MENIU CAUTĂ
, de Cristina Sterian

Pesta porcină, la a doua cea mai mare fermă din Europa. Șeful DSVSA Brăila, pentru Libertatea: „Nici nu putem cuantifica dezastrul”. Aproximativ 600 de oameni vor intra în șomaj!

Distribuie

Directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan, confirmă pentru Libertatea dezastrul generat de pesta porcină, care după ce a intrat în ferma de la Tichilești unde s-a început eutanasierea a 35.000 de porci, a pătruns și în cel mai mare complex din România, de la Gropeni, acolo unde sunt crescute circa 140.000 de animale. 

„E un dezastru nu doar pentru Brăila, ci pentru toată țara. Era cea mai mare fermă din România, ca efectiv de animale crescute, și a doua din Europa. E o problemă la nivel național. Nici nu putem cuantifica dezastrul”, a declarat sâmbătă după aflarea veștii că pesta a intrat și la Gropeni, directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

Eutanasierea celor circa 140.000 de porci va fi demarată luni. După ce vor fi omorăți, porcii vor fi fie incinerați, fie îngropați, pe perimetrul fermei.

„E o acțiune de durată, știm că începe luni, dar nu știm când se termină, trei săptămâni – o lună. Vor fi incinerași sau îngropați, se va merge alternativ pe cele două variante”, a spus Drăgan.

Circa 500-600 de oameni lucrau în cele trei ferme de la Gropeni, județul Brăila, oameni care, cel mai probabil vor intra în șomaj.

„Acolo unde în jur de 500-600 de oameni care lucrau. Nu știu ce măsură va fi luată cu ei, însă cred că sunt oameni necalificați pe care nu îi vor putea transfera în altă parte, cel mai probabil vor intra în șomaj. E o problemă națională”, a declarat Drăgan.

Ieri, Libertatea a scris că la Romsoci, una din marile crescătorii din Brăila, cu peste 35.000 de porci, peste a fost deja confirmată și se omoară porcii. Abia după aceea au anunțat și autoritățile.

Ziarul a relatat tot ieri că e amenințată și cea mai mare exploatare din țară, cu 140.000 de porci, aflată la 8 kilometri de Romsoci.


Citește și:

În ciuda faptului că Guvernul Dăncilă ascunde adevărul, informațiile din Libertatea de ieri se confirmă: încă 140.000 de porci vor fi omorâți la cea mai mare fermă din țară!

 

Citește mai multe despre Brăila și pestă porcină pe Libertatea.

Comentarii