UPDATE ora 20.00 Florin Iordache, președintele comisiei pentru modificarea Codurilor Penale, a declarat după ședința de marți că ei vor nişte legi mai bune, care să lase de o parte “arbitrariul”.

Coaliția anunță că va lua în calcul toate mendamentele depuse de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru că sunt importante.

Iordache: Nu putem împiedica pe niciun coleg să depună amendamente, dar de la a depune până la a susţine este drum lung

“Trebuie să înţelegem un lucru: ne dorim nişte legi mai bune, nişte legi care să lase la o parte arbitrariul. Ce ne interesează pe noi este ca toate acele amendamentele care beneficiază de o susţinere majoritară a CSM – repet, pentru noi este foarte importantă poziţia CSM – în altă ordine de idei Înalta Curte, Parchetul General, asta este ordinea. Asta nu înseamnă că, dacă unii dintre colegii noştri noştri au venit cu nişte propuneri care sfidează realitatea, vor fi şi susţinute. Sunt nişte amendamente, nu putem împiedica pe niciun coleg, indiferent de partidul din care face parte să depună amendamente, dar de la a depune până la a susţine este drum lung”, a susţinut Florin Iordache, la finalul şedinţei Comisiei.

Deputatul USR Stelian Ion, vicepreşedinte al Comisiei parlamentare speciale pentru Legile Justiţiei, a acuzat, la final, că dezbaterea Codurilor penale este una „pur formală”.

USR: Se încearcă pas cu pas modificarea Codurilor penale în favoarea infractorilor

„O şedinţă destul de lungă în care s-a dezbătut şi nu s-a votat nimic. Impresia este că avem o dezbatere de formă. Pentru mine asta e concluzia. În februarie 2017 s-a încercat cu Ordonanţa 13. Acum modificările, propunerile sunt de o amploare de 100 de ori mai mare, pentru că avem de-a face cu modificări la absolut toate capitolele din Codul penal şi Codul de procedură penală. (…) Se încearcă pas cu pas modificarea Codurilor penale în favoarea infractorilor şi lucrul ăsta se face dându-se impresia unei dezbateri, care în realitate este pur formală”, a afirmat Stelian Ion, marţi, la sfârşitul şedinţei comisiei.

Marți, au apărut mai multe amendamente noi la Codul penal și de procedură penală, semnate de parlamentari de la PSD, ALDE și UDMR. Cele mai controversate sunt ale lui Cătălin Rădulescu și Eugen Nicolicea.

Amendamente la Codul Penal, depuse la comisia pentru legile justiției prevăd că cei care divulgă date din dosare riscă închisoarea, pedepsele până la 3 ani se execută la domiciliu, iar confiscarea extinsă se poate aplica ”numai dacă există probe  certe că bunurile respective provin din activităţi infracţionale”.

ALDE propune detenție pe viață pentru cei care sunt vinovați de omor prin cruzime, fără alternativa închisorii până la 25 de ani.


La comisia specială pentru legile justiției, condusă de Florin Iordache au fost depuse mai multe proiecte de lege de modificare a Codurilor penale, asumate de coaliția PSD-ALDE, pe modelul legilor justiției, care au apărut, brusc, în dezbaterea Parlamentului. Săptămâna trecută,au avut loc dezbaterile generale asupra modificărilor codurilor penale, la ședință fiind prezenți și reprezentanți ai instituțiilor din sistemul judiciar.

În cadrul dezbasterilor, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a anunțat deja că va trimite Comisiei parlamentare speciale pe legile Justiţiei observaţii punctuale la proiectul de modificare a Codurilor penal, de procedură penală şi de procedură civilă.

„Ceea ce este cel mai important să înţelegem este că există o nevoie reală de modificare a acestor Coduri, fie că vorbim de nevoia generată de punerea în acord a legii cu deciziile CCR, de implementarea unor directive. (…) Sunt şi chestiuni care ţin de politica penală a statului, unele vizează strict oportunitatea şi pentru acestea răspunderea revine în cele din urmă Parlamentului, care va fi chemat să dea seamă cetăţenilor. Sunt foarte multe probleme care necesită o atenţie sporită şi multă muncă, răbdare şi deschidere spre dialog”, spunea preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan.

