Mergi direct la conținut »
A murit Max, cel mai iubit urs de la rezervația din Zărneşti. Calvarul prin care a trecut, în urmă cu 13 ani Galerie foto
5imagini
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > A murit Max, cel mai iubit urs de la rezervația din Zărneşti. Calvarul prin care a trecut, în urmă cu 13 ani

A murit Max, cel mai iubit urs de la rezervația din Zărneşti. Calvarul prin care a trecut, în urmă cu 13 ani

A murit cel mai iubit urs din rezervația Libearty de la Zărneşti, din județul Brașov. Max avea aproape 22 de ani și fusese adus în rezervaţia de la Zărneşti, în urmă cu 13 ani, după ce stăpânul său de atunci l-a orbit intenţionat, ca să devină dependent.

În plus, animalul avea colții piliți, ca să nu poată mușca, și era mereu amețit de medicamente, pentru ca turiştii să se pozeze cu el în faţa Castelului Peleş. A fost salvat de Asociaţia Milioane de Prieteni şi pus într-un ţarc special. De câteva săptămâni, Max era în carantină pentru că nu se mai putea deplasa.

„Ne luam rămas bun de la un urs blând și bun, care a reușit prin firea lui  să fie singurul din Sanctuar care să o împace pe ursoica Monica, atât cu oamenii, cât și cu semenii ei. Ar fi putut trăi încă mult, dacă anii petrecuți înlănțuit de un om fără suflet nu i-ar fi afectat sănătatea. Ne împăcăm cu gândul că în sanctuar și-a găsit pacea, o fărâmă de libertate, s-a bucurat să se tăvălească în iarbă, să asculte vântul și cântecul păsărelelor, să se scalde și să mănânce pe săturate. Este acum printre îngeri, în Ursa Mare, alături de Maya și de alți blănoși ca el“, spune Cristina Lapis, președintele Asociației Milioane de prieteni.

Max, pe vremea când stătea la poze lângă Castelul Peleș

Max, pe vremea când stătea la poze lângă Castelul Peleș (Foto: Facebook.com/Doru Oprea)

„El e Max. Acest urs a fost orbit de proprietarul lui când era mic. A fost ținut 9 ani legat cu lanțul de un copac la Peles spre amuzamentul turistilor. Aceștia veneau, îi dădeau merdenele, ciocolată sau alte mizerii și își făceau poze cu el. Dupa 9 ani, el a fost salvat de niște oameni buni și a fost adus la Libearty, locul unde 91 de urși trăiesc în natură și se pot bucura de libertate”, scria Doru Oprea, în septembrie, pe Facebook.com, cel care a postat și fotografia cu ursul la Peleș.

Același lucru a fost confirmat și de Cristina Lapis, citată de Digi 24: „Aşa-zisul proprietar, pentru că nu poţi fi proprietar pe ursul din pădure, i-a bagat ace în ochi în aşa fel încât să îi distrugă vederea atunci când era mic şi să îl facă dependent. Am încercat să îl operăm la Braşov cu specialişti oftalmologi pentru animale mari din Statele Unite, dar nu s-a putut face nimic. Pentru noi este o mare pierdere, dar faptul că acum este acolo alături de Maya, primul urs datorită căruia s-a construit rezervaţia, şi faptul că noi am făcut tot ce s-a putut este o mângâiere pentru noi”.


Citește și… VIDEO/ Cel mai mare regret al Andreei Bănică: „Nu mai am medaliile de la festivaluri”


 

Close
Închide
  Close