Mergi direct la conținut »
UPDARE/ Ursul Şoni de la Lacul Sf. Ana, care a rănit o turistă ce voia să-și facă selfie, a fost prins şi va ajunge la rezervaţia de la Zărneşti
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

UPDARE/ Ursul Şoni de la Lacul Sf. Ana, care a rănit o turistă ce voia să-și facă selfie, a fost prins şi va ajunge la rezervaţia de la Zărneşti

Ursul Şoni, care trăieşte în zona Lacului Sfânta Ana, judeţul Harghita, şi care săptămâna trecută a muşcat o turistă de picior, pe când aceasta încerca să îşi facă un selfie cu animalul, va fi adus la Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti, fiind considerat un animal cu comportament deviant.

De Mihaela Grădinaru,

UPDATE ora 20:45. Ursuleţul Şoni a fost prins şi va ajunge la rezervaţia de la Zărneşti. Animalul a fost tranchilizat şi apoi prins de vânători, el fiind apoi urcat într-o cuşcă pentru a fi transportat la Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti, unde va ajunge în această seară.

Potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Milioane de Prieteni, Paula Ciotloş, conform unei decizii a Ministerului Mediului, ursul va fi adus în rezervaţia de la Zărneşti care găzduieşte în prezent o sută de urşi. O echipă de la rezervaţie se află, în acet moment, la Lacul Sf. Ana, în căutarea ursului. În cazul în care se va reuşi tranchilizarea acestuia, va fi adus în această seară la Zărneşti.

Săptămâna trecută, pe 18 mai, o turistă din Ungaria a fost rănită de urs pe care l-a ademenit cu mâncare, în speranța că va putea face un selfie cu animalul sălbatic. Femeia a ajuns la spitalul din Miercurea Ciuc, cu o rană gravă la picior.

Autoritățile locale au trimis o solicitare către Ministerul Mediului, deși aceasta a fost prima oară când ursulețul a atacat turiștii, el fiind până acum un fel de mascotă a locaţiei.

„Acest urs este unul care a fost învăţat de la un an şi câteva luni să primească hrană de la om, să stea în preajma omului şi să nu fie nevoit să îşi caute de mâncare în pădure. A primit de la banane, biscuiţi şi kurtos, până la sucuri şi bere. Are un comportament deviat, care nu mai poate fi îndreptat în acest moment. Nu este un urs care coboară ocazional pe lângă vreo gospodărie sau pentru a vizita vreo stână o dată pe lună. Până acum, fiind foarte tânăr, nu a reprezentat vreun pericol, însă o dată cu trecerea timpului agresivitatea lui va creşte şi va deveni un pericol din ce in ce mai mare pentru populaţie. La acest urs nu se încearcă relocarea pentru că timp de un an a fost hrănit aproape exclusiv de către turişti şi nu are nicio teamă de oameni, astfel că orice încercare de relocare ar fi inutilă“, a spus vicepreşedintele Asociaţiei.

Ea a mai spus că, deşi Asociaţia militează pentru libertatea totală a animalelor sălbatice, în cazul lui Şoni, „între glonţ şi o viaţă pe 69 de hectare cu copaci şi piscine este mai corect să fie aleasă a doua variantă“.

Şoni va fi cel de-al 101-lea urs al Sanctuarului, capacitatea maximă fiind de aproximativ 150 de urşi.

„În Sanctuar pot fi aduşi până la 150 de urşi, în acest moment, Asta nu înseamnă că ne dorim să ajungem vreodată la un astfel de număr, dar ne dorim să îi salvăm pe cei pe care putem“, a mai spus sursa citată.

Citește și: Trips&triks/ Parolaccia sau cum e să intri într-un restaurant din Roma, să fii înjurat în limba ta și tu să aplauzi! – VIDEO

Close
Închide
  Close