MENIU CAUTĂ

Agentul Novichok cu care a fost otrăvit Skripal era în formă lichidă

Distribuie

Departamentul britanic pentru Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale (Defra) a anunțat, marți că agentul Novichok cu care a fost otrăvit Skripal era în formă lichidă, scrie BBC News.

Potrivit investigației, neurotoxina cu care au fost otrăviți fostul spion rus Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, și fiica sa Iulia Skripal, de 33 de ani, a fost livrată în ”formă lichidă”.

Defra a publicat marţi noi detalii despre substanţa folosită în atac şi despre eforturile de decontaminare a locurilor din Salisbury unde aceasta a fost găsită. Potrivit acestora a fost folosită o ”cantitate foarte mică” de agent neurotoxic Novichok.

Pentru îndepărtarea otrăvii din cele nouă locații afectate, casa lui Serghei Skripal şi diferite locuri din centrul oraşului, inclusiv restaurantul Zizzi şi pub-ul Mill, unde tatăl şi fiica au petrecut un timp în ziua de 4 martie, vor fi folosite substanţe caustice. În zilele următoare locurile publice vor fi împrejmuite pentru ca operaţiunea de curățare să înceapă.

Aproape 200 de militari vor participa la operaţiune, care va dura mai multe luni şi va costa milioane de lire sterline.

Otrăvirea celor doi Skripal a provocat o criză diplomatică între Occident şi Moscova, peste 20 de state expulzând diplomaţi ruşi în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

Iulia Skripal a fost externată din spital în urmă cu o săptămână, iar tatăl său a depăşit faza critică.


Citește și: VIDEO/ Bucureștiul are peste 200 de străzi de pământ. În Capitală, ca la țară!


Citește mai multe despre iulia skripal, serghei skripal și Novichok pe Libertatea.

Comentarii