Mergi direct la conținut »
Noi cazuri de pestă porcină africană la porci domestici, în județul Sălaj
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Noi cazuri de pestă porcină africană la porci domestici, în județul Sălaj

Noi cazuri de pestă porcină africană la porci domestici, în județul Sălaj

Trei porci domestici au fost diagnosticaţi, recent, cu pestă porcină africană (PPA) în localitatea Doh, județul Sălaj, unde exista deja un focar al bolii declarat în luna februarie.

De Dragoș Tănase,

Boala a fost identificată în cadrul unor analize efectuate de medicii veterinari la porcilor domestici în sat, în scopul stingerii focarului, ce a trebui astfel menţinut, potrivit unui comunicat de presă al Instituţiei Prefectului Sălaj, dat publicităţii joi.

„În urma examenelor de laborator, în data de 10 aprilie au fost diagnosticaţi pozitiv la PPA trei porci, tot într-o exploataţie din localitatea Doh. În aceste condiţii, focarul din 16 februarie nu se poate închide, fiind menţinute în continuare în vigoare zonele de restricţii şi măsurile dispuse prin Planul de măsuri adoptat prin Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă nr. 3/ 2019”, se arată în comunicatul de presă menţionat, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, în exploataţia în care a fost identificat noul focar, s-au luat o serie de măsuri, precum: plasarea exploataţiei sub supraveghere; inventarierea animalelor existente în exploataţie, examinarea clinică a acestora şi recoltare de probe de sânge; întocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infecţie; sacrificarea animalelor din exploataţie; ecarisarea teritoriului prin îngroparea cadavrelor de porci şi dezinfecţia în totalitate a exploataţiei.

Un alt focar de PPA, diagnosticat în data de 30 ianuarie, într-o exploataţie din localitatea Bobota, a fost stins în 25 martie.


Citește și… Virusul Pestei Porcine Africane, depistat la doi mistreți din Sălaj. Animalele erau moarte, într-o pădure

Un mistreț cu pestă porcină eutanasiat a fost plimbat două județe. L-au ucis în Sălaj, dar l-au ars în Cluj. S-a declanșat o anchetă

Al doilea focar de pestă porcină a fost confirmat în județul Sălaj. Măsurile luate autorități


Close
Închide
  Close