ORA 18:40 Ludovic Orban demisionează din fruntea Camerei Deputaților

Ludovic Orban și-a anunțat demisia din fruntea Camerei Deputaților, după pierderea alegerile din PNL. „Între mine și președintele Iohannis nu mai există niciun parteneriat”, a anunțat el.

„Mulțumesc celor aproape 1.900 de colegi care mi-au dat încrederea. Îl felicit pe Florin Cîțu pentru alegerea ca președinte al PNL. De-a lungul carieriei mele de 31 de ani am apăratat valorile liberale și am acționat pentru a pune în practică idealul valorilor liberale. Voi rămâne consecvent, îmi voi păstra convingerile politice. Voi continua să acționez cum am făcut-o și până acum alături de colegii mei. Demisia mea din fruntea Camerei Deputaților va fi luni pe masa președintelui ales Florin Cîțu”, a declarat Ludovic Orban.

ORA 18:30: Florin Cîțu, ales președinte

Theodor Stolojan a anunțat că Florin Cîțu a câștigat alegerile cu 60,2% din totatul voturilor exprimate de delegați, în timp ce Ludovic Orban a fost votat de 39,8%.

Gabriel Liiceanu arată acuzator spre Iohannis pentru lipsa de reacție în cazul plagiatului lui Sorin Cîmpeanu: „E stupefiant. Ne aruncă în brațele rușinii Europei”
Recomandări
Gabriel Liiceanu arată acuzator spre Iohannis pentru lipsa de reacție în cazul plagiatului lui Sorin Cîmpeanu: „E stupefiant. Ne aruncă în brațele rușinii Europei”

„Vă promit că voi președintele tuturor liberalilor indiferent pe cine au votat astăzi. Suntem un partid unit și vom folosi toate resursele împotriva adversarului nostru politic – PSD. Împreună construim România liberală”, a declarat Florin Cîțu.

ORA 16:30: S-a încheiat votul

Delegații prezenți la Congresul PNL au terminat de votat. Urnele sunt acum sigilate și vor fi duse într-o sală unde va începe numărarea buletinelor de vot.

Votarea a fost marcată de mai multe incidente, după ce unii delegați au ieșit cu buletinul neîmpăturit și au arătat astfel cu cine au votat, în timp ce alții au fost surprinși că își fotografiau votul.

În scurt timp, va fi anunțat numele președintelui ales prin vot de delegați.

ORA 15:45: Ludovic Orban a votat

Președintele PNL a declarat după ce a ieșit din cabina de vot că unor delegați li s-a cerut să fotografieze votul.

„Sunt semnale din cel puțin 14 organizații, unde sunt oameni cărora li s-a cerut foarte clar să își arată votul, în Constanța, Vaslui, Neamț, Teleorman. Să le fie rușine. Asta nu e democrație”, a declarat Ludovic Orban.

ORA 15:23: Premierul Florin Cîțu a votat

Întrebat dacă la Congres s-au respectat măsurile de prevenție, Florin Cîțu a răspuns: „s-au angajat foarte bine în condiții de securitate. Oamenii au avut mască. Specialiștii vor spune dacă s-au distanțat sau nu. Eu vă spun că a fost organizat bine. Organizatorii vor spune cum au organizat acest congres, eu vă spun că azi a fost organizat bine”.

EXCLUSIV. O femeie acuză că preotul Visarion Alexa a violat-o chiar în chilia în care spovedea. Publicăm dovada că i-a spus unui alt preot foarte cunoscut, dar acesta a tăcut. Ce spune avocatul lui Alexa
Recomandări
EXCLUSIV. O femeie acuză că preotul Visarion Alexa a violat-o chiar în chilia în care spovedea. Publicăm dovada că i-a spus unui alt preot foarte cunoscut, dar acesta a tăcut. Ce spune avocatul lui Alexa

Legat de momentul în care a fost huiduit în timp ce își prezenta moțiunea, Florin Cîțu a transmis că: „A fost foarte bine ce s-a întâmplat azi pentru că s-a văzut clar o echipă, echipa mea care respectă fiecare membru al PNL și cealaltă echipă care azi a demonstrat altceva, dar vă garantez că de luni vom fi cu toții o echipă.

