Mergi direct la conținut »
ANALIZĂ | Fraudele cu criptomonede, la ordinea zilei. Atenție la ”ofertele” care vă promit câștiguri fabuloase
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie

ANALIZĂ | Fraudele cu criptomonede, la ordinea zilei. Atenție la ”ofertele” care vă promit câștiguri fabuloase

Fraudele cu monede virtuale sunt la ordinea zilei, o investigație recentă a Universității Texas arătând că prețul Bitcoin a fost manipulat în 2017 cu ajutorul unei alte monede virtuale, numită Tether, potrivit Reuters. În acest context, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a avertizat din nou populația că marea problemă a criptomonedelor este emitentul, aceasta fiind chiar și o problemă de securitate.

De Daniel Ionașcu,

Atenție la ”oferte”

Tot mai mulți români sunt sunați zilnic legat de ”oportunitățile” aduse de investițiile în monede digitale. Cei care sună se prezintă ca fiind fie de la firme de brokeraj, fie de consultanță, fie de la diverse platforme de traznacționare, fie de la firme care lucrează pentru alte companii.

Românilor li se prezintă numai ”avantajele” acestor investiții, însă de regulă nu li se spune că aceste investiții sunt foarte riscante și nici că prețul criptomonedelor variază foarte mult.

De multe ori se prezintă doar povestea de succes a creșterii puternice a prețului Bitcoin de anul trecut, de la o mie de dolari pe unitate, până în jur de 20.000 de dolari.

Numai că după asta a urmat căderea: Bitcoin a terminat 2017 în jurul valorii de 13.000 de dolari pe unitate, iar între timp a scăzut iarăși și a ajuns acum la 6.530 dolari.

Scăderea vine după mai multe atacuri cibernetice și măsuri luate de statele din întreaga lume pentru a evita spălarea de bani.

Românii vor câștig rapid

Românii au o înclinație spre câștiguri rapide, existând în acest sens exemple precum Caritas sau FNI, a adăugat Isărescu.

“Pentru că marea problemă a criptomonedelor este încrederea în emitent. Nici nu se ştie clar cine este emitentul. Din acest punct de vedere, este chiar o problemă de securitate.

Nu a penetrat foarte mult în zona noastră, dar nici că suntem feriţi. E o mare tentaţie şi românii ştiţi că au această tentaţie şi experienţa noastră post-decembristă arată: Caritas, FNI.

Există inclinaţia asta de câştiguri rapide şi în consecinţă nu putem spune ca să le calificăm urât şi să le descalificăm printr-o vorbă”, a mai declarat joi Isărescu, la un forum.

BNR a mai avertizat anterior asupra pericolelor monedelor virtuale, iar de data asta Isărescu spune că este greu ca monedele virtuale să devină cu adevărat bani, mai ales că nu sunt folosite în magazine.

Trei experți în achiziții publice au refuzat să semneze anularea licitației de 600 de milioane de euro, în ciuda intervenției personale a lui Arafat
Recomandări
Trei experți în achiziții publice au refuzat să semneze anularea licitației de 600 de milioane de euro, în ciuda intervenției personale a lui Arafat
 

“Este dificil de crezut că monedele virtuale ar putea devenit cu adevărat bani, dat fiind că nu pot exercita funcţiile de bază a unei monede propriu zise.

Cu greu pot fi calificate drept mijloc de schimb, numărul comercianţilor care acceptă bitcoin este nesemnificativ, iar numărul tranzacţiilor este mic.

În acelaşi timp, operarea de plăţi cu monede virtuale durează mai mult şi are costuri superioare opţiunilor de plată deja existente”, a menţionat guvernatorul BNR.

Tot mai multe lansări

În acest moment există 1.629 de monede virtuale în întreaga lume, potrivit site-ului de monitorizare CoinMarketCap.com.

Spre comparație, numărul de țări de pe planetă nu trece de 200.

Aplicația de mesagerie Telegram își lansează propria sa criptomonedă, iar Kodak face același lucru.

Mai mult, Facebook analizează lansarea unei monede digitale pentru a ușura transferul de bani dintr-un colț în altul al planetei.

Problema este că aproape oricine are cunoștine de programare poate scrie o un manifest prin care să își lanseze ”moneda” și un cod prin care să genereze aceste monede. Și nu toate sunt bune.

Deja autoritățile din SUA investighează astfel de lansări de monede care sunt pur și simplu fraude. Astfel, înainte de a cumpăra astfel de monede virtuale trebuie să verificați exact cine sunt cei care le-au inventat și cine sunt cei care le promovează.

Close
Închide
  Close