Mergi direct la conținut »
Suspiciune de pestă porcină africană într-o gospodărie din Sălaj. Se așteaptă rezultatul probelor trimise la București
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Suspiciune de pestă porcină africană într-o gospodărie din Sălaj. Se așteaptă rezultatul probelor trimise la București

Suspiciune de pestă porcină africană într-o gospodărie din Sălaj. Se așteaptă rezultatul probelor trimise la București

O suspiciune de pestă porcină africană (PPA) a apărut, recent, la un porc domestic dintr-o exploataţie din localitatea Bobota, județul Sălaj. Probele, analizate inţial în laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, au fost trimise pentru analize de confirmare la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti.

De Dragoș Tănase,

„O probă de organe de la un porc domestic din localitatea Bobota, sacrificat de necesitate de către proprietar, a avut rezultat pozitiv la testul virusologic Pestă Porcină Africană (PPA), realizat luni, 28 ianuarie, în laboratorul din cadrul DSVSA Sălaj, existând astfel suspiciunea de PPA. Marţi, 29 ianuarie, proba a fost trimisă la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti, pentru confirmarea bolii”, se arată într-o informare de presă dată publicităţii marţi, 29 ianuarie, de Instituţia Prefectului Sălaj și citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, prefectul Florin Florian a emis, marţi, ordinul privind constituirea comisiei de evaluare pentru stabilirea valorii de despăgubire a celor 20 de porci domestici din exploataţia din localitatea Bobota, comisie care s-a deplasat la faţa locului, în cursul zilei, alături de mai mulţi inspectori de la DSVSA Sălaj, pentru a întreprinde acţiunile de intervenţie, conform Manualului operaţional pentru PPA.

Măsurile luate chiar în cursul zilei de marţi vizează:

  • plasarea exploataţiei sub supraveghere şi luarea măsurilor ce se impun în suspiciune de PPA;
  • inventarierea animalelor existente în exploataţie şi examinarea clinică a acestora;
  • întocmirea anchetei epidemiologice, cu stabilirea posibilei surse de infecţie;
  • sacrificarea tuturor animalelor din gospodărie;
  • evaluarea animalelor în vederea despăgubirii proprietarului;
  • ecarisarea teritoriului prin îngroparea cadavrelor de porci şi dezinfecţia în totalitate a exploataţiei.

Anul trecut, în luna august, un mistreț cu pestă porcină, eutanasiat, a fost plimbat două județe. L-au ucis în Sălaj, dar l-au ars în Cluj. Atunci, a fost declanșată o anchetă.


Citește și… Aceleaşi cifre, două interpretări. Cum văd Puterea şi Opoziţia reducerea şomajului şi a decalajului dintre bogaţi şi săraci


 

Close
Închide
  Close