MENIU CAUTĂ
05 Iun. 2018 19:09

Elena Udrea a făcut o tranzacție de 500.000 de euro, înainte de condamnarea în dosarul Gala Bute

Distribuie

Elena Udrea a făcut o tranzacție de 500.000 de euro, înainte de condamnarea în dosarul Gala Bute. Concret, s-a retras din acționariatul companiei Tim Rail Cargo, operator feroviar privat, unde deținea 25% din titluri, și și-a vândut toate acțiunile către Ioan Valeriu Trică, fost director general al CFR SA, pentru 500.000 euro, informează profit.ro.

De asemenea, ea a cerut să îi fie rambursate și creditele de 526.733 lei și 60.000 euro acordate anterior societății.

Elena Udrea a făcut parte din acționariatul Tim Rail Cargo, cu sediul în Timiș, de la momentul înființării acesteia, în 2013, amintește sursa citată.

Elena Udrea a aflat marți, 5 iunie, sentinţa definitivă din dosarul Gala Bute, de şase ani de închisoare cu executare, în timp ce era în Costa Rica, acolo unde se află încă de la începutul anului, alături de Alina Bica, fosta șefă a DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism).

Iată ce spune Elena Udrea despre condamnarea la 6 ani de închisoare: 'Până decid ce voi face în continuare, nu voi da nicio declarație; Doamne, ajută tuturor!'

Elena Udrea poate fi adusă în țară, după condamnarea în Dosarul Gala Bute, deoarece Costa Rica se află pe lista celor 135 de state care au acord bilateral cu ţara noastră, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

În luna aprilie, avocatul Elenei Udrea transmitea magistraţilor, care judecau dosarul Gala Bute, că Elena Udrea are statut de refugiat politic.

„Doamna Udrea mi-a transmis azi dimineaţă (13 aprilie 2018 – n.r.) un memoriu adresat instanţei prin care solicită să fie audiată utilizând mijloace de comunicare la distanţă sau comisia rogatorie, motivat de faptul că în prezent statutul Elenei Udrea este de refugiat politic în Costa Rica. (…) Convenţia prevede ca persoanele refugiate primesc statut din cauza unor temeri, jusitificate de teama de a fi persecutată. În această cauză sunt opiniile sale politice. (…) Având în vedere statutul pe care Elena Udrea îl are din 21 martie, în virtutea lui, solicităm insistent instanţei să fie audiată şi să i se acorde ultimul cuvânt. Indicăm un precedent în acest sens, chiar de la Înalta Curte, în situaţia lui Sebastian Ghiţă, care are alt statut, nici nu are statut de refugiat. El a fost audiat de mai multe ori de ÎCCJ în dosarele sale utilizând mijloacele de comunicare electronică la distanţă', preciza, atunci, avocatul fostului ministru, Veronel Rădulescu.

Doar ca statutul de refugiat politic nu a fost confirmat de documentele depuse la dosar, a transmis instanţa supremă. De asemenea, judecătorii i-au respins cererea fostului ministru de a fi audiată prin videoconferinţă sau prin comisie rogatorii.

Elena Udrea ar putea fi adusă în ţara în baza Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei adoptată în anul 2003. Documentul obligă statele semnatare să extrădeze cazurile de corupţie, iar Costa Rica şi România sunt semnatare.

În acest caz, în schimb, procedurile de extrădare par a dura foarte mult. În 2007, o persoană cercetată de DNA pentrry înţelăciune şi fals, identificată în Costa Rica a fost extrădată abia în 2015, precizează Mediafax.

Mai mult, iată cum a comentat avocatul Elenei Udrea sentința definitivă de azi: 'Elena Udrea are acum în Costa Rica un statut care o protejează de o eventuală extrădare'

Şi tot din Costa Rica, fostul ministru al Turismului anunţa că va cere repunerea pe rol a cauzei.

„Ca urmare a noilor informaţii pe care le-am aflat cu toţii din declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, informaţii provenind din Note SRI, care schimbă radical situaţia din dosarul Gala Bute, aflat azi în pronunţare la ICCJ, am decis împreună cu avocaţii să solicit repunerea cauzei pe rol”, a scris Elena Udrea pe Facebook.

Ulterior, a sesizat Comisia de control SRI (Serviciul Român de Informații), în contextul în care Traian Băsescu a prezentat recent o notă a SRI care viza dosarul „Gala Bute”.


Citește și: Interviu cu Adrian Coman, românul care se luptă pentru recunoașterea cuplurilor gay. A obținut o primă victorie la Curtea Europeană de Justiție


Citește mai multe despre Elena Udrea, cargo, CFR, dosarul ”gala bute”, Elena Udrea, gala bute, justitie, mae, SRI și tranzacţie pe Libertatea.

Comentarii