Cuprins:
Avioanele au fost observate pe 10 octombrie la baza aeriană Machulishchy din Belarus.
În contextul atacurilor ucrainene recente asupra bazelor aeriene rusești, experții militari speculează că această mutare ar putea fi o încercare a Rusiei de a-și proteja avioanele de luptă.
„Există doar un număr limitat de MiG-31 – păstrarea lor în siguranță este importantă. MiG-31 pot fi bazate în Belarus și apoi pot zbura în spațiul aerian rusesc pentru a-și lansa armele, întorcându-se ulterior în Belarus, unde sunt considerate mai sigure”, de declarat Peter Layton, fost ofițer al Forțelor Armate Australiene.
Capacitățile MiG-31
Avioanele MiG-31 pot atinge viteze de până la 3.000 km/h și pot lansa rachete Kinjal cu o rază de acțiune de 2.000 km, punând întreaga Ucraină în pericol. Staționarea lor în Belarus le aduce mai aproape de liniile frontului, extinzându-le raza de luptă.
Ucraina a reușit să lovească mai multe MiG-31 rusești în ultimele luni.
Potrivit Kyiv Independent, atacuri cu drone asupra bazei aeriene Savasleyka pe 16 august au distrus cel puțin un MiG-31 și posibil au avariat altul.
Posibile motive ale mutării
Experții militari sugerează mai multe explicații pentru prezența avioanelor în Belarus. Unul dintre aceste motive ar putea fi protejarea flotei rămase de MiG-31 de atacurile ucrainene recente asupra bazelor militare rusești, care au vizat, în special, echipamente militare aeriene.
Un al doilea motiv ar fi pregătirea pentru un atac major asupra Ucrainei, similar cu cel din data de 26 august, care a devastat infrastructura energetică ucraineană.
Al treilea motiv speculat de experții militari ar fi testarea sistemelor sau derularea de exerciții militare alături de Forțele Aeriene din Belarus.
Andrii Kovalenko, șeful departamentului de contra-dezinformare al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, crede că Rusia ar putea planifica o provocare împotriva Belarusului pentru a învinovăți Ucraina.
Video released by the Russian Ministry of Defense shows a MiG-31 edge of space flight from the cockpit of the jet. pic.twitter.com/61ffOpggwG
— Historic Vids (@historyinmemes) February 2, 2024
Îngrijorări privind apărarea aeriană ucraineană
Prezența MiG-31 în Belarus ridică probleme pentru apărarea aeriană ucraineană. Doar sistemele Patriot și SAMP/T sunt capabile să doboare rachetele Kinzhal lansate de aceste avioane.
Președintele Volodimir Zelenski a avertizat Consiliul de Securitate al ONU pe 25 septembrie că Rusia pregătește un atac asupra a trei centrale nucleare ca parte a unei strategii de distrugere a rețelei energetice ucrainene înainte de iarnă.
Situația rămâne în continuare incertă, iar prezența MiG-31 în Belarus va fi monitorizată îndeaproape de autoritățile ucrainene și experții militari internaționali în perioada următoare.
dinamo_forever_77 • 13.10.2024, 18:02
Si or sa fie tinte legitime, precum ameninta moscova despre aviaonele F-16 daca vor fi stationate in state membre NATO.