MENIU CAUTĂ
09 Mar. 2018 19:46

Elveţia vrea să medieze discuţiile dintre SUA şi Coreea de Nord

Distribuie

Elveţia vrea să medieze discuţiile dintre SUA şi Coreea de Nord, transmite Ministerul de Externe elevețian într-un comunicat, scrie Reuters.

„Elveţia este în contact cu toate pârţile implicate. Birourile bune puse la dispoziţie de Elveţia sunt recunoscute. Este dreptul părţilor implicate să decidă dacă, când şi unde ar avea loc discuţiile”, a menţionat Ministerul de Externe elvețian într-un comunicat.

Donald Trump va avea o întâlnire cu Kim Jong-un. Președintele american a acceptat o propunere a liderului nord-coreean de a se întâlni, iar acest lucru ar putea să aibă loc până la finalul lunii mai. Anunțul a fost făcut de un oficial sud-coreean și confirmat de Casa Albă, relatează BBC News și AFP.

Donald Trump și Kim Jong-un ar urma să se întâlnească, după cum a anunțat Chung Eui-yong, şeful Oficiului pentru Securitate Naţională din Coreea de Sud. Ulterior, Casa Albă a confirmat această informație, prin intermediul purtătorului de cuvânt.

”El va accepta invitaţia de a se întâlni cu Kim Jong Un într-un loc şi la un moment ce vor fi stabilite”, a declarat Sarah Sanders.

Anunțul uriaș vine după ce o delegație sud-coreeană a mers la Casa Albă, pentru a-l informa pe liderul american despre subiectele abordate în timpul vizite din Coreea de Nord. Același oficial sud-coreean a mai declarat că liderul de la Phenian s-a angajat să lucreze la ”denuclearizarea” peninsulei coreene.

”I-am spus preşedintelui Trump că, în cursul întâlnirii noastre, liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a arătat că se angajează în denuclearizare”, a arătat Chung.

Totodată, liderul de la Phenian a promis că se va abţine de la orice alt test de rachetă sau nuclear. ”El înţelege că exerciţiul militar comun de rutină efectuat de Coreea de Sud şi Statele Unite trebuie să continue şi şi-a exprimat dorinţa de a se întâlni cu preşedintele Trump cât mai rapid posibil”, a continuat oficialul sud-coreean. El a precizat și că ”preşedintele Trump a apreciat informarea şi a spus că îl va întâlni pe Kim Jong Un până la finalul lui mai pentru a obţine denuclearizarea permanentă”.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a afirmat că Donald Trump, ”apreciază foarte mult cuvintele frumoase” ale delegaţiei sud-coreene care a venit să-l informeze despre întâlnirea avută cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, la începutul săptămânii.

Citește mai multe despre Donald Trump, Coreea de Nord și Elveția pe Libertatea.

Comentarii