ORA 15:08: A început votul

Delegații așteaptă în fața cabinelor pentru a primi cele trei buletine. S-au format cozi.

1-9Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Theodor Stolojan, președintele Comisiei de Organizare a Congresului PNL, a explicat delegaților procedura de vot. Acesta a anunțat că la Congres s-a înregistrat o „prezență aproape record” – 4.874 de delegați s-au înregistrat pentru a participa la vot.

„Singurul vot valabil este acela prin încercuirea numărului, nimic altceva, orice vot în care se încercuiește numele sau alte asemenea lucruri nu e valabil. Potrivit, regulilor pe care le avem în PNL singurul vot valabil este prin încercuirea numărului din dreptul candidatului, orice altă procedură de vot  înseamnă vot anulat. Sunt trei buletine de vot, culoarea albă pentru șefia partidului, cea galbenă pentru Curtea de Arbitraj și cea albastră pentru Comisia Națională de Revizie și cenzori”, a explicat Theodor Stolojan.

Pensionarii români renunță la medicamente, murături și carne ca să-și plătească facturile la iarnă. „Am trecut prin perioade şi mai grele, ştim cum e”
Recomandări
Pensionarii români renunță la medicamente, murături și carne ca să-și plătească facturile la iarnă. „Am trecut prin perioade şi mai grele, ştim cum e”

ORA 13:42: Ludovic Orban: „Nu avem un premier și un guvern cu care ne putem mândri

„Problema mea azi este legată de tocmai ce a spus colegul și prietenul meu Florin Cîțu despre faptul că toate deciziile le va lua împreună cu dumneavoastră, ca și cum eu nu aș fi consultat PNL. Mă îndoiesc, pentru că nu îmi aduc aminte ca Florin Cîțu să fi consultat pe cineva când mi-a dat afară toți consilierii de stat care au fost pe cabinetul PNL. Nu îmi aduc aminte ca Florin Cîțu să fi consultat pe cineva atunci când l-a demis pe ministrul Nazare, sigur mi-a cerut părerea, dar nu am fost de acord. Nu în ultimul rând, nu îmi aduc aminte să fi fost consultat un for al PNL înainte de deciziile care au la criza guvernamentală și care au dus la retragerea din coaliție a USR PLUS. Nu a fost consultat nici președintele PNL și nici Biroul Politic al PNL. Au fost două decizii luate de premier”, a spus Ludovic Orban în discursul său.

De asemenea, președintele PNL a vorbit și despre viitorul coaliției de guvernare.

„Fraților, ce facem cu guvernarea? Realitatea este în momentul de față că suntem într-o ecuație aproape imposibilă. Atâta timp cât nişte parteneri care au fost cu noi în coaliţie s-au retras din coaliţie şi au spus că au o singură condiţie pentrul a reveni în coaliţie, stau şi mă întreb cum vom îndeplini această condiţie. Şi dacă nu vom îndeplini această condiţie, cu cine facem majoritate parlamentară? Credeţi că există vreun liberal care să fie cu capul pe umeri şi care să fie de acord cu refacerea USL? Eu cred că nu. Iar dacă există cineva, să o spună deschis, pentru că negocieri pe sub masă s-au făcut şi dacă cineva îşi imaginează că guvern minoritar va putea rezista cu sprijin în parlament, înseamnă că este naiv”, a mai precizat Orban.

Avem două variante de strategie: de a rămâne principalul partid de guvernământ prin refacerea Coaliției. După Congres cum ne vom prezenta în fața partenerilor dacă a fost ales cel care a provocat criza și nu cel care are soluția. Astăzi nu avem un premier şi un guvern cu care să ne putem mândri. Niciodată nu a existat vreun guvern sau premier care să aibă o cotă de neîncredere atât de joasă.

Ludovic Orban

„Să nu mi-o luați ca lipsă de modestie: Din punct de vedere moral, din punct de vede al opiniei publice, Ludovic Orban a câștigat această competiție. Este adevărul pe care-l știți fiecare dintre voi”, a mai spus Orban.

ORA 13:18: Rareș Bogdan: „Dușmanii sunt în afara sălii, nu aici”

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a declarat, sâmbătă, că PNL trebuie să rămână unit și după alegerile interne.

