„Vă referiţi la codurile aprobate prin ordonanţe de urgenţă? Este foarte pertinent. O să ne gândim. Sincer. E de luat în seamă, pentru că chiar astăzi mă gândeam, tot ce am aprobat în Parlament, tot ce am aprobat important, vorbim de legile care susţin şi fac parte din programul de guvernare, legile care sunt pe zona de justiţie şi alte legi care sunt dorite şi pe care le adoptăm, domnule, le-au întârziat, într-o veselie. Ba atacă Iohannis sau atacă PNL, USR. Vine de la Curte, iar atacă, respinge Curtea, ajunge la Iohannis, atacă iar, cu toate că ştie că nu mai poate, dar atacă să treacă timpul şi după aia probabil că o să le întoarcă la Parlament, să zică: domnule, articolul ăsta îl vreau aşa şi nu invers”, a declarat Liviu Dragnea, întrebat de ce PSD nu ia în calcul să acţioneze pe acelaşi tipar în privinţa schimbărilor referitoare codurile din justiţie folosit de Monica Macovei pe vremea când era ministru al Justiţiei.
Preşedintele PSD a explicat că două legi fundamentale, Legea achiziţiilor publice şi Legea privind parteneriatul public-privat, le-au adoptat prin ordonanţe de urgenţă.
”Am aprobat prin lege Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. A şi anunţat PNL-ul şi USR-ul, acum se înghesuie, atacă la Curtea Constituţională. N-au nici un motiv, doar să-l întârzie, şi ceea ce spuneţi dumneavoastră are foarte mare sens şi o să vorbim săptămâna asta, o să vorbesc şi cu domnul Tăriceanu şi cu doamna prim-ministru şi cu domnul Toader şi să vedem, să facem o discuţie aşezată, pentru că e clar, pe codurile penale vor ataca, va fi vacanţa parlamentară. Noi o să facem sesiune extraordinară, dar o să facem, iar atacă, şi o să ne gândim serios, un calendar posibil pe masă”, a mai declarat Dragnea.
Liviu Dragnea, condamnat la închisoare cu suspendare în dosarul privind fraudarea Referendumuului, a respins categoric afirmațiile potrivit cărora modificările propuse la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală ar fi făcute în așa fel încât să îl avantajeze.
În luna aprilie, Florin Iordache a depus trei proiecte de modificare a Codurilor Penale, pentru punerea în acord cu Directiva Europeană privind prezumția de nevinovăție. Cele trei propuneri legislative sunt asumate de PSD și ALDE și vor sta în dezbatere publică timp de două săptămâni, urmând ca apoi să intre în comisia specială pentru legile justiției.
Comisia specială care se ocupă de legile din domeniul justiţiei a finalizat deja modificările la Codul de procedură penală.
Printre amendamentele adoptate de deputaţi şi senatori, se numără şi unele controversate şi criticate în spaţiul public. De exemplu, arestarea preventivă va putea fi dispusă doar pe bază de probe sau indicii temeinice, denunţurile vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în maximum 6 luni de la faptă, iar interceptările dintr-un dosar, pe o faptă care nu este vizată, vor avea nevoie de mandat suplimentar. Comisia condusă de Florin Iordache va continua dezbaterile, săptămâna viitoare, pe Codul Penal.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!