MENIU CAUTĂ
13 Noi. 2018 14:50

EXCLUSIV / Sven Groeneveld, primul antrenor propus s-o pregătească pe Simona Halep. ”Se simte bine când are în spate un nume mare”

Distribuie

Simona Halep nu se va descurca fără antrenor. Opinia lui Florin Segărceanu, exprimată pentru Libertatea, este întărită de Firicel Tomai, antrenorul care a lucrat cu liderul WTA în perioada 2008-2013. Tema momentului în sportul românesc a fost despicată de tehnicianul care l-a dus în elită pe Victor Hănescu, sfertfinalist la Roland Garros, ediția 2005.


Simona Halep și Firicel Tomai, pe când între ei curgea doar lapte și miere

'Va trebui să-și găsească un antrenor. Ilie Năstase a fost genial, de-aia consideră că Simona nu are nevoie de un antrenor. Năstase, Federer sunt din categoria celor geniali. Pentru o fată, este mai greu fără antrenor. Și Simona este genială, dar îi trebuie cineva care să decidă.

Nu știu câtă valoare pune pe antrenorii români, dar ea este diferită, este delicată. Pentru ea, un antrenor trebuie să îndeplinească mai multe lucruri, să simtă bine în compania lui. În România, Simona a lucrat cu antrenori fără firmă. După părerea mea, Groeneveld ar fi o variantă potrivită. A stat mult în tenis, este interesat. Sunt unii antrenori care investesc în imagine și așteaptă să fie căutați de jucătoare', a precizat Tomai, pentru Libertatea.

Tomai cunoaște bine nu doar jucătoarea, ci și omul Halep, așa că știe bine ce fel de antrenor caută. 'Simona Halep privește mai general noțiunea de antrenor. Se simte bine când are în spate un nume mare. A încercat cu antrenorii români, dar nu au fost antrenori cu firmă (n.r. – Andrei Mlendea, Adrian Marcu, Victor Ioniță, Daniel Dobre). A văzut cum este cu românii, iar acum caută ceea ce crede că-i trebuie. Dintre români, și Pavelică (n.r. – Andrei Pavel) este o soluție, de ce nu? Ce dacă are colaborare cu Marius Copil? Poate colabora cu amândoi. Trebuie să exploateze la maximum aceștia ani. Toți trebuie să plătim facturi'.

A antrenat-o pe Șarapova, a lucrat cu Federer

Olandezul Sven Groeneveld, numele propus de Tomai, are ceva în comun cu australianul Darren Cahill. Este născut în același an, 1965, cu 'cangurul'. Numele acestuia a fost legat de cel al jucătoarei Maria Șarapova.

Tot ca o asemănare cu Cahill, Groeneveld a fost un jucător mediocru. Devenit jucător de tenis profesionist la vârsta de 19 ani, Sven Groeneveld nu a avut prea mult succes. Cele mai bune poziții mondiale ale sale au fost 826 (la simplu) și respectiv 837 (la dublu), ambele obținute în 1986. În anul 1989 a renunțat la cariera de jucător și a devenit antrenor.

A avut constant succese antrenând jucători profesioniști așa cum sunt Monica Seles, Aranxta Sanchez-Vicario, Mary Pierce, Michael Stich, Greg Rusedski, Nicolas Kiefer, Tommy Haas și Mario Ancic. În 1997, a fost angajat de Federația de Tenis a Elveției a lucrat cu mai mulți jucători elvețieni, printre care și Roger Federer, cel mai mare jucător de tenis din istorie (20 de titluri de Mare Șlem în palmares).

epa04207357 Russian tennis player Maria Sharapova (L) with her coach Sven Groeneveld during the match against Serbian tennis player Ana Ivanovic for the Italian Open tennis tournament at the Foro Italico in Rome, Italy, 15 May 2014. EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

epa06436918 Maria Sharapova of Russia (R) and her coach Sven Groeneveld of the Netherlands (L) during a practice session at the Australian Open Grand Slam tennis tournament in Melbourne, Australia, 14 January 2018. The Australian Open starts on 15 January. EPA-EFE/MAST IRHAM

epa06436982 Maria Sharapova of Russia (R) and her coach Sven Groeneveld of the Netherlands (L) during a practice session at the Australian Open Grand Slam tennis tournament in Melbourne, Australia, 14 January 2018. The Australian Open starts on 15 January. EPA-EFE/MAST IRHAM

Simona Halep a mai lucrat cu un tehnic provenit din Țările de Jos, belgianul Wim Fissette, cu care nu s-a înțeles însă prea bine și la care a renunțat printr-un SMS. Totuși, alături de Fissette, în 2014, Halep a prins finala de la Roland Garros și a urcat până pe locul 2 în clasamentul. Din 2015, sportiva din Constanța a intrat pe mâna lui Darren Cahill. Până vineri seară, când Cahill a anunțat că vrea să se dedice exclusiv familiei.

Citește și:

Cine va fi noul antrenor al Simonei Halep. Sven Groeneveld, Boris Becker și Andrei Pavel, printre variante

Comentarii