Mergi direct la conținut »
Marius Șumudică are amintiri teribile de la cutremurul din 4 martie 1977: "Mama era însărcinată, a căzut, era s-o pierdem pe sor-mea"
Fotbal Libertatea > Sport > Fotbal > Marius Șumudică are amintiri teribile de la cutremurul din 4 martie 1977: "Mama era însărcinată, a căzut, era s-o pierdem pe sor-mea"

Marius Șumudică are amintiri teribile de la cutremurul din 4 martie 1977: „Mama era însărcinată, a căzut, era s-o pierdem pe sor-mea”

4 martie 1977. O zi de vineri seara, în care chiar dacă trăiau în alb-negru ca televizoarele la care se difuza filmul bulgăresc "Dulce și amar", românii așteptau primăvara ce încălzea inimile și bucurau ochii.

De Eduard Apostol,

La ora 21.22 un seism cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter a eliberat o energie distructivă egală cu cea emisă de 10 bombe atomice de tipul celei aruncate asupra Hiroshimei, au concluzionat ulterior specialiștii!

Au fost 55 de secunde de iad, iar violența cutremurului s-a înregistrat atât pe verticală, cât și pe orizontală, în direcția nord-sud și est-vest.

Părea că a venit Apocalipsa: clădiri prăbușite, geamuri sparte, foc ce-a izbucnit, oameni care fie au paralizat de frică, fie s-au aruncat de la etaj.

Fost campion în România cu Astra, antrenorul Marius Șumudică (Al Shabab, locul 3), născut pe 4 martie, împlinea 6 ani când s-a produs cumplitul seism. Tehnicianul, acum, la 48 de ani, și-a reamintit acea zi pentru Libertatea.

– Îți mai aduci aminte cum ai sărbătorit ziua de 4 martie în 1977?
– Țin minte, în primul rând, că voiam Pepsi, era băutura mea preferată, și-i zisesem tatei că e singurul cadou pe care mi-l doresc. Tata lucra la Dinamo, la popotă, la aprovizionare, a venit acasă cu două sticle din băutura mea preferată. Care avea un cu totul alt gust atunci decât acum, ca orice lucru pe care-l savurezi copil fiind. Eram în al nouălea cer când mi-a adus, apoi, seara, era să cadă cerul pe noi…

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar
Recomandări

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar

 

– Ce făceai când a început cutremurul?
– Cred că ai mei mă băgaseră la somn, îți dai seama. Țin minte că mama, care era însărcinată cu sora mea (n.r. – soția actualului secund al FCSB, Bogdan Andone), a căzut pur și simplu din pat. Era să piardă sarcina! S-a speriat rău, ne-am speriat cu toții din această cauză. Noi stăteam într-un apartament în interiorul unei vile de pe strada Mihai Eminescu. Nu-mi aduc aminte să fi căzut clădirile pe acolo, erau multe case, trainice. Dar a fost prăpăd în centrul Bucureștiului, în apropiere de noi. Plus panică generală.

Mi-e frică de avion, de apă, nu de cutremure”

– Cât de tare te-ai speriat?
– Aveam 6 ani, nu prea apuci, nu conștientizezi prea bine. Țin minte că după, am ieșit cu toții pe stradă, era lume multă, cei mari vorbeau panicați, noi, copiii, eram bucuroși că ne vedeam, că ne puteam juca, ni se părea ceva ieșit din comun… Mai erau chestii răsturnate, se crăpase strada, pământul, noi ne jucam, ne alergam pe acolo, eram cu copilăria noastră printre dărâmături. Am dormit câteva zile în mașină că dacă o fi să se repete, să o luăm la sănătoasa.

Rareș Bogdan lansează un fake news planetar: „Tratamentul împotriva COVID-19 este gata. Vindecă în trei ore”
Recomandări

Rareș Bogdan lansează un fake news planetar: „Tratamentul împotriva COVID-19 este gata. Vindecă în trei ore”

 

– Ai rămas cu teamă de cutremur?
– Sincer îți zic, nu. Am eu altele. Am frică de avion, asta da! Sau de apă, deși sunt născut în zodia Pești. Bine, mai înot eu, dar nu mă avânt prea în larg. Mi-aduc aminte și de cutremurele din ’86, din ’90, dar nu m-au speriat. N-am rămas cu sechele, poate de aceea. Fiindcă nici n-am avut victime în familie.

La cutremurul din 4 martie 1977…

  • 33.000 de clădiri s-au prăbușit sau au fost avariate: 162 în Capitală, 500 în Craiova, 2.200 la Ploiești.
  • 1.570 de oameni au murit în urma cutremurului, mai existând alți 11.300 de răniți.
  • 35.000 de familii au fost sinistrate.
  • două miliarde de dolari este suma estimativă a pagubelor produse de seism.
Cronica unor morți colective neglijate în rețeaua privată de dializă Diaverum. 8 decese, mai multe ca în focarul de la Țăndărei
Recomandări

Cronica unor morți colective neglijate în rețeaua privată de dializă Diaverum. 8 decese, mai multe ca în focarul de la Țăndărei

 

Lucescu murea, dacă nu mergea la cinema!

Spaima a fost uriașă pentru oameni, în martie ’77. Cine a putut a încercat după cutremur să se mute în zone cu mai mică activitate seismică. Familia Lucescu a lăsat Capitala pentru Hunedoara, Il Luce părăsind Dinamo, unde era căpitan, pentru Corvinul, la insistențele soției, Neli. Răzvan avea 8 ani și era cu mama sa la cinematograf.

„Inițial, copil fiind, am crezut că face parte din film. A fost haos, urlete, țipete, fiecare fugea cum și unde putea, era panică generală. Afară, altă nebunie. Era praf, fum, iar urlete și țipete, gemete, deși nu prea se deslușeau prea bine oamenii. Acasă, fix în patul meu, căzuse o bucată din perete! Aș fi fost mort dacă nu plecam la film cu mama”, a povestit actualul antrenor al lui PAOK Salonic.

„Tata era cu echipa în cantonament, a venit să ne caute, ne căuta pe străzi disperat, ne-a luat apoi cu el la Săftica. A fost un moment deosebit al familiei noastre atunci când ne-am regăsit pe stradă!”
Răzvan Lucescu, antrenor PAOK Salonic

Fotografii: HEPTA


Ce simte Gică Popescu când stă lângă Răzvan Burleanu, adversarul său în cursa pentru șefia FRF din 2014. „Nu vă doresc să trăiți ce am trăit eu”!

 

Close
Închide
  Close