Mergi direct la conținut »
Trei judecători CCR îşi încheie mandatul. Parlamentul şi preşedintele Iohannis trebuie să vină cu noi nominalizări. Încep negocierile politice în coaliţie
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Trei judecători CCR îşi încheie mandatul. Parlamentul şi preşedintele Iohannis trebuie să vină cu noi nominalizări. Încep negocierile politice în coaliţie

Trei judecători CCR îşi încheie mandatul. Parlamentul şi preşedintele Iohannis trebuie să vină cu noi nominalizări. Încep negocierile politice în coaliţie

Se pregătesc schimbări la Curtea Constituţională. Trei judecători îşi finalizează mandatul de 9 ani şi urmează să fie schimbaţi: Ştefan Minea, Maya Teodoroiu şi Petre Lăzăroiu. Cele trei posturi aparţin Camerei Deputaţilor, Senatului şi preşedintelui Klaus Iohannis, care trebuie să vină, în perioada următoare, cu propuneri noi. Schimbările de la Curte vin în contextul în care, pe masa judecătorilor se află dosare importante, printre care sesizarea lui Florin Iordache privind completurile specializate din justiţie, care vizează şi dosarul lui Liviu Dragnea. 

De Valentina Postelnicu,

Apar deja nume pentru postul de judecător: Florin Iordache , Teodor Meleşcanu şi Toni Greblă, printre variante

În spaţiul public au apărut, deja, pe surse, nume de propuneri pentru funcţiile de judecător CCR: actualul preşedinte al comisiei speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, sau ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, favorit din partea ALDE, pentru postul propus de Senat.

Şi actuala şefă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, căreia i se încheie mandatul, a fost vehiculată ca propunere din parte Preşedinţiei. O altă variantă apărută este cea a Laurei Codruţa Kovesi, pe acelaşi post.

Florin Iordache spune că nu vrea să fie judecător CCR

PSD a anunţat deja că face nominalizări şi la Camera Deputaţilor şi la Senat pentru funcţiile de judecător la Curtea Constituţională până pe 7 mai. „Până în 7 mai, PSD va avea două nominalizări – şi la Cameră şi la Senat – pentru funcţia de judecător la CCR”, a afirmat deputatul PSD Florin Iordache, la Realitatea Tv.

Întrebat dacă i s-a propus să fie judecător la Curtea Constituţională, Iordache a spus: „Nu. Sursele nu funcţionează”. „Foarte corect e aşa: mă voi mai duce la CCR să susţin puncte de vedere sau conflicte, pentru că aţi văzut că am avut un conflict, cel care viza protocoalele, pe 20 mai se va finaliza şi cel privind completurile de cinci”, a adăugat Florin Iordache, subliniind că este sigur că va avea câştig de cauză.

Gheorghe Dincă este mândru că este anchetat în paralel și de FBI. „Popicu” a învățat procedurile judiciare în celulă
Recomandări

Gheorghe Dincă este mândru că este anchetat în paralel și de FBI. „Popicu” a învățat procedurile judiciare în celulă

Întrebat dacă Toni Greblă, secretarul general al Guvernului, ar putea fi una dintre nominalizări, Iordache a răspuns: „Nu ştiu. A fost dumnealui acolo”.

Camera Deputaţilor a declanşat deja procedura de numire a unui nou judecător CCR, în locul lui Ştefan Minea

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat, deja, procedura de numire a unui judecător la Curtea Constituţională în locul lui Ştefan Minea, căruia îi expiră mandatul în data de 15 iunie.

Astfel, până pe 6 mai vor fi depuse propunerile grupurilor parlamentare pentru acest post, Comisia juridică va întocmi raportul până pe 7 mai iar până în 15 mai plenul Camerei Deputaţilor urmează să dea votul.

Curtea Constituţională a României a trimis o scrisoare conducerii Camerei Deputaţilor informând că în data de 15 iunie expiră mandatul judecătorului Ştefan Minea, care a fost numit de forul legislativ în 15 iunie 2010 pentru un mandat de nouă ani.

O hackeriță pe jumătate româncă face furori în SUA: 'Pot să șterg toate voturile lui Donald Trump'
Recomandări

O hackeriță pe jumătate româncă face furori în SUA: 'Pot să șterg toate voturile lui Donald Trump'

Şi mandatul judecătoarei Maya Teodoroiu, numită de Senat, expiră iar conducerea Camerei superioare a Parlamentului urmează să stabilească un calendar pentru numirea unui nou judecător.

De asemenea, mandatul judecătorului CCR Petre Lăzăroiu va expira în data de 2 iunie iar preşedintele Klaus Iohannis urmează să numească persoana care îl va înlocui.

Citeşte şi: Clanul PSD Cosma, asfalt în Ploiești, tango la Miami. Iubita lui Vlad Cosma are firmă de asfaltări pe bani publici!

Close
Închide
  Close