1. Modelul neo-zeelandez de salvare a economiei: companiile mari, somate să-și plătească urgent datoriile către firmele mici

Noua Zeelandă, prima țară care a anunțat că a învins noul coronavirus, face pionierat și în domeniul economic, puternic lovit de criza COVID.

Autoritățile au trimis scrisori către marii datornici, somându-i să plătească, în maximum 10 zile, 95% din datoriile pe care le au către firmele mici, notează site-ul de știri neozeelandez Stuff.

Miniștrii de finanțe, comerț și mici afaceri, semnatarii scrisorilor, au declarat că “întârzierea plăților împiedică revenirea micilor afacerilor pe linia de plutire și forțează patronii să recurgă la economiile personale în încercarea a de a-și salva businessurile” și că prin această inițiativă se încearcă tocmai “prevenirea unei astfel de măsuri extreme”.

Guvernul mai speră ca, prin această măsură, să salveze cât mai multe locuri de muncă, iar economia să-și revină mai repede. De aici și termenul extrem de scurt de plată a datoriei.

Dacă vrem rezultate, trebuie să ne mișcăm foarte repede.

Kris Faafoi, ministrul neo-zeelandez al comerțului:
Lovitură la Chișinău: un ziar a pus mâna pe telefonul organizatorului protestelor partidului Șor pentru ”gaz ieftin”
Recomandări
Lovitură la Chișinău: un ziar a pus mâna pe telefonul organizatorului protestelor partidului Șor pentru ”gaz ieftin”

2. Automatele cu măști devin parte din cotidian. Au apărut deja la București, în New York, Berlin, Viena, Beijing și Izmir

Site-ul britanic City Metric descrie noua normalitate urbană: automate cu măști de protecție pentru COVID-19.

În New York, primul automat de acest fel se află în Manhattan și conține măști KN95 la 4 dolari bucata. David Edelman, fondatorul companiei care deține aceste automate susține că i-a venit ideea amplasării lor în locuri strategice din metropolă când a aflat că oamenii plătesc mult mai mult, între 7 și 10 dolari, pe măști de o calitate mai slabă decât cele vândute de el. Edelman vrea să ajungă la peste 20 de astfel de vendomate în New York.

Automate cu măști se găsesc de-acum și la Beijing sau Taipei, în Kiev, în orașul turc Izmir și în orașe din Cehia.

În Viena și la Berlin, acestea au fost amplasate în stații de metrou. Iar în Las Vegas, în Aeroportul Internațional McCarran.

În România, astfel de automate există la Sibiu, în cea mai mare piață agroalimentară, Cibin, și în București. Ele vând nu doar măști, ci și gel dezinfectant, șervețele antibacteriene, mănuși și ochelari de protecție.

3. Comisia Europeană cere un efort economic coordonat la nivelul UE, în criza COVID. Cum arată programul de redresare

Comisia Europeană a întocmit un program menit să ajute la redresarea economică a țărilor din Uniunea Europeană lovite de pandemia de coronavirus.

CE recomandă un efort coordonat la nivelul Uniunii, însă planul de politici economice prevede măsuri adaptate fiecărei țări în parte.

Cele două obiective principale sunt:

  • pe termen scurt, reducerea efectelor negative ale crizei COVID asupra sferei sociale și celei economice;
  • pe termen scurt și mediu, o creștere sustenabilă, care să faciliteze digitalizarea pe scară largă și tranziția către o economie verde, bazată pe surse regenerabile.

