Mergi direct la conținut »
UPDATE  | Senatul a prelungit până pe 6 mai nominalizarea la CCR. Tăriceanu anunţă că propunerea de judecător va fi decisă de coaliţia PSD-ALDE
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE | Senatul a prelungit până pe 6 mai nominalizarea la CCR. Tăriceanu anunţă că propunerea de judecător va fi decisă de coaliţia PSD-ALDE

UPDATE | Senatul a prelungit până pe 6 mai nominalizarea la CCR. Tăriceanu anunţă că propunerea de judecător va fi decisă de coaliţia PSD-ALDE

Biroul Permanent al Senatului s-a reunit, vineri, în şedinţă de urgenţă, pentru a prelungi termenul de nominalizare a propunerii pentru Curtea Constituţională din partea acestui for legialativ, iar noul termen este 6 mai. Trei judecători îşi finalizează mandatul de 9 ani şi urmează să fie schimbaţi: Ştefan Minea, Maya Teodoroiu şi Petre Lăzăroiu. Cele trei posturi aparţin Camerei Deputaţilor, Senatului şi preşedintelui Klaus Iohannis, care trebuie să vină, în perioada următoare, cu propuneri noi.

De Valentina Postelnicu,

Pentru cele trei posturi sunt vehiculate mai multe nume, de la politicieni, precum Florin Iordache (PSD), Șerban Nicolae (PSD), Eugen Nicolicea (PSD), sau Teodor Meleşcanu, din partea ALDE, dar şi Cristina Tarcea, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, al cărei mandat expiră în vara acestui an şi care ar putea fi propusă de şeful statului.

UPDATE ora 16.00 Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, vineri, că termenul pentru nominalizarea unui judecător la CCR, din partea Senatului, a fost prelungită până în data de 6 mai. Tot atunci va trebui să vină cu o propunere şi Camera Deputaţilor, iar al treilea judecător va fi propus din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

Tăriceanu a precizat că propunerea din partea Senatului va fi decisă de coaliţia PSD-ALDE.

Până acum, se ştia că PSD va face propunerea la Camera Deputaţilor, şi ALDE la Senat, astfel că PSD ar putea lua decizia în ambele cazuri.

Întrebat dacă sunt tensiuni în coaliţie, în urma acestei decizii, Tăriceanu a spus că va fi o singură propunere pentru CCR, din partea coaliţiei PSD-ALDE şi nu a dorit să spună dacă PSD va face nominalizarea.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat că deocamdată nu există nicio candidatură depusă la Senat pentru numirea unui nou judecător la Curtea Constituţională, adăugând că îl interesează „foarte puţin” partidul sau ONG-ul care vine cu o astfel de propunere, însă nu crede în cei care „şi-au bătut joc” de drepturile omului.

Un român n-a știut că a câștigat 3,7 milioane de euro la loto! Cum a aflat întâmplător, după trei săptămâni
Recomandări

Un român n-a știut că a câștigat 3,7 milioane de euro la loto! Cum a aflat întâmplător, după trei săptămâni

„Propunerea poate să vină din partea oricui. Şi a societăţii civile, dar aia civilă, nu aia cu epoleţi pe sub maieu. Deocamdată, nu am nicio candidatură. Când am să văd numele celor care îşi doresc să ajungă judecător la Curtea Constituţională, am să mă pronunţ. Şi mă interesează foarte puţin dacă e o propunere din partea PSD, din partea ALDE, din partea UDMR sau altui partid, sau din partea ONG-urilor. Eu nu cred însă în cei care şi-au bătut joc de drepturile omului, de valorile fundamentale constituţionale, în cei care au considerat că protocoalele secrete şi înţelegerile securistice oculte fac parte dintr-o democraţie europeană”, a afirmat acesta la Senat.


Data limită pentru prezentarea noilor propuneri pentru judecători CCR era 22 aprilie, însă partidele nu au avansat niciun nume.

Tragedia de la Timișoara. Ofițer ISU: 'Ni s-a cerut să păstrăm secretul în privința echipajelor care au intervenit în primele zile în bloc și s-au contaminat!'
Recomandări

Tragedia de la Timișoara. Ofițer ISU: 'Ni s-a cerut să păstrăm secretul în privința echipajelor care au intervenit în primele zile în bloc și s-au contaminat!'

Săptămâna viitoare, parlamentarii revin la muncă, după mini-vacanţa de Paşte şi 1 mai.

În spaţiul public au apărut, deja, pe surse, nume de propuneri pentru funcţiile de judecător CCR: actualul preşedinte al comisiei speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, sau ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, favorit din partea ALDE, pentru postul propus de Senat.

Pe lângă propunerea Senatului, mai trebuie să vină cu nominalizări şi Camera Deputaţilor şi Preşedinţia.


Citeşte şi:

VIDEO | Siegfried Mureșan, candidat PNL pentru Parlamentul European, actual europarlamentar: ”Mi-e teamă că părinților mei, care sunt profesori, le vor scădea din nou salariile”

Close
Închide
  Close