„Adversarii, dușmanii sunt în afara sălii, nu aici. E absolut normal să susțineți un candidat sau altul, asta se va vedea la vot, dar nu cred că cinci județe puteți să încercați să rechiziționați o sală, bazându-vă pe bunul simț al celorlalți. PNL înseamnă că toți cei de aici suntem împreună. România se schimbă și trebuie guvernată coerent. Vă rog, demisia nu se strigă în această sală pentru că este guvernul nostru. Noi nu suntem PSD, noi ne susținem guvernul”, a precizat Rareș Bogdan.

Acesta le-a spus liberalilor că în timpul campaniei a fost atacat din toate părțile.

„Florin ești un om onest. Eram alături de el când a primit un telefon la Maramureș. Ce avem noi cel mai de preț pe lume: mama. M-a durut să văd că cel mai dur atac s-a dus inclusiv împotriva mamei sale defuncte. A fost cel mai josnic atac”, a mai subliniat Rareș Bogdan.

ORA 12:33: Florin Cîțu, huiduit când s-a adresat liberalilor prezenți la Congres

„Cei care strigați demisia știți ce înseamnă să vă dați jos propriul guvern, numai Dragnea făcea asta. Câtă emoție, PNL este viu și asta trebuie să vadă toți românii: democrație. O campanie lungă și dificlă. Eu vă spun că nu regret nimic din această campanie, pentru că în această campanie am văzut România și ce au nevoie românii și vă spun că au nevoie de liberalism”, a spus Florin Cîțu, atunci când a fost fluierat și huiduit de susținătorii lui Orban, în timp ce se adresa liberalilor.

Premierul a mai transmis că ia în considerare este refacerea coaliției cu USR-PLUS.

„Eu cred că după ce se va termina și Congresul de la USR-PLUS vom vedea lucrurile altfel. De mâine eu voi începe reconstrucția împreună cu acești oameni. Singura soluție este să refacem alianța cu USR-PLUS. Eu vă spun că și la ei sunt oameni care doresc să-și ducă mai departe proiectele pe care le-au început”, a mai completat Florin Cîțu.

Citește și: Cîțu, atac la adresa lui Orban în timpul discursului: „Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie PSD”

ORA 12:19: Mesajul lui Orban pentru liberali

Ludovic Orban și-a prezentat raportul de activitate în cadrul Congresului.

„În condiții grele cu PSD care a acaparat toate pozițiile statului, cu un PSD cu o majoritate parlamentară și apăsătoare, PNL a dus o luptă de zi cu zi împotriva PSD și a  reușit să înfrângă această ciumă roșie și să îl scoată de la guvernare. 

Prima decizie pe care am luat-o a fost cea din 2018 când am decis dispozitivul strategic de luptă pentru PNL. Am stabilit candidatul la președinție pentru al doilea mandat a fost desemnat Klaus Iohannis și premier a fost desemnat în persoana președintelui PNL. Întreaga strategie a fost centrată în jurul acestor vectori de imagine fundamentali în viitorul PNL”, a transmis Ludovic Orban.

Președintele PNL a trecut în revistă rezultatele obținute de PNL la alegerile din ultimii ani.

„După alegerile europarlamentare am reușit pentru prima dată în 30 de ani ca un partid de dreapta să dea jos prin moțiune de cenzură un Guvern de stânga. Imediat după preluarea guvernării PNL a intrat în campanie pentru alegeri prezidențiale, Klaus Iohannis a fost sprijinit de PNL și a obținut cel mai mare scor din ultimii 31 de ani, în ambele tururi. Deși strategia a fost de a determina anticipate și reușisem primul pas, din păcate România a fost confruntată cu o pandemie și PNL și-a asumat răspunderea de a guverna în cea mai grea perioadă după al doilea război mondial și a făcut-o bine”, a precizat Orban.

ORA 12:07: Klaus Iohannis a plecat de la Romexpo

Șeful statului a plecat din sala în care se ține Congresul PNL la 12:00.

El a fost însoțit până la ieșire de cei doi candidați la șefia partidului, Ludovic Orban și Florin Cîțu.

