De câteva zile, Dan-Mihai Țuca, din București, a pășit în cel de-al 19-lea an al existenței sale. O vârstă frumoasă de care, însă, nu se poate bucura, așa cum ar fi trebuit, din cauza dramei în mijlocul căreia se află. Aproape paralizat și fără putința de a scoate vreun sunet, Dan zace de aproape cinci luni într-o stare neurologică vegetativă după ce a fost extrem de grav rănit în urma unui accident rutier. Pasager în mașina unui prieten din copilărie, tânărul a suferit grave leziuni cerebrale care i-au afectat întregul sistem nervos central. Acum, Dan are nevoie de ajutor pentru a-și putea plăti tratamentele și terapiile ale căror costuri se ridică la peste 10.000 de euro lunar.

Tragedie în miez de noapte: un mort și trei răniți

Când s-a ridicat din fața calculatorului și a ieșit din jocul video în care era prins cu alți „combatanți” din rețea pentru a pleca într-o plimbare nocturnă cu mașina unui prieten din copilărie, Dan nu avea de unde să știe ce nenorocire avea să se abată asupra lui. Câteva ore mai târziu, în acea noapte de la mijlocul lunii august, puternicul autoturism în care s-a urcat alături de alți patru tineri se făcea praf pe un drum din Moara Vlăsiei – Căciulați, județul Ilfov. Șoferul, la fel de tânăr ca și el, fără experiență la condus, nu a mai putut stăpâni autoturismul, care s-a răstunat pe o parte, a retezat un stâlp de iluminat, a ieșit de pe carosabil și s-a izbit violent de copacii de la marginea șoselei. O cursă a morții la finalul căreia o fată a pierit pe loc, iar trei dintre pasagerii mașinii au suferit răni grave.

În comă profundă, cu leziuni cerebrale grave

Printre ei și Dan – aflat în programul de susținere al Fundației Ringier România -, care a ajuns în comă profundă la Spitalul Universitar de Urgență „Elias”, din București. Medicii neurologi au descoperit că unda de șoc produsă în timpul accidentului i-a afectat puternic talamusul (n.r. – parte a creierului care formează legături, precum un „releu”, cu măduva spinării și trunchiul cerebral), iar operația nu era printre opțiunile care îl puteau salva pe băiat.

Parcă l-a tras ața acolo când s-a ridicat de la calculator”

„Noi am aflat de tragedie după ce tata l-a sunat pe Dan pe la 1.30 noaptea. La telefonul lui a răspuns, unui al doilea apel, un cadru medical care era cu el în salvare. El ne-a spus că Dan este în comă, că a fost victimă într-un accident cu un mort și cu mai mulți răniți… A căzut cerul pe noi… Nu îi stătea în fire să întârzie, să umble noaptea, și de aceea ne-am îngrijorat… Mai ales că, atunci când a plecat, ne-a spus că se întoarce repede, că și așa nu ar fi vrut să iasă… Parcă l-a tras ața acolo când s-a ridicat de la calculator și a acceptat invitația la plimbare cu mașina prietenului lui din copilărie… Dacă ar fi rămas acasă…”, pășește printre amintiri dureroase Adrian, fratele mai mare al lui Dan.

Dan abia intrase la Politehnică”

Acela a fost momentul în care Dan – care tocmai devenise student în anul întâi la „Politehnică”, în București – a fost prins în vâltoarea unei crunte lupte pentru supraviețuire. În funcție de starea sa de sănătate, de necesitățile medicale, băiatul a fost îngrijit, pe rând, de specialiști de la Spitalul Universitar de Urgență „Elias”, din București, de cei ai unei clinci private din Târgu Mureș – unde a făcut terapie cu oxigen -, de neurologi ai Spitalului Clinic Județean de Urgență Ilfov și de cei de la Spitalul „Sfântul Sava”, din Capitală. Unități medicale care au devenit „acasă” pentru Dan, dar și pentru fratele și tatăl lui, care se internează cu rândul, câte o săptămână fiecare, pentru a-i fi alături.

