Mergi direct la conținut »
Elysee: Brigitte Macron nu va primi titlul de ”prima doamnă”, dar va avea un rol public
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Elysee: Brigitte Macron nu va primi titlul de ”prima doamnă”, dar va avea un rol public

Elysee: Brigitte Macron nu va primi titlul de ”prima doamnă”, dar va avea un rol public

Brigitte Macron, soția președintelui francez Emmanuel Macron, primește un rol oficial în viața publică, dar fără titlul de "prima doamnă", scrie BBC News.

Palatul Elysees a publicat o „Chartă a transparenței” care definește atribuțiile soției președintelui, finanțte din bugetul lui Macron. În acest document se anunță că Brigitte Macron va avea un rol activ în societatea civilă, implicându-se în domenii precum persoanele cu dizabilită, educație, problemele femeilor, sănătate și egalitatea de sex.

O petiție semnată de mai mult de 316.000 de francezi s-a opus oferirii înființării instituției ”primei doamne” în Franța.

Noua „chartă” a Palatului Elysée (în limba franceză) este o inovație – nici un președinte francez nu a mai clarificat atât de detaliat rolul soțului.

Charta îi recunoaşte în principal un ”rol de reprezentare” alături de preşedinte, în special la reuniunile internaţionale, şi îi stabileşte un ”rol de supervizare” a recepţiilor la Elysée. Ea poate, de asemenea, ”să participe la acţiuni naţionale şi internaţionale, create împreună cu alte soţii de şefi de stat, în special în lupta împotriva modificărilor climatice sau violenţelor asupra copiilor și a femeilor”.

De asemenea, ea ”răspunde solicitărilor” şi ”susţine, prin patronajul sau prezenţa sa, manifestaţii cu caracter caritativ, cultural sau social”. ”Doamna Brigitte Macron va fi de asemenea însărcinată să menţină o legătură continuă de ascultare şi relaţii cu actorii societăţii civile în domeniile educaţiei, sănătăţii, culturii, protecţiei copilului sau egalităţii între bărbaţi şi femei”.

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină
Recomandări

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină

 

Preşedintele va putea, în plus, să o însărcineze cu ”misiuni de reflecţie şi propuneri” care vor fi făcute publice, la fel ca şi agenda acesteia.

Ea va avea un birou a Palatul Elysee, doi consilieri prezidenţiali puşi la dispoziţia sa şi un secretariat. Nu va beneficia de vreo remuneraţie şi nici de cheltuieli de reprezentare ori buget propriu.


Citește și: Scrisoarea unei învățătoare către ministrul Educației: „Ne puneţi beţe în roate şi ne martirizaţi prin toate acţiunile fără cap”


Close
Închide
  Close