MENIU CAUTĂ
24 Aug. 2018 16:55

Cine sunt cei șase procurori care vor scaunul lăsat liber de Kovesi. Ministerul Justiției a anunțat lista candidaților

Distribuie

Ministerul Justiției a anunțat cine sunt cei 6 candidați pentru funcția de procuror-șef al DNA. Vineri dimineață, ministrul Tudorel Toader anunțase că pe listă s-au înscris patru candidați. Până la finalul perioadei de înscrieri, alți doi procurori și-au mai depus candidaturile.

UPDATE ora 16:55. Sunt șase candidați la conducerea DNA, a anunțat Ministerul Justiției, la expirarea termenului limită în care puteau fi depuse candidaturile.

Ultimii doi procurori care și-au depus candidaturile sunt Adina Florea și Sorin Armeanu.

Astfel, cei șase candidați pentru funcția de procuror-șef al DNA sunt: Paula Tănase, Nicolae Lupulescu, Gabriela Scutea, Sorin Armeanu, Adina Florea şi Andrei Bodean.

Paula Tănase, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați

Cine este Paula Tănase, primul candidat pentru șefia DNA. Imagine cu Paula Tănase la birou

Cine este Paula Tănase, primul candidat pentru șefia DNA

În vârstă de 46 de ani, Paula Tănase a intrat în magistratură în 1996 și a mai candidat, fără succes, pentru șefia DNA în 2012, pe când era procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați. La acea vreme, Paula Tănase a intrumentat dosare ce vizau magistrați, polițiști, politicieni și oameni din servicii, acuzați că ar fi obținut ilegal locuințe sociale în centrul orașului Galați.

Nicolae Lupulescu, procuror militar

Cine este Nicolae Lupulescu

Nicolae Lupulescu are gradul de general-maior şi activează la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă el a fost detaşat la MApN, începând cu 14 martie 2016, pe o perioadă de trei ani. În martie 2017 a candidat pentru funcţia de şef al DIICOT, el fiind la acea vreme şef adjunct la Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari din cadrul DNA.

Anterior, el a ocupat funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei Parchetelor Militare.

Gabriela Scutea, fost secretar de stat în Ministerul Justiției condus de Monica Macovei

Gabriela Scutea și-a depus candidatura pentru șefia DNA

Scutea a fost numită procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă ÎCCJ în 2007, la propunerea ministrului Justiției de atunci, Monica Macovei.

În ianuarie 2016 a fost numită secretar de stat la Ministerul Justiției.

Potrivit CV-ului Gabrielei Scutea, ea a fost, între noiembrie 2006 – mai 2013, adjunct al Procurorului General, care era atunci Laura Codruţa Kovesi, şi era responsabilă pentru activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanţare externă, precum şi audit.

Andrei Bodean, procuror DNA Constanța

Cine este Andrei Bodean, al patrulea candidat înscris pentru șefia DNA. Imagine cu procurorul DNA Constanța, Andrei Bodean

În vârstă de 38, Andrei Bodean este procuror la Direcția Națională Anticorupție Constanța și a devenit cunoscut, după ce a trimis în judecată afaceriști și politicieni controversați, precum pe Nicușor Constantinescu, Radu Razăre și Sorin Strutinsky.

În decembrie 2017, procurorul Andrei Bodean a protestat față de modificările aduse legilor justiției, susținând că nimeni nu va mai fi în siguranță dacă acestea vor intra în vigoare

Andrei Bodean are 38 de ani și a intrat în magistratură în anul 2008, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța. Bodean a devenit cunoscut în 2011, datorită cazurilor de omor pe care le-a anchetat pe vremea când era criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța. A devenit procuror DNA în luna ianuarie 2013.

Adina Florea, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța

Sorin Armeanu, prim-procuror Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui

Știre inițială: 

Vineri dimineață, ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunțase că sunt patru candidați pentru funcția de procuror-șef al DNA, funcție rămasă vacantă după demiterea Laurei Codruța Kovesi.

„În acest moment sunt 4 candidați pentru funcția de procuror șef DNA și 14 candidați pentru funcția de judecător la TUE (Tribunalul Uniunii Europene -n.r.)! La orele 16.30, pe pagina MJ, vom afișa listele de candidați pentru cele două funcții!”, a scris ministrul Justiţiei,  pe Facebook.

Tudorel Toader nu a precizat însă cine este al patrulea candidat pentru șefia DNA.

În cursa pentru şefia DNA s-au mai înscris procurorul Gabriela Scutea, fosta adjunctă a Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul General, procurorul militar Nicolae Lupulescu şi procurorul Paula Tănase de la Parchetul Curţii de Apel Galaţi.

Vineri este ultima zi în care procurorii îşi pot depune, la Ministerul Justiţiei, candidatura pentru funcţia de şef al DNA.

Lista finală a celor care îndeplinesc criteriile necesare și programarea interviurilor vor fi publicate pe 29 august.

Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe data de 6 septembrie.


Citește și EXCLUSIV/ Pesta porcină a fost confirmată și în orașul Voluntari. A treia localitate din Ilfov unde a fost depistat virusul


 

Citește mai multe despre Tudorel Toader, DNA - Direcția Națională Anticorupție și ministerul justitiei pe Libertatea.

Comentarii