Mergi direct la conținut »
EXCLUSIV/ Noua hartă a pestei porcine, pentru care Guvernul a cerut convocarea CSAT! 30 de județe din 40 sunt afectate, iar focare sunt în 18 județe!
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > EXCLUSIV/ Noua hartă a pestei porcine, pentru care Guvernul a cerut convocarea CSAT! 30 de județe din 40 sunt afectate, iar focare sunt în 18 județe!

EXCLUSIV/ Noua hartă a pestei porcine, pentru care Guvernul a cerut convocarea CSAT! 30 de județe din 40 sunt afectate, iar focare sunt în 18 județe!

Sub pretextul rectificării bugetare, Guvernul vrea convocarea CSAT pentru declararea stării de urgență în România în ceea ce privește pesta porcină.

De Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Este pentru prima oară în istoria post-decembristă a României când solicitarea de convocare vine din partea membrilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării, și nu din partea președintelui. De asemenea, este prima oară când motivul oficial al convocării CSAT este rectificarea bugetară.

Pesta porcină africană se întinde cu repeziciune.

Molima a ajuns în 18  județe „roșii”, inclusiv în București și județul Ilfov, iar în alte 12 județene „albastre” învecinate s-au impus restricții de comercializare a cărnii de porc.

Codurile de pe hartă înseamnă:

  1. Roșu – județe cu focare declarate, cu boală confirmată la porci.
  2. Albastru deschis – județele cu restricții mai vechi.
  3. Albastru închis – județe în care s-au adăugat recent restricțiile.

Printre cele 30 de județe afectate s-a adăugat și Teleorman, cu restricții la comercializarea cărnii de porc.

În urmă cu două săptămâni erau 13 județe cu focare și 14 în care s-au impus restricții.

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”
Recomandări

Un militar care conduce starea de urgență se revoltă: “Nu mai tac. E vorba de viața oamenilor, nu de o pivniță inundată”

 

Județele noi cu focare, înroșite pe hartă, sunt Giurgiu, Prahova, Dâmbovița, Ilfov și București.

Județele noi cu restricții de comercializare sunt Teleorman, Argeș și Brașov.

Practic, frontul de infestare din sud și cel din nord mai au doar bariera lățimii frontului unui singur județ (Suceava, Mureș sau Sibiu) până când se vor uni!

Ministrul Petre Daea și președintele ANSVSA Geronimo Brănescu sunt  depășiți de situație și, pe fondul acestei crize, se va încerca trecerea ANSVSA în subordinea Ministerului Agriculturii”, explică surse din ANSVSA.

Aceiași specialiști care au estimat corect pentru Libertatea extinderea crizei, încă de la începutul lui august, susțin că Guvernul ascunde în continuare numărul de focare.

În Ilfov, s-a făcut public numai focarul din Tunari, Ilfov, dar există focare și în comuna Tâncăbești, iar sătenii au început să-și taie porcii și să-i vândă”, certifică oamenii din ANSVSA.

E posibil ca, în CSAT, Guvernul să avanseze chiar și suspiciunea unei eventuale acțiuni bioteroriste care ar fi introdus și extins pesta în România”, spun specialiștii.

Close
Închide
  Close