17 Iul. 2017 18:10 Valentina Postelnicu

Dragnea, despre pensiile speciale din apărare şi ordine publică: Nu vor scădea, România are nevoie de acești ofițeri

Distribuie

Liderul PSD Liviu Dragnea a dat asigurări, luni, după ședința coaliției, că pensiile celor din sistemul de apărare şi ordine publică nu vor scădea, pentru că România are nevoie de acești ofițeri. El a anunțat că ministerul Muncii va finaliza proiectul legii pensiilor în toamnă, fiind o lege cu foarte multe sernsibilități. 

„Nu e o lege uşoară, este destul de apropiată ca şi importanţă de legea salarizării unitare. Este o lege cu foarte multe sensibilităţi”, a spus liderul PSD, precizând că plecările din sistem sunt generate de prevederile actuale ale legii.

”A apărut informaţia că pensiile din acest sistem vor fi diminuate şi oamenii se grăbesc să plece din sistem la 45, 46, 47 de ani, ceea ce nu e în regulă, pentru că statul român a investit în aceşti ofiţeri, care au experienţă foarte bună, de care România are nevoie şi cred că trebuie să li se spună foarte clar că nu li se diminuează pensiile. Dar trebuie făcute discuţiile în aşa fel încât legea pensiilor să fie o lege dreaptă, o lege justă, corectă”, a declarat Dragnea, despre pensiile speciale, printre care și cele din sistemul de apărare.

Liviu Dragnea i-a transmis premierului că ar trebui să discute despre aceste lucruri cu toţi actorii interesaţi, cu toţi partenerii sociali, cu ministrul Apărării, ministrul de Interne, reprezentanţi ai altor structuri din sistemul de apărare şi ordine publică, cu ministrul Muncii, pentru a se încerca stoparea plecărilor din sistem.

Reacția președintelui PSD a venit după ce, în timpul dezbaterilor pe marginea legii salarizării unice, în Senat, comisia de muncă a decis că actualizarea pensiilor de serviciu în funcţie de majorarea salariilor se suspendă până la 1 ianuarie 2019, la propunerea Ministerului Muncii. La zece minute după vot, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a propus eliminarea în totalitate a articolului din proiectul de lege. Ulterior, s-a renunțat în totalitate la această propunere iar pensiile speciale au rămas în vigoare.

Lia Olguța Vasilescu: 100.000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale românilor de rând

Ministrul muncii declara, recent, la Antena 3 că, după ce termină cu Legea salarizării, se va intra și în sistemul de pensii, care trebuie corectat. „Vom îngheța toate pensiile speciale”, a mai spus aceasta, precizând că, pe acest sistem de pensii speciale, beneficiarii ies cu 120% din venitul brut din ultimele luni.

Citește și: EXCLUSIV/ Soţul Antoniei, chemat să dea declaraţii în procesul deschis de Alex Velea

Ministrul mai spunea că 100 000 de pensii speciale au echivalentul cu patru milioane de pensii ale românilor de rând. ”Date foarte clare vom putea avea în perioada următoare, după ce le strângem de la instituții. Deocamdată aceste informații au fost date de Institutul Național de Statistică”, a declarat, duminică, Olguţa Vasilescu. Potrivit DCNews, care citează RTV, ministrul Muncii nu a precizat şi dacă vor fi luate măsuri.

„Au fost făcute foarte multe modificări la legea pensiilor în ultimii ani. Sunt unii care au ieşit la pensie într-un an cu o pensie mai mare decât altul care a ieşit cu un an mai târziu. Sigur că noi vrem să avem toată baza de date tocmai pentru a putea corecta sistemul. Altfel, nu putem vorbi despre o lege corectă. Cerem toată baza de date să vedem când s-a ieşit la pensie, cum s-a calculat pensia la vremea respectivă, de ce aşa. Nu se poate ca unii care au 15 ani de contribuţie la sistemul de pensii, faţă de alţii care nu au cotizat deloc să aibă pensii identice. Acolo este o nedreptate care trebuie corectată. Vrem să ştim exact pe ce ne-am aşezat şi să vedem ce putem face,” a mai declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Senatul a sistat plata pensiilor speciale pentru foștii parlamentari, din lipsa banilor. Potrivit unui răspuns la solicitarea ziarului Libertatea, instituția a transmis că are nevoie de peste 1 milion de lei pentru plata acestor pensii majorate în urma intrării în vigoare a legii salarizării unice, sumele urmând a fi cerute la rectificarea bugetară.

Parlamentul este pus în dificultate, pentru că nu are bani să plătească aceste majorări de pensii, bugetul instituțiilor, aprobat la începutul anului, neincluzând astfel de măriri. La rectificarea bugetară, și Camera Deputaților va cere suplimentarea bugetului instituției cu peste 12.000.000 de lei, potrivit unui răspuns transmis la solicitarea Libertatea.

Citește și: Mihaela Borcea a făcut public regimul cu care a topit grăsimea: „am reuşit să slăbesc brusc 8 kilograme…”

Comentarii
← Inchide