Printre cele mai importante puncte din programul CE se regăsesc:

  • investiții în sănătate publică;
  • păstrarea locurilor de muncă prin preluarea de către stat a plății angajaților, până la redresarea companiilor;
  • investiții în calificarea oamenilor;
  • susținerea companiilor private, în special a celor mici și mijlocii;
  • reducerea taxelor.
REPORTAJ. 1 Decembrie cu diaspora românească din Danemarca. 80 de electricieni români lucrează într-un șantier naval din Skagen: „Oamenii de sus nu sunt pregătiți, sunt zero. Din cauza sistemului, nu avem nimic în țară”
Recomandări
REPORTAJ. 1 Decembrie cu diaspora românească din Danemarca. 80 de electricieni români lucrează într-un șantier naval din Skagen: „Oamenii de sus nu sunt pregătiți, sunt zero. Din cauza sistemului, nu avem nimic în țară”

Comisia Europeană a cerut Consiliului Europei să adopte aceste recomandări, iar statelor membre UE, să le implementeze în totalitate și de o manieră coordonată.

4. Marea Britanie s-a împrumutat în aprilie cât în tot anul 2019

Guvernul britanic s-a îndatorat la un nivel record în aprilie, din cauza măsurilor luate pentru a combate pandemia de coronavirus, arată Oficiul Național de Statistică, citat de City Metric, un site englez de știri urbane, apendice al New Statesman – publicație fondată în 1913.

Lumea azi, rezumată în 10 știri. Modele de redresare economică, ofensiva dronelor în curierat și cum a crescut popularitatea lui Trump, în ciuda gafelor făcute
Guvernul condus de Boris Johnson a bătut recordul la împrumuturi

Împrumuturile contractate de executivul de la Londra în aprilie s-au ridicat la 62,1 miliarde de lire sterline – mai mult decât s-a împrumutat vreodată guvernul englez într-o lună, din 1933 încoace, de șase ori mai mult decât s-a împrumutat în aprilie 2019 și aproape la fel de mult cât s-a împrumutat în întregul an financiar 2019.

5. Gafele cu clorochina și dezinfectantul nu i-au pus votanții pe fugă. Trump, mai popular decât Obama

Un sondaj Gallup citat de The Washington Examainer arată cu Donald Trump stă foarte bine la capitolul popularitate, în ciuda avalanșei de gafe – a promovat hidroxiclorochina și dezinfectantul ca tratamente pentru coronavirus – și a faptului că a pierdut startul în lupta cu COVID-19, SUA fiind cele mai afectate din lume de pandemie, cu peste 1,6 milioane de infectări și aproape 100.000 de decese.

Actualul lider de la Casa Albă are o cotă de popularitate de 49%. La o cotă de 50-51%, experții în politică dau ca sigură câștigarea alegerilor.

În aceeași perioadă dinaintea realegerii, Barack Obama și George W. Bush stăteau mai prost în sondaje, cu o cotă a popularității de 47%, respectiv 46%.

6. Dronele iau locul curierilor. Schimbarea, grăbită de pandemia de coronavirus

Companiile de curierat care anul trecut cochetau cu ideea de a trimite coletele cu drone au făcut pasul în viitor mai devreme decât plănuiseră și au înlocuit pe repede-înainte oamenii cu tehnologia, forțate de pandemia de coronavirus.

Lumea azi, rezumată în 10 știri. Modele de redresare economică, ofensiva dronelor în curierat și cum a crescut popularitatea lui Trump, în ciuda gafelor făcute
Dronele sunt folosite de tot mai multe companii de curierat

ETF Trends, un site de educație financiară, relatează că în Lake Country, Florida, dronele au fost folosite exclusiv pentru livrarea de medicamente în The Villages, cea mai mare comunitate de vârstnici din America.

Casă pentru 135.000 de pensionari, comunitatea s-a izolat de restul lumii când s-a instaurat carantina, pentru că toți rezidenții intrau în grupa de risc. Prin urmare, nici vorbă să poată pătrunde acolo curierii.

Cum însă oamenii aveau nevoie de medicamente, majoritatea având diverse afecțiuni, UPS a încheiat un parteneriat cu CVS Pharmacy pentru a le livra vârstnicilor pastile prescrise de medici cu dronele.

Dronele folosite pot duce colete de până la 2,2 kg și pot zbura pe distanțe de până la 40 km.

