În Suedia nimeni nu poartă mască. Lumea iese la terasă și în parc, oamenii se întâlnesc cu prietenii ca și înainte de pandemie și abia vineri au fost interzise evenimentele care reunesc grupuri mai mari de 50 de persoane (până atunci, limita era de 500), iar vârstnicilor li s-a recomandat să stea acasă.

Premierul Stefan Löfven a recomandat populației să se comporte cu maturitate, să fie “adulți responsabili”, să nu stârnească panică și să nu răspândească “zvonuri false”.

Modelul suedez relaxat de abordare a pandemiei de coronavirus e unic. Experimental. Nimeni nu știe încă dacă e varianta câștigătoare sau nordicii au riscat pariind pe el.

Primele fisuri

Însă siguranța că au luat decizia corectă începe să se clatine. În comunitatea medicilor și a cercetătorilor din domeniul medical începe să se instaleze panica.

Nu se testează suficient, nu se izolează suficient, am lăsat virusul să circule neîngrădit! Ne îndreptăm spre o catastrofă!

Prof. Cecilia Söderberg-Nauclér, specialist virusologie și imunologie la Institutul Karolinska:

Peste 2.000 de doctori, profesori și oameni de știință – inclusiv președintele fundației care acordă Premiile Nobel, prof. Carl-Henrik Heldin – au semnat săptămâna trecută o petiție prin care cer guvernului înăsprească măsurile restrictive și să înceapă să izoleze populația.

Până acum însă, solicitarea lor a rămas fără răspuns. Deși medicii vor fi în prima linie, în cazul în care va exista o explozie a cazurilor și în Suedia, ei nu au sprijinul populației.

Tolo: Mihai Busuioc, omul lui Dragnea la Curtea de Conturi, a pornit o anchetă internă, supărat că publicul a aflat de neregulile descoperite în achizițiile COVID-19!
Recomandări
Tolo: Mihai Busuioc, omul lui Dragnea la Curtea de Conturi, a pornit o anchetă internă, supărat că publicul a aflat de neregulile descoperite în achizițiile COVID-19!
 

Populația are încredere oarbă în guvern

Oamenii cred că guvernul a acționat corect alegând să nu închidă granițe și să nu carantineze populația.

Am încredere în autorități. Isteria din media e mai periculoasă decât virusul în sine.

Robert Andersson, manager magazin IT, Stockholm:

Nu am niciun motiv să cred că autoritățile nu știu ce fac.

Simon Strand, consultant în afaceri:

Iar experții care lucrează cu autoritățile continuă să parieze pe modelul relaxat, pentru că, a declarat Anders Tegnell, epidemiolog șef la Agenției de Sănătate Publică din Suedia, “virusul trebuie lăsat să circule, pentru ca populația să dezvolte imunitate”. În plus, crede Tegnell, varianta carantinei totale nu e viabilă pe termen lung, pentru că “epuizează sistemul. Este imposibil să funcționezi, ca țară, dacă închizi totul vreme de câteva luni”.

Ad placeholder

Confruntat cu numărul în creștere de infectări și decese, Tegnell rămâne neclintit.

S-a înregistrat o creștere, dar nu dramatică. O să vedem și mai multe persoane infectate, și mai mulți pacienți la Terapie Intensivă. E normal, nicio țară nu a reușit să reducă semnificativ numărul de îmbolnăviri. În acest moment, Suedia are situația sub control.

Anders Tegnell, epidemiolog șef la Agenția de Sănătate Publică din Suedia:

Semnatarii petiției pun însă pariu că autoritățile au ales să meargă pe modelul spartan: supraviețuirea celui mai puternic.

Guvernanții și-au dat seama că nu pot stopa răspândirea virusului și atunci, au ales să lase oamenii să moară. Nici măcar nu vor să ia în considerare datele științifice, cercetările, statisticile legate de Covid-19. Cred orbește în Agenția de Sănătate Publică, iar datele agenției sunt depășite. Nu înțeleg că se joacă cu focul, că suntem pe marginea prăpastiei. O să ajungem ca Italia.

Prof. Cecilia Söderberg-Nauclér:

Foto: EPA

Citeşte şi:

Demisii COVID-19 și la Timișoara. Medicul ATI Camelia Roiu: “De ce ministrul sănătății și cei responsabili de dezastru pot să-și dea demisia și doctorii, nu?”

Suceava este noul Colectiv: manageri de spital susținuți politic, achiziții cu firme de casă, o clinică nouă ce stă nedeschisă la Fălticeni și minciuni despre COVID-19

Mărturia unui medic oncolog: “Pacienții care au cancer vor fi victime colaterale. Nu îi mai putem opera, efectiv stau și mă uit la ei cum se umplu de metastaze”

S-a retras din fotbal la 26 de ani și s-a făcut șofer pe camion: „Nu îmi e rușine. Muncesc bine și ajung la 2000-3000 de euro pe lună”
PARTENERI - GSP.RO
S-a retras din fotbal la 26 de ani și s-a făcut șofer pe camion: „Nu îmi e rușine. Muncesc bine și ajung la 2000-3000 de euro pe lună”
Horoscop 5 iulie 2020. Leii au nevoie de echilibru, care e greu de obținut și greu de menținut
HOROSCOP
Horoscop 5 iulie 2020. Leii au nevoie de echilibru, care e greu de obținut și greu de menținut
RECOMANDĂRI