MENIU CAUTĂ

Franţa se opune unei scurte amânări a retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană

Distribuie

Un oficial din cadrul preşedinţiei lui Emmanuel Macron a declarat, joi, că Franța nu susţine o scurtă amânare a Brexitului dincolo de data de 29 martie şi consideră că Regatului Unit i-ar reveni sarcina de a încerca să redeschidă negocierea acordul de retragere din UE respins de două ori de către parlamentul de la Londra. 

”În orice caz este clar că o scurtă extindere (a datei Brexitului) pentru a discuta din nou despre acordul de retragere nu intră în discuţie”, a indicat oficialul de la Palatul Elysee.

”Aşadar, vom avea fie un ”no-deal” (Brexit fără acord) acum, fie o schimbare a planurilor Londrei, dar pentru care deocamdată nu vedem niciun semn”, a mai spus oficialul francez.

De asemenea, alţi oficiali francezi au declarat că Parisul se va opune prin veto în Consiliul European unei amânări a Brexitului dacă Londra doreşte să folosească o asemenea extindere pentru a încerca să obţină din partea blocului comunitar concesii privind clauza de ”backstop” pentru frontiera nord-irlandeză, motivul care a determinat respingerea acordului în parlamentul britanic, întrucât această clauză poate să menţină pe termen nedefinit Regatul Unit în uniunea vamală europeană, potrivit Agerpres.

Palatul Elysee a precizat că ar accepta o prelungire a termenului Brexitului numai dacă Londra convoacă alegeri sau un nou referendum pe tema părăsirii UE ori dacă prezintă un plan ce poate fi acceptabil pentru toate părţile şi care necesită timp pentru finalizare.

Parlamentul britanic a respins joi cu o largă majoritate amendamentul prin care se solicita ca în moţiunea propusă de guvern pentru amânarea Brexitului să se prevadă şi organizarea unui al doilea referendum pe tema ieşirii din UE.

Tot joi, parlamentarii din Marea Britanie urmează să voteze o moţiune propusă de premierul Theresa May pentru amânarea Brexitului.


COPIII SISTEMULUI. În urma dezvăluirilor din Libertatea, autorităţile susțin că schimbă legea astfel încât orfanii care studiază după 18 ani să nu mai fie trecuți din familii în cămine!


 

Citește mai multe despre BREXIT pe Libertatea.

Comentarii