O altă companie, Zipline, din California, deține cea mai mare rețea de livrare cu drone din Ghana, Africa. Operează în jur de 600 de zboruri pe zi, transportând vaccinuri la 2.000 de spitale aflate pe teritoriul statului african.

Și Wing, un proiect Google, a luat avânt în criza COVID, după ce mai mulți oameni de afaceri din Virginia au apelat la livrările cu drone pentru a-și salva businessurile. De exemplu, Mockingbird Cafe, o cafenea populară, le-a trimis cafele și produse de patiserie clienților săi, acasă, cu dronele Wing.

UPS a folosit dronele și în lupta cu COVID-19: a livrat peste 2.000 de baxuri cu consumabile medicale către WakeMed Health, în Carolina de Nord.

UPS a înființat și o subsidiară, UPS Flight Forward, care a primit recent certificarea Administrației Federale pentru Aviație din SUA pentru a opera zboruri comerciale cu drone.

Firma de consultanță McKinsey estimează că, în medie, costurile livrărilor scad cu 40%-50% dacă în loc de curieri sunt folosite drone.

7. Cei mai buni pleacă primii. Pe timp de criză, companiile își pierd talentele

VoxEu, portalul Centrului de Cercetare în domeniul Politicilor Economice, a analizat datele companiilor suedeze care au declarat falimentul între 2003 și 2011, pentru a determina comportamentul angajaților când angajatorul se află într-o situație de criză.

Studiul a fost făcut tocmai pentru că se așteaptă ca, post-pandemie, odată cu instalarea crizei economice, să crească numărul firmelor care declară insolvența.

Specialiștii au descoperit că primii care părăsesc “barca” atunci când o companie ajunge într-o situație dificilă din punct de vedere financiar sunt angajații cel mai calificați sau care au cele mai bune abilități pentru joburile ocupate.

Cu 50% e mai mare probabilitatea ca talentele să părăsească firma, în comparație cu un angajații mediocri.

VoxEu mai scrie că plecarea talentelor poate accelera prăbușirea companiei aflate în dificultate.

8. SUA își vor purta războaiele cu ajutorul inteligenței artificiale

Departamentul Apărării al SUA a încheiat un contract de 800 de milioane de dolari cu firma Booz Allen Hamilton pentru suport AI (Artificial Intelligence), relatează site-ul guvernamental NextGov.

În următorii 5 ani, programele și aplicațiile dezvoltate cu ajutorul AI ar trebui să ofere suport tehnologic în teatrele de operațiuni.

Strategiile de război ar urma să fie construite – iar deciziile, luate – pe baza analizelor efectuate cu ajutorul inteligenței artificiale.

Booz Allen Hamilton are ca obligație, conform contractului “identificarea și integrarea celor mai avansate instrumente de analiză, care să ofere un avantaj informațional în viitoarele conflicte militare”.

9. Compania engleză care vinde vacanțe și bilete de avion în rate se extinde în Germania și în Franța

Fly Now Pay Later, firma din Marea Britanie care vinde vacanțe în rate, se extinde, după obținerea de fonduri substanțiale, notează EU Startups.

Fondurile pentru start-up vin de la o companie de investiții, Revenio Capital, de la Shawbrook Bank și de la BCI Finance și se ridică la 39,2 milioane de lire sterline.

Prin Fly Now Pay Later, înființată în 2015, pot fi cumpărate bilete de avion și sejururi la hotel, pot fi închiriate mașini sau rezervate pachete turistice – toate plătibile în 12 rate, după efectuarea concediului, cu o dobândă foarte mică sau chiar fără dobândă.

În prezent, compania își oferă serviciile numai britanicilor, dar, grație noilor fonduri, are în plan extinderea în Germania, vara aceasta, apoi, în al treilea sau ultimul trimestru din 2020, în Franța.

Fondatorii cred că e momentul perfect pentru extindere, pentru că, în pandemie, oamenii ar putea fi mai rezervați în a investi într-o vacanță, însă dacă sejurul vine cu costuri sparte în 12 rate, adică un impact mai mic asupra bugetului lunar, și-ar putea regândi planurile.

