De Daniel Ionașcu,

Reamintim, Guvernul a impus prin Ordonanța 114, adoptată la finele anului trecut, creșterea puternică a capitalului social pentru firmele care administrează Pilonul II.

Acestea trebuiau să vină cu 800 de milioane de euro de acas[. Concomitent, autoritățile au redus comisioanele de administrare, iar angajații din construcții au fost eliminați de la cotizarea la Pilonul II.

Între timp, Guvernul a modificat OUG 114 prin Ordonanța 19/2019, însă administratorii susțin că aceasta aduce doar amânări, nu clarificări.

Amânare până la finalul lunii mai

În urma consultărilor cu administratorii fondurilor de pensii private din România, la finalul lunii martie, prin OUG 19/2019, s-a suspendat până la 31 mai 2019 aplicarea cerințelor cu privire la capitalul social suplimentar cerut administratorilor de pensii Pilon 2, fiind însă menținute neschimbate celelalte măsuri.

Companiile reclamă însă că amânarea oferită administratorilor de fonduri de pensii private nu oferă însă predictibilitate, iar problema Pilonului 2, deja afectat de măsurile OUG 114/2018, este departe de a fi rezolvată.

Fără predictibilitate

„Guvernul este dator să clarifice situația administratorilor de fonduri de pensii Pilon 2. Modificările aduse OUG 114/2018 prin OUG 19/2019 nu aduc clarificări, ci doar amânări în ce privește noile cerințe de capital pentru acești administratori. Este în beneficiul tuturor salariaților care sunt participanți în aceste fonduri să existe o certitudine din acest punct de vedere.

Administratorii de fonduri de pensii Pilon 2 trebuie să se concentreze pe administrarea și creșterea activelor fondurilor de pensii, în beneficiul viitorilor pensionari, nu să se preocupe cum și dacă vor face față cerințelor de capital sau dacă își vor continua afacerile în România.

Este, de aceea, necesar ca Guvernul să acționeze rapid în această privință, cu implicarea tuturor persoanelor interesate în acest proces de clarificare”, a arătat consiliul director al Asociației Participanților în Fonduri de Pensii din România.

Problema investițiilor în proiecte de infrastructură

Mai mulți oficiali au recunoscut că vor ca fondurile de la Pilonul II să investească în proiecte de parteneriat public-privat.

Cine e femeia care a murit săracă și cu datorii, dar cu 1,5 milioane de euro în casă
Recomandări

Cine e femeia care a murit săracă și cu datorii, dar cu 1,5 milioane de euro în casă

Guvernul a creat cadrul necesar pentru astfel de investiții, dar încă nu au fost anunțate astfel de investiții.

Mihai Fifor – fost ministru al Apărării, a declarat că din banii celor care se transferă la Pilonul I se vor putea face spitale.

Ulterior, Eugen Teodorovici – ministrul Finanțelor – a spus că spitalele vor fi construite în parteneriat public-privat.

Peste 7 milioane de români au conturi deschise la Pilonul II. Acesta este în vigoare din anul 2008. Potrivit legislației, banii de la Pilonul II sunt considerați privați, astfel că statul nu poate să-i naționalizeze.

Se gândesc să plece

Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), a declarat că cele 7 fonduri care administrează Pilonul II se gândesc să plece din România din cauza condițiilor din OUG 114.

Libertatea a scris că, în cazul în care acest lucru se întâmplă, cele 48 de miliarde de lei care se găsesc la Pilonul II ar putea ajunge pe mâna statului.

Ce scrie pe adidașii Simonei Halep. Cameramanul de la Australian Open a facut zoom să vadă
GSP.RO

Ce scrie pe adidașii Simonei Halep. Cameramanul de la Australian Open a facut zoom să vadă

Horoscop 21 ianuarie 2020. Peștii se găsesc dominați de gânduri negre
HOROSCOP

Horoscop 21 ianuarie 2020. Peștii se găsesc dominați de gânduri negre