Opoziția a criticat dur proiectele de lege, care conţin „texte otrăvite”, unele dintre acestea fiind destinate „pentru anumite dosare penale ale unor politicieni”, afirma deputatul PNL Cătălin Predoiu, în cadrul dezbaterilor generale. „Simpla lectură a acestor proiecte demonstrează acest lucru, pentru că sunt amestecate amendamente benefice pentru garanţiile procesuale cu texte de-

a dreptul otrăvite, care distrug capacitatea parchetelor de a combate infracţionalitatea de orice fel, nu numai de corupţie, de a inculpa. Amestecaţi apă cu otravă în aceste proiecte. Rezultatul: un proiect otrăvit!”, susţinea Predoiu. deputatul S

Și USR, prin vocea deputatului Stelian Ion, a calificat proiectele de lege privind modificarea Codurilor penal, de procedură penală şi de procedură civilă ca fiind „deosebit de periculoase”. „Aceste proiecte de lege sunt un regres, sunt deosebit de periculoase şi trebuie să fim deosebit de atenţi la forma pe care o va adopta comisia. Evident că există o încărcătură foarte puternică de natură politică şi totdeauna trebuie să vedem cine face aceste propuneri, cu ce scop şi, ca să fim mai clari, vreau să nu trecem cu vederea faptul că cele trei proiecte de lege sunt propuse de 160 şi ceva de deputaţi şi senatori ai PSD şi de 17 parlamentari ALDE”, spunea Stelian Ion, membru al Comisiei speciale pe legile Justiţiei, arătând că „iniţiatorii din umbră” sunt în realitate „oameni care au grave probleme penale”.

O popunere a venit și din partea deputatului PSD Eugen Nicolicea. El a cerut ca, în cadrul dezbaterilor pe Coduri, să se facă o definire clară a sistemului judiciar, a cărei independenţă se cere apărată, în opinia lui neştiindu-se dacă acesta este independent sau nu atât timp cât nu are o definiţie.

„Cu privire la sistemul judiciar, nu am nimic împotriva termenului, numai că vreau şi eu o definiţie. Pentru că, neştiindu-se ce este, nu ştim dacă are independenţă. Dacă nu ştim dacă are independenţă, nu ştim dacă CSM are ce să apere. De asemenea, ne-am trezit prin toate MCV-urile, GRECO şi aşa mai departe să apărăm independenţa sistemului judiciar. Să ne dea cineva o definiţie şi atunci, dacă are independenţă, vă asigur că vom face totul ca să îi apărăm independenţa. Dacă o are. Neexistând o astfel de definiţie, am tras o concluzie că ar putea să fie instanţele plus parchetele – asta din butonul CSM-ului, când am apăsat şi am văzut că din sistemul judiciar lipsea CSM. Deci autoritatea judecătorească din care eliminăm CSM ar putea să fie sistemul judiciar. Dacă e aşa, nu cred că putem să vorbim de independenţa sistemului judiciar, de aceea mă deranjează”, a spus Nicolicea.

El a precizat că ”niciun judecător sau procuror nu a propus această definiţie”.

”Cred că judecătorii şi procurorii ştiu foarte bine ce înseamnă folosirea unor termeni exacţi şi nu e voie să se folosească sintagme de presă, nişte noţiuni care nu sunt definite nici în Constituţie, niciunde”, spunea săptămâna trecută, în comisie, deputatul PSD.

Printre modificările Codurilor, propuse de actuala coaliție, se află interzicerea spectacolului cătușelor, iar folosirea termenului ”penal” se pedepsește cu închisoare, potrivit proiectelor de modificare a Codului Penal, de Procedură penală și de procedură civilă. Proiectele își propun punerea în acord a legislației cu Direcțiva europeană privind prezumția de nevinovăție.

Neglijența în serviciu este eliminată, nu se mai confiscă bunurile dobândite înainte de 2012, se arată în proiectele de lege depuse la comisia specială din Parlament. În plus, se reduce termenul necesar pentru liberarea condiționată, de la 2/3 din pedeapsă la jumătate. Propunerile legislative intră, joi, în dezbaterea parlamentarilor.

Citește și: VIDEO/Amintiri din vremuri de război: foamete, bombardamente și frică. Cum au fost evacuați oamenii din Timișești

Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Playtech.ro
Femeia care are cel mai ciudat prenume din România. Toată lumea rămâne mască după ce aude numele ei
Jandarmeria Cluj și-a cerut scuze după defilarea dezastruoasă de 1 Decembrie: "Astfel de momente sunt de neacceptat"
Observatornews.ro
Jandarmeria Cluj și-a cerut scuze după defilarea dezastruoasă de 1 Decembrie: "Astfel de momente sunt de neacceptat"
Horoscop 2 decembrie 2021. Peștii au motive de revoltă împotriva unor situații complicate pe care le trăiesc acum
HOROSCOP
Horoscop 2 decembrie 2021. Peștii au motive de revoltă împotriva unor situații complicate pe care le trăiesc acum
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Știrileprotv.ro
România trebuie să înceapă să renunțe la încălzirea pe lemne în următorii 2 ani
Imagine cu puternic impact emoţional. Marea campioană, desfigurată de iubit. Plină de sânge, a anunţat că a fost strangulată şi dată cu capul de podea. Atacatorul a fost eliberat!
Telekomsport
Imagine cu puternic impact emoţional. Marea campioană, desfigurată de iubit. Plină de sânge, a anunţat că a fost strangulată şi dată cu capul de podea. Atacatorul a fost eliberat!
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie