Gospodinele pot scapa de munca pentru masa de Craciun apeland la un ajutor profesionist. Tariful ajunge pana la 2.500.000 lei.
Daca vreti sa fiti scutiti de corvoada de a gati de Sarbatori, puteti inchiria „o gospodina” la domiciliu. Majoritatea restaurantelor va pun la dispozitie atat bucatari care sa va gateasca meniuri speciale, cat si personal de servire.
Cristel Stan este bucatar din 1986 si s-a specializat in gastronomia internationala. In preajma Sarbatorilor, el isi ofera serviciile „caselor mari” si ne spune ca face treaba buna. „In cinci ani mi-am facut deja clienti care ma solicita constant. Cu serviciul am terminat-o, am lucrat destul la stat, asa ca acum am luat-o pe cont propriu. Cand sunt solicitat la vreo familie, de regula merg cu un baiat sau doi, care ma ajuta. Tariful meu este de 2,5 milioane lei, la o masa compusa din trei feluri, pentru 10 sau 12 invitati”, ne spune Cristel.
Bucatarul este foarte discret in privinta identitatii clientilor lui. „Nimanui nu i-ar conveni sa i se afle numele, pentru ca toti se lauda cu bucatele pe care le fac eu spunand ca au iesit din mana lor. Aplauzele le primesc astfel clientii mei, eu sunt omul din umbra”, ne spune Cristel. Bucatarul munceste o zi intreaga pentru a pune pe masa trei feluri de mancare deosebite. Inainte de toate, gazda trebuie sa cumpere toate alimentele pe care vrea sa le vada intr-o forma artistica pe masa. Cantitatile sunt de obicei de 12 sau 14 persoane, iar treaba merge mai repede sau mai greu, in functie de utilitatile existente in bucatarie. Cei mai multi dintre clientii bucatarului nostru prefera antreurile exotice, felurile de mancare mai deosebite. „Sarmale si friptura stie toata lumea sa faca, asa ca nimeni nu vine cu astfel de solicitari, mai ales de Revelion. Din carne se pot face o multime de bucate, daca mancati medalionul de caprioara facut de mine va lingeti pe degete”. Cristel spune ca pentru asemenea sarbatori este recomandabil sa nu se utilizeze aranjamentul tip „bufet suedez”, pentru ca, fiind un eveniment deosebit, oamenii trebuie sa stea laolalta, la o masa „imbracata” intr-o fata curata si apretata, cu aranjamente florale. „Bufetul risipeste oamenii in grupuri, de aceea eu recomand un mod de servire traditional”, ne spune bucatarul.
Restaurantele mari au disponibili bucatari pentru a organiza mese festive. De la „Velvet” aflam ca „manopera” la trei feluri de mancare, pentru 12 persoane, ar costa in jur de 1,5 milioane si, de asemenea, pot sa trimita si un ospatar, care se va multumi cu mai putin.
La „Discret House” se cere 100.000 lei de invitat, daca produsele preparate nu sunt foarte complicate, deci la 12 persoane ar fi 1,2 milioane lei, plus un comision pentru ospatar, daca se solicita.
Fostul bucatar al lui Ceausescu lucreaza in continuare la „case mari”.
Ion Zidaru, fostul bucatar al lui Ceausescu, ne-a spus ca si el e „amanetat” pentru perioada Sarbatorilor la cateva case de politicieni si oameni de afaceri. „Eu de obicei muncesc o noapte si o zi si le dichisesc de se mira toti invitatii. Nu servesc eu, ci fetele casei, caci au servitori acolo unde ma duc. Daca de Craciun totul se axeaza pe carne si nu trebuie sa lipseasca sarmalele, caltabosul, friptura la tava si salata boeuf, de Revelion, totul trebuie sa fie mai elaborat. Eu fac doua meniuri diferite, pe hartie si le prezint familiei, care opteaza pentru unul sau altul. Prima oara prepar o salata de cruditati, apoi o gustare din 7-8 sortimente minuscule (icre rosii, somon fume etc), apoi un curcan umplut cu castane, o rulada de purcel din lapte, un salau meuniere sau morun siberian ori nisetru cu o salata de telina cu maioneza si ciuperci. Trebuie sa fac bucate care se mananca usor, caci doamnele vin elegante si nu trebuie sa se pateze tot chinuindu-se sa taie curcanul sau purcelul”, ne spune Ion Zidaru.