ORA 12:00: Discursul lui Kelemen Hunor, la Congres

La eveniment a fost prezent și Kelemen Hunor, președintele UDMR, care le-a transmis liberalilor să treacă „peste orgolii” și să nu renunțe la parteneriat pentru a pune în aplicare programul de guvernare.

„PNL și UDMR fac parte din aceeași familie politică europeană, suntem membri în aceeași coaliție și dezideratele ne orientează în aceeași direcție. Putem să mai avem dispute, dar pe parcursul anilor am învățat că în coaliție este nevoie de înțelegere, de răbdare și de compromisuri. În aceste condiții politice și sociale, vă îndemn să nu renunțăm la parteneriat, să trecem peste orgolii, pentru că până la urmă, politica este despre oameni și despre cetățeni. Un alt argument este acela că trebuie să rămânem strânși legați de promisiuni și de programul de guvernare, pentru că așteptarea cetățenilor vine după o lungă lipsă de predictibilitate și este uriașă”, a declarat Kelemen Hunor, președintele UDMR.

ORA 11:30: Klaus Iohannis, despre competiția internă din PNL

Lucrările Congresului au fost deschide cu discursul susținut de preşedintele Klaus Iohannis.

„Nu ne-am întâlnit de multă vreme în această formulă și vă salut cu căldură pe toți. Ne aflăm și nu pentru prima dată într-un punct de inflexiune nu doar pentru PNL, ci și pentru România. Trebuie să recunoaștem că nu a fost o campanie internă așa cum mulți ne-am fi dorit. PNL este un partid viu, competiția a fost mereu încurajată, dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe dezbateri de idei, mai multe discuții aplicate pe moțiuni și pe proiecte. Să nu ne amăgim, sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde anumite derapaje și atacuri la persoană ca cele la care am asistat în ultimele luni. Astfel de atitudini nu trebuie să mai vedem niciodată, nu doar în interior PNL, ci la niciun partid. Din păcate s-au spus lucruri grave, s-au folosit cuvinte dure care sapă credibilitatea unui partid puternic încercat, un partid care a avut curajul să-și asume responsabilitatea guvernării într-o perioadă extrem de dificilă. Este păcat ca acest curaj să fie pus în umbră de atacuri din interior”, a transmis Klaus Iohannis, sâmbătă, la congresul PNL.

Știu că vă doriți ca România să fie condusă de un guvern în care forța motrice este PNL. Este imperativ să depășim cât mai repede actuala criza. Această guvernare trebuie să continue pentru ca nu există niciun motiv real ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia.

Klaus Iohannis:

Iohannis a mai transmis că „viitorul președinte al PNL va avea o misiune foarte grea”.

„Să demonstreze în primul rând că PNL este în continuare cel mai important partid din România, nu doar pentru tradiția sa, ci pentru că principiile liberalismului sunt singurele pe care se poate clădi o țară profund democratică. Să nu uităm că am promis oamenilor în 2020 patru ani de stabilitate politică. Azi, liberalii își aleg conducerea pe care o cred potrivită. De mâine însă ambele echipe trebuie să fie conștiente că menținerea unității partidului este esențială pe mai departe”, a mai punctat Klaus Iohannis.

Citește și :Iohannis, la Congresul PNL: „Am asistat la derapaje și atacuri la persoană. Nu trebuie să mai vedem astfel de atitudini niciodată”

ORA 11:02: Klaus Iohannis a ajuns la Congresul PNL

Președintele României a ajuns la Romexpo la ora 11:00. Klaus Iohannis a fost așteptat la intrarea în Romexpo de cei doi candidați: Ludovic Orban și Florin Cîțu.

Florin Cîțu este noul președinte al PNL. L-a învins pe Ludovic Orban la o diferență de aproape 1.000 de voturi
Foto: Vlad Chirea

Șeful statului a fost primit cu aplauze la în momentul în care a intrat în clădire, însă nu a făcut declarații de presă.

ORA 10:17: Premierul Florin Cîțu: „Mă simt încrezător”

Premierul Florin Cîțu a ajuns la Romexpo în jurul orei 10:00 și a spus că se simte încrezător în ceea ce privește Congresul de azi.

