Mergi direct la conținut »
Concluziile primei zile a Summitului NATO. Ce se va întâmpla în România
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Concluziile primei zile a Summitului NATO. Ce se va întâmpla în România

Liderii celor 29 de state membre au publicat declaraţia Summitului de la Bruxelles, la finalul primei zile a reuniunii. Zona Mării Negre şi România sunt menţionate de câteva ori.

De Dragoș Sasu,

Potrivit documentului de la finalul primei zile a summitului NATO, şefii de stat şi de guvern au luat act de oferta României de a găzdui un comandament militar la nivel de corp de armată. Asta înseamnă cu nu a fost luată o decizie finală, dar specialiştii militari vor analiza acest proiect, care ar putea fi dezbătut din nou la NATO, în toamnă.

Alianța Nord-Atlantică anunţă şi dezvoltarea rolului brigăzii Multinaţionale de la Craiova, care ar putea trece de la nivelul de organizare de exerciţii, la unul de intervenţie în caz de nevoie.

A avut loc şi o premieră: a fost decisă înfiinţarea de echipe mobile care pot fi dislocate rapid în situaţia în care o ţară este ţinta unei ameninţări hibride (atacuri cibernetice, intervenţii în alegeri, fake news)

Textele integrale cu privire la România şi Marea Neagră

Punctul  26: „De asemenea, am dezvoltat o prezență adaptată adaptată în regiunea Mării Negre. În România, există o brigadă multinațională pentru formarea forțelor terestre ale aliaților, iar în prezent se desfășoară activități de dezvoltare a capacității brigăzii de a contribui la descurajarea și apărarea consolidată a Alianței.

Punctul 30: „Contribuțiile aliate la sistemul de  comandă și control NATO rămân esențiale. Am luat notă ofertele României de a dezvolta capacitatea de comandă și control la nivel de corp de armată pe teritoriul său, pentru a contribui la consolidarea planificării în regiune, precum și de către Danemarca, Estonia și Letonia pentru a consolida în continuare controlul în regiunea Baltică, prin înființarea unui Comandament de Divizie . Am luat notă de oferta italiană, pe bază rotativă, de înfiinţare a unui comandament de divizie”

Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
Recomandări
Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
 

Unul dintre cele mai tensionate summit-uri NATO din ultimii 20 de ani

Totodată, la summitul de la Bruxelles, NATO a cerut Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria. Înainte de începerea propriu-zisă a summitului, președintele Klaus Iohannis a subliniat că „pentru România obiectivul principal este consolidarea posturii defensive a NATO”.

„Pentru noi înseamnă lucruri foarte concrete. Noi am oferit un centru de comandă foarte important pentru a îmbunătăţi coordonarea activităţii NATO în zona noastră (…) şi pentru noi este evident foarte importantă atenţia pe care vrem să o dăm zonei Mării Negre. (…) Noi credem că vom obţine nu doar o atenţie sporită pentru Marea Neagră, ci şi o prezenţă sporită a NATO pe regiunea Mării Negre, ceea ce pentru noi este foarte important, iar brigada multinaţională va fi mult mai importantă, fiindcă ea va deveni o brigadă cu prezenţă permanentă, deci o brigadă care va constitui un pol important pentru securitatea din zona noastră, din întreaga regiune”, a declarat Iohannis, la Summitul NATO de la Bruxelles.

Summitul NATO continuă mâine, discuțiile legate de contribuțiile financiare ale statelor membre la bugetul Alianței Nord-Atlantice fiind în continuare cele care domină agenda zilei.


Citește și: UPDATE | Discuții grele în timpul summitului NATO. Trump și-a schimbat tonul după ce a vorbit cu Merkel


Close
Închide
  Close