MENIU CAUTĂ

UPDATE. Criza din Qatar| Egiptul și-a închis spațiul aerian pentru Qatar. Arabia Saudită a revocat licența de zbor a companiei Qatar Airways

Distribuie

Egiptul și-a închis spațiul aerian pentru avioanele din Qatar pe măsura că criza din Golful Persic se adâncește. Măsuri similare sunt așteptate și din partea Arabiei Saudite și a Bahrainului în cursul acestei zile, scrie BBC. Totodată, o decizie fără precedent a fost luată și de Arabia Saudită, conform AFP.

UPDATE. Arabia Saudită a revocat licența de zbor a companiei aeriene Qatar Airways și i-a închis toate birourile.


Egiptul a declarat că își închide spațiul aerian pentru aeronavele din Qatar începând de marți, ora 04:00 GMT (07.00 ora României) „până la o nouă notificare”.

Decizia Egiptului va afecta companiile Qatar Airways, Etihad Airways și Emirates.

Încă de luni, întreruperea legăturilor diplomatice cu Qatar a creat haos pe aeroportul din Doha. Pentru că spațiile aeriene au fost închise, s-a creat haos pe aeroportul din Doha, după ce mai multe curse au fost amânate sau anulate.

Cea mai afectată companie de această decizie este Qatar Airways, iar cursele care tranzitau una dintre țările implicate în scandalul diplomatic vor primi noi culoare aeriene de zbor, pe rute ocolitoare, ceea ce poate creşte durata zborurilor cu 20 pană la 120 de minute.

Totodată, Qatar Airways operează câte două zboruri zilnice între Bucureşti şi Doha, însă zborurile în cauză, QR220/QR222 (Bucureşti-Doha) şi QR219/QR221 (Doha-Bucureşti), nu sunt afectate de închiderea spaţiilor aeriene ale Bahrainului, Egiptului, Arabiei Saudite şi Emiratelor. Cele două zboruri folosesc un culoar aerian mai scurt, traversând vestul Iranului şi apoi cotind la vest pe deasupra Turciei, după cum apar în informaţiile de zbor în timp real de pe FlightRadar24.com.

Cinci țări au rupt legăturile cu Qatar, acuzându-l de sprijinirea terorismului în regiunea Golfului. Cetățenii qatarezi din Bahrain, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au primit două săptămâni să plece din aceste țări și să se întoarcă acasă.

Qatar neagă acuzațiile pe care i le aduc cele cinci țări, iar ministrul său de externe a cerut „un dialog, deschidere și onestitate”. De asemenea oficialii din Kuwait încearcă să medieze criza de pe o poziție de neutralitate.

Citește mai multe despre Doha, Egipt și Qatar pe Libertatea.

Comentarii