„Sunt încrezător. A fost o campanie dificilă, dar una foarte bună pentru PNL, pentru că după ziua de azi PNL o să fie mai unit, mai puternic și se va pregăti în fiecare zi pentru a câștiga alegerile din 2024. Eu sunt mându că am avut o campanie optimistă”, a transmis premierul Florin Cîțu, într-o declarație de presă.

Florin Cîțu este noul președinte al PNL. L-a învins pe Ludovic Orban la o diferență de aproape 1.000 de voturi
Foto: Vlad Chirea

Întrebat cum o să evolueze cariera sa de premier după congresul de azi, Cîțu a răspuns: „Cariera mea de premier va fi așa cum a fost și până acum, ceea ce am promis am făcut, asta voi face și în perioada următoare.”

ORA 10:17: Emil Boc: „Competiția se încheie azi”

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, unul dintre principalii susținători ai premierului, a ajuns la Romexpo în jurul orei 10:00.

„Se încheie azi competiția. Partenerii de la USR-PLUS sunt așteptați la masa guvernării. Așteptăm mai întâi finalizarea congreselor PNL și USR-PLUS”, a declarat Emil Boc , sâmbătă.

ORA 9:46: Rareș Bogdan: „Va fi un festival al bunului simț”

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a declarat, sâmbătă dimineața, la Romexpo că premierul Florin Cîțu este cel care va câștiga șefia partidului.

„Va fi un festival al bunului simț azi. Va fi un moment extrem de important pentru PNL pentru că va fi aleasă noua conducere a partidului pentru 4 ani de zile. O conducere care va fi într-un parteneriat asumat cu președintele României, o conducere care se va afla în spatele lui Florin Cîțu care va câștiga și care va continua guvernarea”, a declarat Rareș Bogdan, într-o declarație transmisă live de Digi24.

ORA 9:25: Ludovic Orban a ajuns primul la Congres

Ludovic Orban, președintele PNL, a ajuns, în jurul orei 09:20, la Romexpo, unde are loc congresul PNL, anunță Digi24.

„Încrederea mea este că nu vor fi încercări de fraudă. Ca președinte al partidului nu am avut posibilitatea să intervin. Avem o comisie de organizare, avem o comisie de numărare și validare a votului care este condusă de domnul Stolojan. Am încredere că vor fi respectate toate procedurile de vot, astfel încât să fie asigurat secretul absolut al votului. Este binevenit președintele, este partener al PNL și nu este primul eveniment la care participă”, a declarat Ludovic Orban, într-o declarație de presă, transmisă de Digi24.

Florin Cîțu este noul președinte al PNL. L-a învins pe Ludovic Orban la o diferență de aproape 1.000 de voturi
Foto: Vlad Chirea

Ulterior, Ludovic Orban a declarat într-o conferință de presă că „am convingerea că voi câștiga, eu am încredere în discernământul delegaților prezenți”. De asemenea, președintele PNL a mai avut un mesaj pentru cei care votează azi viitorul președinte al PNL.

„Liberalii au de ales între un candidat  premier în funcție care este cel care a provocat criza politică și guvernamentală și omul care vine cu soluția pentru a pune punct acestei crize pentru asigurarea unui guvern stabil și performant”, a mai punctat Orban.

ORA 9:12: Protest înainte de Congresul PNL

În jur de 20 de persoane s-au adunat, sâmbătă dimineața, în față la Romexpo, unde are loc Congresul PNL, în cadrul unui protest simbolic organizat de comunitatea Declic. Aceștia au adus în fața clădirii un ciolan cu mesajul „După ce vă împărţiţi ciolanul, desfiinţaţi Secţia Specială!”.

Florin Cîțu este noul președinte al PNL. L-a învins pe Ludovic Orban la o diferență de aproape 1.000 de voturi
Foto: Vlad Chirea

„Lupta internă din PNL a pus stăpânire pe toată România și, în loc să lucreze la îndeplinirea programului de guvernare, liberalii se bat întruna pe ciolan. Dar ciolaniada trebuie să înceteze și acum e momentul potrivit să atragem atenția asupra promisiunilor din programul de guvernare rămase neîndeplinite. De exemplu, nu au reușit să desființeze Secția Specială, așa cum și-au asumat în campania electorală”, se arată în comunicatul transmis de Declic.

