MENIU CAUTĂ

Armata braziliană va asigura securitatea în Rio de Janeiro. „Crima organizată aproape că a preluat controlul”

Distribuie

Armata braziliană preia controlul securității în Rio de Janeiro. Armata braziliană se va ocupa de combaterea criminalităţii în statul Rio de Janeiro, căzut pradă unei intensificări a violenţelor în faţa căreia autorităţile locale par depăşite.

Preşedintele brazilian Michel Temer a semnat vineri, 16 februarie, un decret prin care armata va prelua controlul tuturor operaţiunilor de securitate şi asupra poliţiei.

Este pentru prima dată când se ia o astfel de decizie după sfârşitul dictaturii militare, în 1985, amintește Agerpres.

„Crima organizată aproape că a preluat controlul în statul Rio. (…) Iau măsuri extreme pentru că circumstanţele o cer. Guvernul va răspunde dur şi ferm, adoptând toate măsurile necesare pentru a eradica crima organizată”, a dat asigurări şeful statului, în cadrul ceremoniei oficial de semnare.

Potrivit presei, misiunea armatei se va prelungi până la finalul mandatului preşedintelui Temer, adică 31 decembrie 2018, iar acum decretul prezidenţial va trebui aprobat şi de Parlament, în următoarele 10 zile.

Decizia a fost luată după ce carnavalul de la Rio din acest an a fost marcat de numeroase cazuri de agresiuni şi furturi cu uz de armă.

Ministrul brazilian al apărării, Raul Jungmann, a calificat miercuri, 14 februarie, drept „inadmisibile şi inacceptabile” scenele de violenţă din cursul celebrului carnaval.

Guvernatorul din Rio, Luiz Fernando Pezao, şi-a făcut „mea culpa”, afirmând că „au fost greşeli în primele două zile şi apoi patrulele au fost întărite”. „Dar cred că am făcut o greşeală”, a recunoscut acesta, adăugând: „Nu am fost pregătiţi”.

Poliţia s-a dovedit incapabilă să controleze situaţia din Rio, care a degenerat la un an de la Jocurile Olimpice, dar în special în ultimele luni. În iulie anul trecut, guvernul federal brazilian a trimis în stat 8.500 de militari cu rol de întărire a forţelor de ordine, dar fără efecte notabile.

În acelaşi timp, raziile din favele nu au fost suficiente pentru a eradica violenţa impusă de bandele de traficanţi de droguri.

Rio a mai recurs la asistenţa forţelor armate pentru evenimente de anvergură, în special sportive, dar pe o durată scurtă.

Recent, o mașină a intrat în pietonii aflați pe plaja Copacabana din Rio de Janeiro. 15 persoane au fost rănite.

Toamna trecută, un paznic a incendiat mai mulți copii, la o grădiniță din Brazilia. Patru dintre ei și-au pierdut viața, iar alți 25 au fost grav răniți.

FOTO – EPA


CITEȘTE ȘI…

Tudorel Toader: „Voi prezenta un raport în Parlament, joia viitoare, cu referire la activitatea DNA”

VIDEO EXCLUSIV/Cătălin Botezatu a trăit cât alții în zece vieți și-a făcut tot ce-a vrut. „Nici eu nu mai știu ce caut acum”


 

Citește mai multe despre armata, Brazilia, carnaval, Carnaval Rio de Janeiro, Poliție, Rio și securitate pe Libertatea.

Comentarii