Mergi direct la conținut »
Fotbal Libertatea > Sport > Fotbal

FOTO&VIDEO / Istoria echipei de fotbal a lui Moș Crăciun. De la faliment, la chinezi și la fotbal feminin! Cine e românul care ar fi putut ajunge la ei

Moș Crăciun are echipă de fotbal. Se numește FC Santa Claus și e din orașul finlandez Rovaniemi. Istoria echipei de fotbal a lui Moș Crăciun e una tumultuoasă.

De Petre Dobrescu,

FC Moș Crăciun, din Rovianemi, Laponia, 10 kilometri de Cercul Arctic, s-a înființat în 1993, în urma fuziunii a două echipe obscure, Rovaniemen Reipas and Rovaniemen Lappi.

Echipa, FC Santa Clus AC, de la Artic Circle,  nu de la AC Milan, a navigat între liga a patra (12 sezoane) și liga a treia (13 sezoane).

În 2010, a ratat accederea în liga secundă, pierzând barajul ”istoric” cu HIFK.

Îar în 2012, echipa Moșului, care nu era destul de cuminte, a dat faliment. ”Clubul recrutase unii jucători fără a avea venituri suficiente pentru a le finanța salariile”, explică Juha Etelainen, președintele .

„Toți copiii lumii iubesc fotbalul și pe Moș Crăciun. Este combinația perfectă”, continuă oficialul.

”Motto-ul clubului nostru este „Nu te opri să crezi”. Moș Crăciun spune asta. Nu ne-am oprit din credință și acum suntem bine”.

Clubul s-a refondat, dar marele ajutor a venit în 2016, când a fost preluat de un investitor chinez, Marc Gao, CEO la compania Bwin. Gao e sponsorul principal până în 2021 și vicepreședinte. Anul trecut, la semnarea oficială, au fost prezenți ziarișit de la 50 de publicații. Echipa a fost și China, pentru un meci demonstrativ, la Beijing, cu 60.000 de de spectatori în tribune.

Dacă popularitatea lui FC Santa Claus în Finlanda s-a uzat, clubul continuă să atragă interes din diferite țări. Un grup de fani din Italia e venit special la un meci din ultimul sezon de Miesten Kolmonen. Din păcate, echipa a ratat iar promovarea, terminând pe 2 seria de 11 echipe, cu 48 de puncte, la 5 de OLS.

Totuși, clubul e în creștere. Are 5.000 de socios, a creat un magazin online, iar Puma și EA Sports au semnat parteneriate cu micuța grupare.

În plus, FC Santa Claus a fondat și prima echipă feminină.

Vasile Marchiș, fost fundaș român, acum antrenor, care a fost campion al Finlandei cu Tampere United, în 2006, a avut ofertă să joace și să antreneze echipa lui Moș Crăciun. Căpitanul naționalei feminine a Finlandei e o româncă de 14 ani!

RECOMANDĂRI
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
GSP.RO
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat
HOROSCOP
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat
Close
Închide
  Close