Câțiva oameni aflați în față la Romexpo au protestat și față de valul scumpirilor din energie și gaz din România.

Citește și: Protest la Congresul PNL. Declic: „După ce vă împărţiţi ciolanul, desfiinţaţi Secţia Specială”

Florin Cîțu este noul președinte al PNL. L-a învins pe Ludovic Orban la o diferență de aproape 1.000 de voturi
Foto: Vlad Chirea

Accesul la congres se face în baza certificatului verde, fiind permis doar celor care s-au vaccinat, au un test negativ sau au trecut prin boală.

Ludovic Orban a precizat că 80% dintre delegaţi sunt vaccinaţi, iar cei care nu au fost imunizaţi prin vaccinare vor participa la congresul din 25 septembrie, unde se va alege noul lider al PNL, după ce vor face teste pentru depistarea infecţiei cu COVID-19.

Cum se desfășoară Congresul PNL din 25 septembrie

Congresul începe la ora 11.00 cu o luare de cuvânt a președintelui Klaus Iohannis, urmată de mesaje video trimise de liderii Partidului Popular European, prezentarea rapoartelor de activitate și discursurile celor doi candidați.

Votul începe în jurul orei 14.00.

Desfășurătorul Congresului:

  • Luări de cuvânt invitați: Klaus Iohannis, mesaj video Antonio Lopez și Manfred Weber
  • Luări de cuvânt invitați din partea partidelor politice
  • Prezentarea rapoartelor de activitate (intervenții Orban, Buda, Mihai Barbu)
  • Luări de cuvânt candidați la șefia Curții de Arbitraj și a Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori
  • Luări de cuvânt moțiune Florin Cîțu (20 de minute candidat, plus câte 5 minute, 5 vorbitori)
  • Luări de cuvânt moțiune Ludovic Orban (20 de minute candidat, plus câte 5 minute, 5 vorbitori)
  • Începerea votului

Ludovic Orban și Florin Cîțu, candidații la funcția de președinte al PNL

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat pe 19 august. Într-un document de 40 de pagini, intitulat „Partidul Național Liberal Forța Dreptei”, Orban a propus măsuri precum taxe mici, responsabilitate bugetară, digitalizarea completă a partidului şi principii precum transparenţă, competenţă și integritate

„Eu reprezint o certitudine pentru Partidul Național Liberal. Aproape toți membrii PNL mă cunosc, știu ce am făcut pentru PNL în cei 30 de ani de carieră, știu că m-am luptat constant pentru promovarea ideilor liberale”, spunea Ludovic Orban în momentul în care și-a anunțat candidatura.

O zi mai târziu, pe 20 iulie, premierul Florin Cîțu și-a depus candidatura pentru șefia PNL. În discursul susținut după oficializarea candidaturii, Cîțu a insistat că este un om de echipă și a afirmat că a intrat în această cursă pentru că „era nevoie de mai mult liberalism în PNL”.

Spre deosebire de Ludovic Orban, care a depus o moțiune „liberal-conservatoare”, Florin Cîțu merge pe un mesaj liberal în cursa internă.

„Sunt un liberal convins și cred că acest lucru este evident pentru toată lumea. Îmi trăiesc viața doar după principii liberale. Indiferent alături de cineva vom guverna următorii 8 ani nu voi abdica de la principii liberale. Din primul moment în care am intrat în politică și până acum am spus că doar o Românie liberală poate aduce bunăstare pentru România”, a precizat premierul.

În moțiunea „România liberală” cu care candidează, Florin Cîțu menționează: dezvoltarea României sunt revizuirea Constituţiei, desfiinţarea SIIJ, intrarea în Spaţiul Schengen şi apropierea de moneda euro, creşterea investiţiilor şi încurajarea antreprenoriatului, cât şi digitalizarea ANAF, recuperarea prejudiciilor din infracţiuni şi sporirea încrederii în instituţiile statului.

