MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Fermierii afectați de pesta porcină ar putea primi despăgubiri de la UE; PNL cere 110 milioane de euro din bugetul european

Distribuie

Fermierii afectați de pesta porcină ar putea despăgubiri de la Uniunea Europeană. PNL a depus un amendament la proiectul bugetului european pentru anul 2019, care prevede alocarea sumei de 110 milioane de euro, potrivit anunțului europarlamentarului Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al PPE. Anunțul liberalului vine în contextul în care ministrul Agriculturii a declarat, marți, că sunt întocmite 1.603 dosare de despăgubire pentru pesta porcină africană, iar banii vor fi alocați în urma rectificării bugetare și din fonduri europene. 

”Am depus astăzi două amendamente la Proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) pentru anul 2019 prin care solicită alocarea, în total, a 110 milioane de euro pentru despăgubirea fermierilor din statele membre ale Uniunii Europene afectați de pesta porcină africană, inclusiv fermierii din România. Astfel, primul amendament prevede alocarea a 100 de milioane de euro către Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru măsurile specifice destinate fermierilor afectați de pesta porcină africană. În cel de-al doilea amendament, am solicitat creșterea cu 10 milioane de euro, de la 50 de milioane de euro, la 60 de milioane de euro, a alocărilor pentru Fondul privind măsuri de urgență legate de sănătatea animalelor și a plantelor din cadrul Programului pentru Produse și Hrana Animalelor gestionat de Comisia Europeană”, a anunțat Siegfried Mureșan.

El menționează că numărul focarelor de pestă porcină africană din România crește de la o zi la alta.

”Avem deja 10 județe din România în care s-au identificat focare și alte 7 județe cu risc crescut de contaminare. Epidemia a cauzat până acum pagube de zeci de milioane de euro pentru fermierii români, iar această sumă continuă să crească”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după depunerea amendamentelor.

CITEȘTE ȘI:

Pesta porcină, la a doua cea mai mare fermă din Europa. Șeful DSVSA Brăila, pentru Libertatea: „Nici nu putem cuantifica dezastrul’. Aproximativ 600 de oameni vor intra în șomaj!

EXCLUSIV/ Vânătorii au atenționat de doi ani că la granița de est există pericolul pestei porcine. ‘Am spus că nu e de glumă și că economia țării va suferi’

EXCLUSIV/ Noua hartă a pestei porcine, pentru care Guvernul a cerut convocarea CSAT! 30 de județe din 40 sunt afectate, iar focare sunt în 18 județe!

În 18 județe, inclusiv București și județul Ilfov, au fost depistate focare de pestă porcină, potrivit hărții Comisiei Europene. Virusul a fost confirmat și la cea mai mare fermă de porci din România și a doua din Europa.

Este vorba despre SC Tebu Consult Invest SRL, din Gropeni, județul Brăila, unde sunt aproximativ 140.000 de porci.

Citește și:  VIDEO/ O tânără de 22 de ani aflată în stare vegetativă a fost plimbată între șase spitale din România și refuzată la unul pentru că ”e țigancă și miroase urât!”

Citește mai multe despre Siegfried Mureșan, despagubiri, pestă porcină, ppe și UE - Uniunea Europeană pe Libertatea.

Comentarii