Mergi direct la conținut »
Coreea de Sud investește în Coreea de Nord, deși Phenianul e supus unor sancţiuni internaţionale
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Coreea de Sud investește în Coreea de Nord, deși Phenianul e supus unor sancţiuni internaţionale

Coreea de Sud investește în Coreea de Nord, deși Phenianul e supus unor sancţiuni internaţionale

În ciuda sancţiunilor internaţionale împotriva Phenianului, Coreea de Sud investește în infrastructura din Coreea de Nor. Astfel, în cadrul unor proiecte transfrontaliere, Seulul va aloca 230 de milioane de euro pentru construcţia de noi drumuri şi căi ferate în Coreea de Nord, a anunţat joi, 8 noiembrie, un responsabil, citat de Agerpres.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a propus modernizarea reţelelor de infrastructură feroviară şi rutieră vechi nord-coreene şi conectarea lor la reţeaua sud-coreeană.

Seulul vrea să investească, în 2019, 295,1 miliarde de woni (230 de milioane de euro) în acest tip de proiecte, majoritatea sub formă de donaţii (186,4 miliarde de woni), iar restul sub formă de împrumuturi, a declarat un responsabil al Ministerului Unificării.

Seulul şi Washingtonul au decis săptămâna trecută să iniţieze un nou grup de lucru pentru a-şi coordona strategia faţă de Phenian. Cu toate acestea, Seulul şi Washingtonul au poziţii tot mai divergente în privinţa modului de abordare a dosarului nord-coreean.

Coreea de Nord, ţară izolată şi săracă, este supusă mai multor sancţiuni ale ONU din cauza testelor sale nucleare şi de rachete. Tocmai de aceea, Coreea de Sud încearcă să extindă dialogul, în timp ce SUA cer denuclearizarea Phenianului înainte de a fi ridicate orice sancţiuni.

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”
Recomandări

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”

 

Ridicarea acestora, sancţiuni care interzic Phenianului în special să îşi exporte cărbunele, este o solicitare-cheie a Coreii de Nord în negocierile în desfăşurare privind dezarmarea sa. Recent, Coreea de Nord a amenințat că își reia programul nuclear, acuzând SUA că nu s-au ținut de cuvânt. Mai mult, Coreea de Nord pune condiții față de Statele Unite, pentru dezarmare.

Dar sunt probleme și peste granița nord-coreeană, după ce un deputat sud-coreean a acuzat Seulul că ignoră sancţiunile Organizației Națiunilor Unite (ONU).

„Aş spune că prin această alocare guvernul nostru aduce atingere coordonării internaţionale privind sancţiunile împotriva Coreii de Nord”, a spus parlamentarul Chung Byoung-gug pentru publicaţia JoongAng Ilbo.

Între timp, Coreea de Sud a aflat că poate să cumpere petrol din Iran.

  • FOTO – EPA

Citește și… De ce vrea senatorul Niculae Bădălău să schimbe legea armelor. Înainte de a fi furat voia de două ori mai multe cartușe, acum vrea ca arma să poată fi ținută la îndemână


 

Close
Închide
  Close