MENIU CAUTĂ
14 Mar. 2018 19:00 , de Valentina Postelnicu

UPDATE. Comisia Iordache și-a reluat lucrările; Puterea vrea scoaterea președintelui din procedura de numire a șefului ÎCCJ

Distribuie

Comisia specială pentru legile Justiţiei a Parlamentului și-a reluat activitatea, miercuri, cu o primă lectură pe modificările aduse Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectele au fost contestate la Curtea Constituţională, iar acum parlamentarii trebuie să le pună în acord cu deciziile judecătorilor constituționali. Luni începe discuția pe amendamente. Opoziția acuză Puterea că încearcă să scoată președintele din procedura numirii șefului îCCJ și a vicepreședinților Înaltei Curți.

UPDATE oro 19.00 Comisia specială parlamentară pentru legile Justiţiei a avut miercuri o serie de discuţii organizatorice şi dezbateri generale pe proiectele de modificare a legilor 303/2004, 304/2004 şi 317/2004.

Membrii comisiei au parcurs într-o primă lectură modificările solicitate de Curtea Constituţională la proiectele de lege, fără a vota vreun articol.

Deputatul PNL Ioan Cupşa, membru în Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei, a afirmat, miercuri, că PSD şi ALDE urmăresc să îl scoată pe preşedintele României definitiv din procedura de numire a preşedintelui şi vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

„Constatăm prin textul propus astăzi, preşedintele nu mai are nicio competenţă cu instalarea conducerii ÎCCJ. Asta este voinţa politică a celor de la Putere de a-l scoate pe preşedintele României complet din procedura de numire a preşedintelui şi vicepreşedinţilor Înaltei Curţi”, a precizat Cupşa la finalul şedinţei comisiei.

Opoziţia a solicitat suspendarea lucrărilor acestei comisii până când va fi cerut un punct de vedere Comisiei de la Veneţia, însă solicitarea a picat la vot.

Ssăptămâna viitoare urmează să aibă loc dezbateri şi vot pe amendamente.

„Am remarcat că în afara textelor care au fost declarate în mod clar şi direct neconstituţionale prin sesizările pe care noi le-am făcut, în afara acestor texte, şi alte texte normative din propunerile pe care dânşii le-au făcut urmează a fi modificate încă o dată la propunerea lor”, a spus Cupşa.

Şedinţa comisiei va începe la ora 15,00. Comisia pentru legile Justiţiei urmează să facă şi o serie de modificări la Codul penal şi Codul de procedură penală.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, anunța, sâmbătă, după Congresul Extraordinar al PSD, că legile Justiţiei şi modificările aduse Codurilor penale vor fi adoptate până la finalul actualei sesiuni parlamentare.

„Până la finalul sesiunii, legile Justiţiei să fie adoptate şi au fost adoptate, dar asta nu înseamnă că s-au făcut sub presiune şi la legile Justiţiei articolele declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională vor fi modificate în raport cu ceea ce a decis CCR. Iar la Codurile penale, la fel, cu dezbateri largi, sper cu aceeaşi implicare, pentru care le mulţumim şi CSM, şi asociaţiilor de magistraţi şi cu o comunicare mult mai bună şi directă cu Consiliul Europei, cu Comisia Europeană”, a afirmat Dragnea.

Comisia specială care se ocupă de legile din domeniul justiției a respins, recent, propunerea PNL de solicitare a unui aviz din partea Comisiei de la Veneția pe proiectul de modificare a legilor justiției și de realizare a unui studiu de impact pentru același proiect. Iar aceeași solicitare depusă de Opoziție la Birourile Permanent reunite a fost trimisă la comisia juridică, pentru un punct de vedere.
Judecătorii CCR au analizat, în ultima perioadă, sesizări din partea ÎCCJ şi PNL pe legile justiţiei, dar și din partea USR-ului.

Citește și: Rusia recomandă Marii Britanii să nu o amenințe, pentru că este 'o putere nucleară'

Loading...
Comentarii