10. Americanii spun pas vacanței de vară. Hotelurile și avioanele, percepute ca pericole de infectare cu COVID

Avertismentul Business Insider că redeschiderea nu va salva economia, atâta vreme cât oamenii se tem că, reluându-și viața normală, s-ar putea infecta cu COVID, e reflectat și de sondajul efectuat de KFF, site-ul unei organizații non-guvernamentale care analizează politicile și programele de sănătate publică.

Conform datelor strânse de KFF, în SUA, vacanța de vară e în mare parte anulată sau regândită, doar 32% dintre americani având în plan un sejur la hotel și numai 23% încumetându-se să zboare cu avionul.

Nici concertele ori competițiile sportive, când vor fi permise din nou, nu vor avea prea mulți spectatori, doar 19% spunând că vor lua parte la astfel de evenimente.

În privința mersului la restaurant, la coafor sau la doctor, susținătorii Partidului Republican (din care face parte Donald Trump) sunt mai relaxați și spun că urmează să-și reia, în următoarele luni, aceste obiceiuri, în vreme ce susținătorii democraților sunt mai rezervați și nu iau în considerare decât vizitele la medic și numai la nevoie.

Tot democrații sunt cei pro purtarea măștii, 70% declarând că nu ies neprotejați pe stradă, în vreme ce republicanii, mai relaxați, apelează la mască numai în proporție de 37%.

Fotografii: EPA

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Un român aflat în Cipru, șocat de telefonul primit: „O doamnă venită din România mi-a spus: «În camera de hotel te așteaptă ceva»…”
GSP.RO
Un român aflat în Cipru, șocat de telefonul primit: „O doamnă venită din România mi-a spus: «În camera de hotel te așteaptă ceva»…”
ȘOC! Cine este femeia care a stat în dreapta lui Klaus Iohannis la parada de 1 decembrie. Ce s-a întâmplat cu Carmen Iohannis
Playtech.ro
ȘOC! Cine este femeia care a stat în dreapta lui Klaus Iohannis la parada de 1 decembrie. Ce s-a întâmplat cu Carmen Iohannis
Ionică din Liceenii a moștenit averea Tamarei Buciuceanu. Ce se întâmplă cu casa actriței
Viva.ro
Ionică din Liceenii a moștenit averea Tamarei Buciuceanu. Ce se întâmplă cu casa actriței
Familia care a schimbat destinul unui sat cu 700 de oameni, de lângă București. Totul a început când s-a mutat aici, în 2006
Observatornews.ro
Familia care a schimbat destinul unui sat cu 700 de oameni, de lângă București. Totul a început când s-a mutat aici, în 2006
Mesajul Rusiei de Ziua Națională a României. Ce le transmite Moscova românilor de 1 Decembrie
Știrileprotv.ro
Mesajul Rusiei de Ziua Națională a României. Ce le transmite Moscova românilor de 1 Decembrie
Ce face acum Sabina, “fetiţa cu bentiţa tricoloră”. Cum arată la 10 ani de la scandalul de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni
FANATIK.RO
Ce face acum Sabina, “fetiţa cu bentiţa tricoloră”. Cum arată la 10 ani de la scandalul de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni
Şocul pe care l-a avut o călugăriţă când i-a cerut lui Gigi Becali să facă o donaţie: ”Nici apă nu mi-a dat”
Orangesport.ro
Şocul pe care l-a avut o călugăriţă când i-a cerut lui Gigi Becali să facă o donaţie: ”Nici apă nu mi-a dat”
Horoscop 1 decembrie 2022. Săgetătorii vor avea posibile confruntări cu partenerii de orice fel, în special cu cel de cuplu
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2022. Săgetătorii vor avea posibile confruntări cu partenerii de orice fel, în special cu cel de cuplu
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer
PUBLICITATE
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer