Mergi direct la conținut »
Consiliul Concurenței, anchetat de Parlament după scandalul privind "trucarea" ROBOR
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > Consiliul Concurenței, anchetat de Parlament după scandalul privind "trucarea" ROBOR

Consiliul Concurenței, anchetat de Parlament după scandalul privind „trucarea” ROBOR

Consiliul Concurenței va fi anchetat de către Parlament, motivul fiind închiderea în anul 2013 a unei investigații asupra manipulării ROBOR în toamna anului 2008, potrivit senatorului ALDE Daniel Zamfir.

De Valentina Postelnicu, Daniel Ionașcu,

„Consiliul Concurenţei a declanşat în anul 2008 o investigaţie, a închis-o în 2013 într-un mod dubios. Atunci, în Europa, opt bănci au fost sancţionate drastic pentru constituirea de cartel, pentru manipularea Libor.

În România, în acelaşi timp, opt bănci au fost spălate, acea investigaţie a fost închisă într-un mod dubios, deşi existau opinii din interiorul Consiliului Concurenţei, opinii scrise ale inspectorilor de acolo, cum că s-au ascuns, s-a favorizat infractorul, deci elemente care să ne determine să procedăm la o verificare a felului în care s-a închis acea anchetă”, a precizat Zamfir, marți, la finalul şedinţei Biroului Permanent al Senatului.

Scandal pe dobânzi

Zamfir este șeful Comisiei Economice a Senatului și l-a chemat recent la audieri pe Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) pe tema ROBOR.

Acesta reprezintă media dobânzilor cu care băncile se împrumută între ele și este indicatorul de referință în cazul creditelor în lei pentru populație.

Zamfir a acuzat că indicele ROBOR este ”trucat” și că băncile cotează dobânzi mai mari când se calculează acest indice decât în operațiunile zilnice.

BNR respinge acuzațiile. Isărescu nu a apărut la audierea organizată de Zamfir, însă acesta vrea să îl oblige să participe.

Acuzații de cartel, scoase de la naftalină

Anterior, Zamfir a avut o prezentare în Comisia Economică, aducând public o serie de emailuri trimise de bancheri în 2008. Zamfir susține că acestea sunt dovezi că băncile sunt un cartel.

Potrivit legislației, băncile pot fi amendate cu până la 10% din cifra de afaceri pentru cartel sau abuz de poziție dominantă.

Numai că investigația a fost închisă în 2013 fără amenzi. Consiliul Concurenței a amendat, însă, BRD pentru că nu a permis angajaților săi să facă o inspecție și Raiffeisen pentru că a furnizat date false.

Reacția lui CTP, după ce PSD a distribuit o fotografie falsă
Recomandări

Reacția lui CTP, după ce PSD a distribuit o fotografie falsă

Băncile investigate de Consiliul Concurenței, participante la sistemul amintit, sunt Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale SA, CEC Bank, Unicredit Ţiriac Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, ING BANK, Eximbank, RBS România și Bancpost.

Dintre acestea, statul deține CEC și Eximbank. Dintre celelalte, Bancpost a fost cumpărată de Banca Transilvania, iar Unicredit a cumpărat portofoliul de credite al RBS.

Ieri, Darius Vâlcov – consilier al premierului Viorica Dăncilă – a anunțat că Guvernul dorește eliminarea indicelui sau schimbarea modului său de calcul.

La rândul său, Consiliul Concurenței a demarat recent o altă analiză despre indicele ROBOR.

Close
Închide
  Close