Refacerea coaliției, prioritatea viitorului președinte PNL

Finalul campaniei pentru alegerile interne din PNL a fost marcat de criza politică generată de ruperea coaliției de guvernare. Pe 1 septembrie, premierul Florin Cîțu l-a demis pe Stelian Ion din fruntea Ministerului Justiției, după ce partenerii de coaliție din USR-PLUS au refuzat să ia parte la ședința de Guvern în care urma să fie discutat inclusiv programul de investiții „Anghel Saligny”.

În schimb, USR-PLUS i-a retras sprijinul politic lui Florin Cîțu și a anunțat că nu vor reveni la guvernare dacă nu demisionează din fruntea Guvernului. Alături de AUR, ei au depus moțiune de cenzură, iar miniștrii și-au dat demisia. PNL și PSD au amânat votarea moțiunii până când Curtea Constituțională se va pronunța pe o sesizare a guvernului privind modul cum a fost înaintată în Parlament.

Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri, într-o emisiune pe B1TV, că vrea să refacă coaliția de guvernare cu USR-PLUS, dar nu se va ruga de nimeni când va fi președinte PNL, iar reformele promise în programul de guvernare vor merge mai departe, indiferent de decizia celor de la USR-PLUS. În schimb, USR-PLUS a anunțat că va discuta cu Florin Cîțu ca președinte al PNL despre refacerea coaliției, dar nu dacă Florin Cîțu rămâne premier.

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Redactorul-șef mi-a zis: «Îmi pare rău de tine că ești profi, dar nu ești sexy»”. Ce a pățit o celebră prezentatoare TV din România
GSP.RO
„Redactorul-șef mi-a zis: «Îmi pare rău de tine că ești profi, dar nu ești sexy»”. Ce a pățit o celebră prezentatoare TV din România
ULUITOR! SUA, anunțul momentului despre implicarea Chinei în războiul din Ucraina!
Playtech.ro
ULUITOR! SUA, anunțul momentului despre implicarea Chinei în războiul din Ucraina!
Mesajul transmis de Sarah, fiica vitregă a lui Reghe, după ce antrenorul a bătut-o pe Prodanca în plină stradă. Cuvintele ei au stârnit un val de reacții
Viva.ro
Mesajul transmis de Sarah, fiica vitregă a lui Reghe, după ce antrenorul a bătut-o pe Prodanca în plină stradă. Cuvintele ei au stârnit un val de reacții
Invenţia unui băimărean a redus factura la gaze şi cu 70%. Inginerul dă asigurări că investiția poate fi recuperată în 6 luni
Observatornews.ro
Invenţia unui băimărean a redus factura la gaze şi cu 70%. Inginerul dă asigurări că investiția poate fi recuperată în 6 luni
O familie a trăit în casă cu un cadavru mumificat timp de 18 luni, refuzând să creadă că este mort. Rudele îi făceau masaj cu ulei
Știrileprotv.ro
O familie a trăit în casă cu un cadavru mumificat timp de 18 luni, refuzând să creadă că este mort. Rudele îi făceau masaj cu ulei
6 ani fără Plutonier Căpșună. Cine a fost marea iubire a lui Sebastian Papaiani: “Încă suntem împreună”
FANATIK.RO
6 ani fără Plutonier Căpșună. Cine a fost marea iubire a lui Sebastian Papaiani: “Încă suntem împreună”
Revolta oligarhilor! Cunoscutul lui Putin anunţă data la care va fi dat jos preşedintele Rusiei. Cât de aproape e momentul istoric
Orangesport.ro
Revolta oligarhilor! Cunoscutul lui Putin anunţă data la care va fi dat jos preşedintele Rusiei. Cât de aproape e momentul istoric
Horoscop 27 septembrie 2022. Scorpionii trebuie să aibă puțin mai multă răbdare, dar dacă nu vor reuși, o abordare mai pozitivă e soluția
HOROSCOP
Horoscop 27 septembrie 2022. Scorpionii trebuie să aibă puțin mai multă răbdare, dar dacă nu vor reuși, o abordare mai pozitivă e soluția
Care este diferența dintre precalificarea creditului ipotecar și preaprobarea?
PUBLICITATE
Care este diferența dintre precalificarea creditului ipotecar și preaprobarea?