-au impresionat: “Este dezamăgitor”
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
GSP.RO
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
O fabrică importantă din România s-a redeschis. S-au investit milioane de euro în ea și va produce multe lucruri utile în construcții
FANATIK.RO
O fabrică importantă din România s-a redeschis. S-au investit milioane de euro în ea și va produce multe lucruri utile în construcții
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Un muncitor român a murit în timp ce făcea teste la un rollercoaster din zona în care se desfăşoară festivalul Oktoberfest
Observatornews.ro
Un muncitor român a murit în timp ce făcea teste la un rollercoaster din zona în care se desfăşoară festivalul Oktoberfest
Horoscop 17 septembrie 2024. Capricornii s-ar putea să se trezească cu provocări majore de la partenerii cei mai importanți
HOROSCOP
Horoscop 17 septembrie 2024. Capricornii s-ar putea să se trezească cu provocări majore de la partenerii cei mai importanți

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI