„La data de 07.06.2018 s-a început urmărirea penală in rem (cauza Dăncilă/Orban) pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 398 Cod Penal (înaltă trădare) raportat la articolul 394 lit. b și articolul 407 al. 1 Cod Penal (divulgarea secretului care periclitează securitatea națională)”, a anunțat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
În luna mai, Ludovic Orban a sesizat Parchetul Înaltei Curți de Casație și Jsutiție, în cazul privind posibila mutare a Ambasadei din Israel de la Tel Avid la Ierusalim. Ulterior, Parchetul General a declinat în favoarea DIICOT soluționarea plângerii lui Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă.
În documentul depus, Ludovic Orban se referă la scandalul legat de semnarea Memorandumului privind mutarea Ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Se cere, astfel, să se verifice circumstanțele semnării Memorandumului, din perspectiva a trei puncte: nerespectarea secretului de stat, adică divulgarea de informații nepublice, uzurparea de funcție oficială și refuzul de a furniza informații către președintele Klaus Iohannis.
Surse liberale precizau că plângerea penală depusă de Ludovic Orban, în nume personal, face referire atât la premierul Viorica Dăncilă, cât și la liderul PSD Liviu Dragnea. În cazul lui Liviu Dragnea, acuzațiile din plângere ar fi legate de divulgarea informațiilor care au caracter secret.
Guvernul a decis, pe ascuns, semnarea Memorandumului privind mutarea Ambasadei României în Israel la Ierusalim. Anunțul a fost făcut, în 19 aprilie, de liderul PSD, Liviu Dragnea, la Antena 3.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, declara, în 11 iunie, că analiza privind mutarea Ambasadei din Israel la Ierusalim se va finaliza în două săptămâni. Deşi a subliniat că este nevoie de un consens politic, Teodor Meleşcanu susține că preşedintele Klaus Iohannis este cel care ia decizia finală. Teodor Meleşcanu a mai spus că memorandumul adoptat de Guvern la sfârşitul lunii aprilie nu este unul secret, ci confidenţial.
Președintele Klaus Iohannis a atenționat că mutarea Ambasadei din Israel la Ierusalim ”ar anula instantaneu orice șansă a României de a fi votată membru în Consiliul de Securitate ONU”.
”O să fiu foarte franc, o astfel de decizie ar anula instantaneu orice șansă a României de a fi votată membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, nu numai acum ci și în viitor”, a spus președintele Klaus Iohannis.
El a mai spus că știe că la Guvern s-a început un proces de evaluare privind relocarea Ambasadei din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.
”Decizia nu este la Guvern, după cum probabil vă amintiți, dar dacă dumnealor vor să facă o evaluare, o pot face, încă nu am primit încă nicio informație despre stadiul acestei evaluări”, a mai spus șeful statului.
Citește și:
FOTO/La final de mandat, Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii, promovează România online. #MyRomania100, o campanie cu fotografii personale ale diplomatului
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!