Răspunde la anumiți stimuli cu clipiri ușoare, dar e în stare vegetativă”

„Și acum, la cinci luni de la tragedie, starea lui Dan este una foarte gravă. Este hrănit prin gastrostomă, cu mâncare pasată… I-a fost făcută și o traheostomă… Dar cel mai grav este că a contractat o infecție nosocomială agresivă care-l poate ucide. De aceea este tratat cu trei feluri de antibiotice foarte puternice pe care le primește zilnic. Până nu scapă de acea infecție, nu poate să facă progrese neurologice. Acum, răspunde la anumiți stimuli cu clipiri ușoare, pare că ceva înțelege. Ne mai urmărește cu privirea, chiar dacă mușchii ochilor sunt extrem de afectați și globii oculari cad pentru scurt timp, atrași de gravitație, pe partea pe care este mutat…E într-o stare de semiconștiență, în stare vegetativă, cum o denumesc specialiștii”, a mai spus fratele lui Dan.

Strigătul de ajutor al unui student care se agață cu disperare de viață. Dan a suferit grave leziuni cerebrale și are nevoie de 10.000 de euro lunar pentru a supraviețui
Dan-Mihai Țuca, pe patul de spital

10.000 de euro lunar, prețul vieții lui Dan

Faptul că masajele, terapiile kineto și medicamentația prescrise au făcut ca Dan să poată mișca, chiar dacă extrem de puțin, o mână și un picior le dă mari speranțe tatălui și fratelui tânărului într-o vindecare, chiar dacă nu completă. Important este ca organismul să reziste asaltului infecției pentru care acea parte afectată a creierului să se refacă într-o proporție care să-i permită lui Dan să poată să se întoarcă la o viață cât de cât normală.

Dar, pentru a ieși învingător din acest război în care miza este chiar viața lui, Dan are nevoie de 10.000 de euro lunar pentru a nu fi nevoit să oprească tratamentele și terapiile care-l țin în viață. Bani pe care tatăl și fratele lui mai mare – cei care l-au crescut după ce mama sa a murit pe când el avea opt ani – speră să-i strângă din donații și sponsorizări.

Fiecare leu înseamnă o șansă în plus pentru Dănuț al nostru

„Situația financiară a familiei noastre devine una din ce în ce mai delicată deoarece costurile îngrijirii fratelui meu sunt uriașe. Lunar, cheltuim cel puțin 10.000 de euro pe medicamente ce nu pot fi decontate de stat. De aceea, pentru a continua lupta, pentru a-l salva pe Dan, sprijinul oamenilor este esențial. Îi rog pe toți aceia care pot să o facă să ne ajute cu cât pot. Fiecare leu înseamnă o șansă în plus pentru Dănuț al nostru, un tânăr care de când se știe a iubit sportul și cartea”, este apelul disperat al lui Adrian, fratele mai mare al lui Dan, către toți oamenii cu suflet care se pot implica în salvarea băiatului de 19 ani.

Cei care doresc să îl ajute pe Dan o pot face donând în următoarele conturi ale Fundației Ringier România:

RO98 BACX 0000 0012 7457 7001 – RON
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177 – EUR

Donează online, prin PayPal sau transfer ori redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro

Citește mai multe despre copiii pe care FUNDAȚIA RINGIER îi sprijină de 8 ani la rubrica AJUTĂ COPIII

Urmărește-ne pe Google News
Anamaria Prodan și Ciprian Marica, imagine virală într-o locație de lux. Cum au fost pozați cei doi
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan și Ciprian Marica, imagine virală într-o locație de lux. Cum au fost pozați cei doi
BOMBĂ! Rafila, anunț ȘOC despre românii cu 3 doze de vaccin! Toți trebuie să afle
Playtech.ro
BOMBĂ! Rafila, anunț ȘOC despre românii cu 3 doze de vaccin! Toți trebuie să afle
"De ce dai mă cu pumnii în mine?". Tânăr snopit în parcare de un vecin, după ce şi-a lăsat maşina pe locul lui, în Constanța
Observatornews.ro
"De ce dai mă cu pumnii în mine?". Tânăr snopit în parcare de un vecin, după ce şi-a lăsat maşina pe locul lui, în Constanța
Horoscop 28 ianuarie 2022. Săgetătorii au multe pe cap, ceea ce nu e deloc o noutate, dar asta e ceea ce poate complica lucrurile
HOROSCOP
Horoscop 28 ianuarie 2022. Săgetătorii au multe pe cap, ceea ce nu e deloc o noutate, dar asta e ceea ce poate complica lucrurile
Cine e tânărul cu BMW care a pierit în mașina strivită de un TIR, pe un drum drept
Știrileprotv.ro
Cine e tânărul cu BMW care a pierit în mașina strivită de un TIR, pe un drum drept
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer
PUBLICITATE
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer